Lekkie sałatki na wiosnę
Data: 05.03.2012
Nie masz pomysłu na wiosenny obiad? Lekka, łatwa w przygotowaniu, ale pyszna sałatka będzie świetnym rozwiązaniem. Oto kilka wypróbowanych przepisów!
Szefa

Wykonanie: Opłukane i starannie osączone liście sałaty porwij na kawałki. Marchewki zetrzyj na grube wiórki. Pomidorki przekrój na połówki, szynkę i ser pokrój w paski, cebulę – w piórka, a jajka – na cząstki. Z podanych składników przyrządź sos winegret. Składniki sałatki połącz, polej sosem i wymieszaj. Sałatkę możesz też od razu podawać w porcjach. Wtedy na talerzach rozłóż najpierw sałatę, a na niej równomiernie pozostałe składniki. Na koniec polej sosem.
Śródziemnomorska

Wykonanie: Sałatę opłucz i osącz. Selera umyj, osusz i odetnij zdrewniałą część. Pokrój w kilkucentymetrowe kawałki. Gotowane mięso pokrój w paseczki, a suszone pomidory - w paseczki. Oliwki osącz. Składniki sałatki ułóż w salaterce. Skrop oliwą, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Posyp koperkiem i oregano.
Z tuńczykiem

Składniki: główka sałaty rzymskiej, Rudola, 4 plastry szynki parmeńskiej, ocet balsamiczny, łyżka prażonych nasion sezamu.
Wykonanie: Sałatę dokładnie umyj. Wysusz listki, porwij na drobne kawałki i włóż do miski. Dodaj oliwę z oliwek oraz odrobinę octu balsamicznego. Szynkę parmeńską pokrój w paseczki i zeszklij na patelni, ostudź i dodaj do sałaty. Posyp sezamem, udekoruj rukolą. Podawaj z tuńczykiem.
Chrupiąca z marchewką

Wykonanie: Kapustę pokrój paski. Marchewki obierz, pokrój najpierw wzdłuż w cieniutkie plasterki a następnie w romby. Cebulę posiekaj, podsmaż na oleju. Dodaj marchewki, miód i ocet, przypraw solą i pieprzem, pozostaw na ogniu przez 3-4 minuty. Jeszcze ciepłe marchewki wymieszaj z kapustą i kiełkami, przestudź. Przygotuj sos: śmietanę wymieszaj z kapustą i kiełkami, przestudź. Przygotuj sos: śmietanę wymieszaj z mlekiem i chrzanem. Dopraw solą i sokiem cytrynowym, dodaj rzeżuchę. Sosem polej sałatkę. Przed podaniem udekoruj natką.
Witaminowa

Wykonanie: Wszystkie warzywa dokładnie umyj i osącz. Z liści rukoli, szpinaku i roszponki usuń ogonki. Większe liście sałaty i szpinaku porozrywaj na małe kawałki. Ogórka i selera pokrój w plasterki, pomidorki przekrój na pół. Wszystkie składniki sałatki połącz. Olej wymieszaj z octem i musztardą, dodaj posiekany czosnek. Dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Sałatkę polej sosem.