Strona główna ZdrowieZdrowa dieta Warzywa i owoce, czy tylko warzywa?

Warzywa i owoce, czy tylko warzywa?

przez admin
Wszyscy wiemy, ze spożywanie warzyw jest podstawą zbilansowanej diety. Co do owoców nie mamy już takiej pewności, gdyż często słyszymy informacje, że zawierają one dużo cukru lub są kaloryczne. Jednak specjaliści tworzący zalecenia żywieniowe uwzględniają spożycie owoców, a wręcz zachęcają do tego. Jaka jest więc prawda o owocach? Powinniśmy je jeść bez ograniczeń, czy lepiej na nie uważać?

Fruktozę, która jest podstawowym cukrem prostym w owocach, posądza się o wywoływanie poważnych chorób, jak niektóre nowotwory, cukrzyca, czy miażdżyca. I rzeczywiście, cukier ten spożywany w nadmiarze wykazuje takie działanie na organizm człowieka. W ostatnich dekadach konsumpcja fruktozy znacznie wzrosła, głównie dlatego, że dodaje się ją jako środek słodzący w postaci syropu glukozowo –fruktozowego  do napojów, słodyczy i innej przetworzonej żywności. Jednak spożywając owoce, dostarczamy ją tak naprawdę w niewielkich ilościach. Groźne są więc jej pozostałe źródła. Owoce natomiast mają wiele korzystnych oddziaływań, zawierają bowiem szereg substancji o działaniu antynowotworowym, jak pektyny, witaminy antyoksydacyjne, flawonoidy itp. Ponadto fruktoza w nich zawarta ułatwia wchłanianie żelaza z pożywienia.

Być może zauważamy, że po zjedzeniu owoców szybciej jesteśmy głodni, niż po spożyciu jarzyn. A to dlatego, że warzywa zawierają nieco więcej białka niż owoce, a ono zwiększa uczucie sytości. Poza tym warzywa zawierają więcej cennych substancji niż większość owoców i są mniej kaloryczne, dlatego dietetycy polecają ich spożycie do większości posiłków (5-6 porcji dziennie), natomiast owoców jedynie 2 porcje. Nie oznacza to jednak, że powinniśmy rezygnować z owoców zupełnie. Mają bardzo dużą wartość odżywczą i zawartość błonnika. Warto po nie sięgać, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Również dzieci powinny być od najmłodszych lat przyzwyczajane, że w domu na wyciągnięcie ręki mają świeże owoce, a nie słodycze. Często panuje przekonanie, że te najsłodsze owoce, jak winogrona, czy banany szkodą zdrowiu i „tuczą”. Nie jest to prawda. Faktycznie zarówno winogrona jak i banany dostarczają więcej kalorii, niż przeciętne owoce, jednak ich kaloryczność obiektywnie wcale nie jest bardzo wysoka. Poza tym, winogrona, szczególnie czerwone,  zawierają związki o silnym działaniu przeciwnowotworowym, natomiast banany dostarczają znaczących ilości magnezu, cynku, czy kwasu foliowego. Nie powinniśmy więc eliminować z diety żadnych owoców ani warzyw, gdyż każde ich grupy mają specyficzny skład odżywczy. Rezygnacja z jakichś produktów tych grup pozbawia nas cennych dla zdrowia związków odżywczych i nie tylko odżywczych. Warzywa i owoce zawierają bowiem wiele naturalnych substancji nieodżywczych o właściwościach przeciwutleniających, ale również wzmagających system odpornościowy ustroju, przeciwnowotworowych, przeciwmiażdżycowych, a nawet przeciwdziałających chorobom układu nerwowego. Mogą one bezpośrednio wpływać na utrzymanie homeostazy organizmu

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej