Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Perliczka z pomarańczami – szlachetne mięso na Święta

Data: 17.04.2014


Perliczka jest jednym z najwykwintniejszych mięs drobiowych cenionym za niezwykły smak z lekką nutką dziczyzny. Jak ją przyrządzić, aby była gwiazdą wielkanocnego stołu, radzi Grupa Drosed – Specjalista od drobiu.  

Jasne, delikatne mięso perliczki już przed wiekami wzbudzało zachwyt. Było zarezerwowane tylko na wyjątkowe okazje, stąd podawano je wyłącznie na wytwornych przyjęciach. Dziś wiemy, że to jedno z najszlachetniejszych i najsmaczniejszych mięs drobiowych ma także niezwykłe walory zdrowotne. Zawiera dużo składników mineralnych, m.in. magnez, potas czy żelazo oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, niezbędne do właściwego funkcjonowania organizmu. A przy tym charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, dzięki czemu jest polecane osobom odchudzającym się oraz chorym na cukrzycę. Na Święta perliczka najlepiej sprawdzi się w towarzystwie pomarańczy i miodu, które podkreślą delikatny, wyrafinowany posmak dziczyzny.

perliczka z pomarańczami

Perliczka pieczona z pomarańczami


Składniki:
1 perliczka z oferty Drosed
2 szalotki
kilka łyżek twarożku homogenizowanego
gałka muszkatołowa
2 pomarańcze
2 łyżki płynnego miodu
sok z cytryny

Sposób przygotowania:
Nagrzać piekarnik do 210°C. Perliczkę umyć i osuszyć, osolić i posypać pieprzem z zewnątrz i wewnątrz. Szalotki obrać i drobno posiekać, zmieszać z twarożkiem. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą świeżo zmielonej gałki, po czym nadziać tą mieszanką perliczkę. Ułożyć perliczkę w brytfannie odpowiedniej wielkości, dolać 1 szklanki wody i wstawić do nagrzanego piekarnika na pół godziny. W tym czasie obrać pomarańcze, rozdzielić je na części.

Posmarować perliczkę miodem i obłożyć ją pomarańczami – jeśli na dnie brytfanny jest mało sosu, dolać jeszcze 1 szklanki wody. Piec perliczkę dalsze 20 min. do pół godziny – powinna być zarumieniona, a mięso upieczone do kości (nakłuć mięso w udku i obserwować wypływający sos – jeśli jest różowy, perliczka wymaga dopieczenia, jeśli jest przezroczysty, perliczka jest gotowa). Wyjąć brytfannę, przykryć ją kawałkiem folii aluminiowej i odstawić na 10 minut. Po tym czasie pokroić perliczkę na osiem kawałków i ułożyć na ogrzanym półmisku, dekorując kawałkami pomarańczy.

Sos z brytfanki doprawić do smaku sokiem z cytryny oraz, ewentualnie, solą, pieprzem i gałką, podawać w sosjerce. Serwować z małymi pieczonymi ziemniaczkami lub puree. Smacznego!




Zobacz także


Uroda

Zabieg dla czterech stóp

Uroda

Creme brulee dla cery

Zdrowie

Zwykłe pranie to za mało

Relaks

Morgan Freeman ponownie poszuka Boga


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków BIOVAX Opuntia Oil&Mango


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków BIOVAX Opuntia Oil&Mango

Wygraj zestaw kosmetyków Soraya Intensywna Naprawa - zakończony


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 6 zestawów nagród ufundowanych przez markę Soraya

Wygraj zestaw kosmetyków Lirene Retinol D-FORTE


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę LIrene









Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.