Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Polędwiczki na zdrowie

Data: 27.11.2013


Proponujemy przepis na pyszne danie mięsne z dodatkiem soku z granatu. Danie, oprócz ewidentnych walorów smakowych, jest też bardzo zdrowe, dzięki dodaniu do sosu przefermentowanego soku z granatu. Smak prawdziwego soku z granatu jest cierpki, dodając go jednak do potraw uzyskujemy wykwintny smak, czyniąc je przy okazji zdrowym. 

Polifenole zawarte w owocach granatu, poddane procesowi fermentacji (np. GranaFerment Dr. Jacob's), mają naukowo udowodnione działanie zdrowotne. Picie takiego soku pomaga na liczne schorzenia, jak m.in. miażdżyca czy choroby nowotworowe (rak płuc, okrężnicy, skóry, piersi, czy prostaty). Leczy także procesy zapalne, przeciwdziała infekcjom wirusowym i bakteryjnym, chorobom wątroby, a nawet zmniejsza tworzenie tłuszczu w organizmie do 40 proc. 



Do przygotowania polędwiczek wieprzowych w sosie z owoców leśnych i granatu potrzebujemy:

  • polędwiczki wieprzowe (2szt.)
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki jagód ze słoika
  • 2-3 łyżki przefermentowanego soku z owoców granatu (GranaFerment Dr. Jacob's)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 mały ząbek czosnku
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • parę ziaren pieprzu
  • łyżka masła klarowanego
  • sól do smaku

Przygotowanie:
Polędwiczki myjemy, osuszamy, kroimy w szersze kawałki, solimy i odstawiamy, aby do pieczenia miały temperaturę pokojową. 

W tym czasie w rondelku roztapiamy masło, dodajemy rozgnieciony czosnek, wlewamy wino. Chwilę gotujemy, następnie dodajemy żurawinę, jagody i rozmaryn. Gotujemy dalej ok. 3-5 minut, aż wszystkie aromaty przejdą do wina. Następnie dodajemy miód i wstawiamy z powrotem na ogień. Dorzucamy ziarna pieprzu i solimy do smaku. Sok z granatu dodajemy do lekko ostudzonego już sosu, przed polaniem mięsa.
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni (góra/dół). Kawałki polędwiczki smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron, aż się zarumienią (w zależności od grubości kawałka od 2 do 3 minut z każdej strony). Układamy na wysmarowaną olejem blaszkę, pergamin lub folię aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut. Po 10 minutach mięso obracamy na drugą stronę.
Kawałki upieczonego mięsa wykładamy na talerz i polewamy sosem.

Smacznego!

Alejakobiet.pl




Zobacz także


Uroda

Dezodoranty CD debiutują w drogeriach Rossmann

Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXXV edycja

Kuchnia

Pajda i pasta - nowe pasty warzywne marki ROLNIK

Zdrowie

Kurkumina - złoty kolor zdrowia


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Siła kosmetycznej koagulacji - konkurs z marką Janda


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę Janda

Wygraj zestaw kosmetyków La Luxe Paris


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę La Luxe Paris

Konkurs - piękne brwi z INVEO


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę INVEO









Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.