Strona główna Kuchnia Kwaśny, słodki, słony – smaki potraw i ich wpływ na organizm

Kwaśny, słodki, słony – smaki potraw i ich wpływ na organizm

przez admin
Myślimy, że smak, który przeważa w potrawie (słodki, czy słony itp.)  wpływa tylko na doznania sensoryczne, a tymczasem oddziałuje na wiele procesów w organizmie.

To, czy potrawa ma smak kwaśny, gorzki, czy ostry decydują substancje w nim zawarte. Te z kolei wykazują różnego rodzaju oddziaływania na organizm i procesy biochemiczne w nim zachodzące. Przyjrzyjmy się bliżej różnym smakom i ich wpływowi na ustrój człowieka:

Słodki – ten rodzaj smaku lubią prawie wszyscy. Jest niebezpieczny, gdyż może uzależniać, ze względu na to, że produkty o tym smaku podnoszą stężenie tzw. hormonów szczęścia, wydzielanych przez mózg. Dlatego gdy mamy zły nastrój bądź za oknem jest zła pogoda, sięgamy zazwyczaj właśnie po słodycze. Produkty te swój swoja słodycz zawdzięczają cukrom (glukoza, sacharoza, fruktoza, galaktoza), których nadmiar prowadzi do insulinooporności, a jeśli utrzymuje się przez długo czas -może wywoływać cukrzycę.

Kwaśny – potrawy zawierające dużą ilość kwasów organicznych, które dają odczucie smaku kwaśnego drażnią receptory czuciowe w błonie śluzowej przewodu pokarmowego, dlatego z takich potraw, jak niedojrzałe owoce, czy ogórki kwaszone powinny zrezygnować osoby z nadkwasotą i innymi problemami gastrycznymi. Wiele z tych potraw (np. niektóre z owoców) ma paradoksalnie właściwości alkalizujące organizm. A wynika to z przemian, jakim ulegają kwasy organiczne na drodze metabolizmu. Naukowcy uważają, że największe upodobanie do smaku kwaśnego mają… dzieci, później te preferencje zanikają na korzyść słodkiego.

Słony – odpowiada za niego głównie obecność chlorku sodu, czyli soli. Sód ma właściwości podnoszące ciśnienie tętnicze krwi oraz zatrzymuje wodę w organizmie. Poza solą znajduje się również w wędlinach, kiszonej kapuście, czy kwaszonych ogórkach i nie tylko. Produktów tych powinny unikać osoby z nadciśnieniem oraz chorzy na nerki. Nie powinno się jednak w stu procentach unikać smaku słonego.

Ostry – przeważa głównie w przyprawach: papryczka ostra, papryka chili, pieprz Cayenne itp. Substancje odpowiedzialne za odczuwanie smaku ostrego powodują wzmożone wydzielanie soków trawiennych. Dlatego uważać na nie powinny osoby  cierpiące na schorzenia przewodu pokarmowego, głównie stany zapalne, refluks żołądkowo-przełykowy, wrzody żołądka i dwunastnicy, czy choroby zapalne jelit.

Gorzki – jest chyba najmniej lubianym smakiem, a szkoda. Bo potrawy o przeważającym smaku gorzkim są zazwyczaj bardzo zdrowe dla organizmu. Grejpfrut np. ma właściwości antyoksydacyjne i obniżające ciśnienie krwi, imbir cechuje się właściwościami przeciwbakteryjnymi i ułatwia trawienie, ale również leczy przeziębienia i poprawia koncentrację. A jeśli kochamy czekoladę, to najlepsza jest właśnie gorzka.

Justyna Jessa, dietetyk

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Pozostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej