Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Menu po wakacyjnym grzybobraniu

Data: 21.08.2012


Dla amatorów świeżych grzybów wakacje to początek naprawdę smacznego okresu! Już teraz można bowiem liczyć na obfite zbiory pospolitych, ale jakże przez nas uwielbianych kurek. Pojawiają się też pierwsze grzyby rurkowe, w tym wyborne maślaki. Menu po wakacyjnym grzybobraniu proponuje szef kuchni Knorr, Piotr Murawski!

Kurki – arystokraci wśród grzybów

Pieprznik jadalny, zwany pospolicie kurką, to prawdziwy arystokrata wśród grzybów. Przez smakoszy traktowany jest po królewsku ze względu na wspaniały, zdecydowany smak, delikatny zapach i mnogość zastosowań w kuchni. Jak opowiada Piotr Murawski, szef kuchni Knorr, kurki można przyrządzać na bardzo wiele sposobów – świeże będą doskonałe do smażenia i gotowania (choć wtedy trzeba uważać, by nie stały się gorzkawe). Kurki będą smakować znakomicie w dziesiątkach różnych potraw.

Szef kuchni Knorr, Piotr Murawski, poleca przyrządzać z kurek zupy – w tym zastosowaniu ich wyborny smak jest wyraźny i zapewnia intensywny aromat potraw. „Aby zupa była naprawdę aromatyczna z pełnią grzybowego smaku, powinniśmy jej przygotowanie zacząć od ugotowania wywaru, a grzyby najlepiej dodać już w ostatniej fazie gotowania. Dla wzmocnienia smaku można też grzyby podsmażyć tuż przed dodaniem do garnka”, radzi ekspert.
Także sos kurkowy to prawdziwe kulinarne delicje! Będzie doskonałym dodatkiem do mięs smażonych, pieczonych czy grillowanych. Pasuje do wołowiny, wieprzowiny i dziczyzny. Sos z kurek warto także wypróbować do pieczonego pstrąga. Domowymi rarytasami mogą okazać się ponadto kurki po prostu lekko podsmażone na maśle lub jajecznica z kurkami. Grzyby te można również stosować jako dodatek do dań makaronowych, jak Tagliatelle z kurkami i cukinią.


Maślaki – na aromatyczne zupy

Już w lipcu w naszych koszykach podczas grzybobrania mają szansę znaleźć się również maślaki. Charakteryzują się lepką skórką pokrytą śluzem, którą najlepiej obrać przed dalszym wykorzystaniem tych grzybów w kuchni.

Piotr Murawski, szef kuchni Knorr, poleca maślaki głównie do gotowania – gwarantują zupie intensywny grzybowy smak. Dlatego też warto dodawać je niekoniecznie tylko do zup grzybowych, ale także warzywnych – nawet ich niewielka ilość powoduje podbicie smaku. „Ważne, by używać grzybów świeżych – choć teraz dzięki mrożeniu możemy je wykorzystywać w kuchni cały rok, to jednak po rozmrożeniu tracą one niemal połowę ze swojego pierwotnego smaku”, radzi ekspert.  Uwielbiamy także maślaki duszone, np. w śmietanie, oraz podsmażane z cebulą. Znakomicie smakuje ponadto sos grzybowy przyrządzony na ich bazie.  





Zobacz także


Uroda

EVELINE COSMETICS kreatorem makijażu podczas Warsaw Fashion Week

Uroda

Złoto, które upiększa

Zdrowie

Roztocze kurzu domowego - duży problem zdrowotny

Kuchnia

Słodka jak kukurydza


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Zmysłowe spa z aromaterapią - konkurs Rossmann


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez firmę Rossmann

Genowe odmładzanie - konkurs CHANTARELLE


Zapraszamy do udziału w konkursie CHANTARELLE i AlejaKobiet.pl!
Do wygrania 5 zestawów dermokosmetyków marki CHANTARELLE

Mój idealny lunch box - konkurs z Janem Niezbędnym


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Jan Niezbędny

Wygraj zestaw nagród od marki Neutrogena - zakończony


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Neutrogena









Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.