Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Co warto wiedzieć o olejach roślinnych?

Data: 06.08.2012


Czy zastanawiałaś się kiedyś czy wszystkie rodzaje tłuszczów roślinnych są zdrowe? Czy oleju do smażenia możesz użyć także do sałatki?

Tłuszcze są niezbędnymi składnikami naszej codziennej diety. Rzeczywiście są bardzo kaloryczne, dlatego też spożywanie ich powinny ograniczyć osoby zmagające się z otyłością i nadwagą. Z pewnością jednak nie wolno tłuszczów całkowicie wykluczać z naszej diety. Mają one niebagatelne znaczenie bowiem w procesie budowy błon komórkowych. Przede wszystkim zaś, oleje dostarczają nam nienasyconych kwasów tłuszczowych, których nasz organizm nie wytwarza, a musi przyjmować wraz z pożywieniem.


Najzdrowszy olej to…

Za najzdrowszy uważa się olej rzepakowy nazywany także oliwą północy. Biorąc pod uwagę zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 olej rzepakowy ustępować może jedynie lnianemu. Warto także zwrócić uwagę na fakt na jakiej drodze otrzymywany jest stosowany przez nas olej. Może to być olej oznaczany jako ten z pierwszego tłoczenia lub uzyskiwany w wyniku tłoczenia i ekstrakcji. Zdecydowanie lepszą jakość ma ten pierwszy, posiada także charakterystyczny smak oraz zapach.

Olej – eliksir młodości

Tłuszcze roślinne, a zwłaszcza wspomniany już najzdrowszy olej rzepakowy stanowią wspaniałe źródło witamin A oraz E. Witamina E zwana jest przecież witaminą młodości. Zwalcza bowiem ona szkodliwe wolne rodniki, opóźniając tym samym starzenie się organizmu. Każdy olej zawiera także fitosterole – substancje obniżające poziom złego cholesterolu, a także polifenole, które wspomagają działanie cudownej witaminy E.

A może olej sałatkowy?

Wbrew temu co mówią hasła na opakowaniach, olej sałatkowy tak naprawdę nie różni się od tego stosowanego na przykład do codziennego smażenia. Olej sałatkowy za to łatwiej odsącza się z potrawy, która dzięki temu ma niższą kaloryczność.

Olej czy oliwa z oliwek?

Istnieje wiele badań potwierdzających korzystny wpływ oliwy na nasze zdrowie. Dzięki zawartości 75-procentowego jednonienansyconego kwasu oleinowego oliwa z oliwek skutecznie pomoże obniżyć poziom cholesterolu. Niewiele z nas zdaje sobie sprawę, że mimo wszystko o wiele pozytywniej od oliwy z oliwek wypada olej rzepakowy. Poza tym jest on dużo tańszy od oliwy i nie posiada charakterystycznego oliwkowego zapachu oraz smaku, co nie wszystkim przypada do gustu. 


Patrycja Bednarek





Zobacz także


Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XLII edycja

Uroda

Dezodoranty CD debiutują w drogeriach Rossmann

Kuchnia

Gok Wan zaprasza na chińszczyznę

Relaks

11 września 2001r - dzień, który zmienił współczesny świat


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków Floslek


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę Floslek

Pysznie i zdrowo! Konkurs z marką Oleofarm - zakończony


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 8 zestawów nagród ufundowanych przez markę Oleofarm








Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.