Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Potrawy z grilla – czy są niebezpieczne dla zdrowia?

Data: 29.03.2012


Grillowanie mięsa i warzyw cieszy się w Polsce dużym powodzeniem. Jednak niektórzy dietetycy nie polecają tego typu potraw, twierdząc że są niezdrowe. Czy słusznie?

Niekoniecznie! Wszystko zależy bowiem od sposobu, w jaki przygotowujemy potrawy z grilla. Jeżeli robimy to nieumiejętnie, takie danie rzeczywiście może bardzo niekorzystnie oddziaływać na nasze zdrowie.

Zasady bezpiecznego grillowania

Głównym zagrożeniem dla zdrowia podczas grillowania jest przypalony tłuszcz. Jeżeli z mięsa wytapia się jakaś jego część, często zdarza się, że kapie ona do ognia, tam się pali, a wytworzony dym zawiera bardzo niebezpieczne związki, które przedostają się do grillowanej potrawy. Związki te (głównie węglowodory aromatyczne i nadtlenki) są odpowiedzialne m.in. za powstawanie nowotworów, ale również predysponują do innych chorób przewlekłych i procesów zapalnych w ustroju. Możemy łatwo tego uniknąć używając odpowiedniego rusztu, zawierającego rynienki, którymi wytopiony tłuszcz będzie spływał do jakiegoś oddzielnego pojemnika. Jeśli takiego nie mamy, można wykorzystać przystosowane do tego aluminiowe tacki z podobnymi perforacjami.

Oczywiście rozpoczynając grillowanie, nie możemy zapomnieć o dokładnym wyczyszczeniu rusztu z ewentualnych pozostałości po poprzednim grillowaniu. Pozostały, stary bród zawiera toksyczne substancje.

Pamiętajmy również o odpowiednim doborze produktów na grilla. O wiele zdrowsza jest grillowana tłusta ryba i duża ilość warzyw, niż tłusta karkówka! Jeśli jednak wybieramy karkówkę, czy kiełbasę, zjedzmy do niej duże ilości surówek. Świeże warzywa zawierają bowiem witaminy antyoksydacyjne, które zneutralizują potencjalnie wydzielające się w czasie grillowania szkodliwe substancje i dostarczą błonnika pokarmowego, który pomoże strawić obfity posiłek.

Niezwykle ważny w czasie grillowania jest także dobór rozpałki. Nie powinniśmy do ogniska wrzucać kolorowych gazet, czy kartonów. Najlepiej jest stosować przeznaczone do grilla rozpałki, a jeszcze lepiej – sam węgiel.

Grillowanie, jeśli przeprowadzone z głową, może przynieść wiele radości ze spożywania różnych potraw w gronie rodzinnym, ale również dać korzyści dla zdrowia. Z natury tłuste gatunki mięs pozbywają się po takiej obróbce części tłuszczu, a ryby które nie każdy lubi są intensywniejsze
w smaku i łatwiej trafiają w gusta wybrednych smakoszy. Jeśli więc dokładnie przestrzegamy zasad grillowania, a grillujemy niezbyt często, nie mamy się czego obawiać.





Zobacz także


Uroda

Najpopularniejsze wypełniacze, czyli kwas hialuronowy, biostymulatory oraz tłuszcz własny

Moda

Jak dobrać buty do terenu

Kuchnia

Wege dania


 





Komentarze

05.06.2015 22:49:56 lula napisał:
jak się będziemy trzymać zasad , to grillowanie będzie bezpieczne

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków marki L'biotica - zakończony


Odpowiedz na pytania konkursowe i wygraj 1 z 6 zestawów nagród ufundowanych przez markę L'biotica

Konkurs - wygraj kosmetyki FLOSLEK Laboratorium - zakończony


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 6 zestawów kosmetyków ufundowanych przez FLOSLEK Laboratorium









^ Do góry
|
|
Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w polityce prywatności.