Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Amarantus - król zbóż

Data: 05.01.2012


Amarantus (szarłat) to najstarsza roślina uprawna. Cenili go Inkowie, Aztekowie i nie tylko. Chętnie spożywany także dziś. Czym sobie zasłużył na swą popularność?

Wartość odżywcza amarantusa

Ziarna szarłatu zawierają wyjątkowo dużo składników odżywczych, takich jak:
Żelazo – pełniące rolę w transporcie tlenu
Wapń –  niezbędny do prawidłowej mineralizacji kości i utrzymania należnej masy ciała. 100g suchych nasion dostarcza około 1/3 zalecanej dawki tego składnika
Potas – ważny m.in. dla pracy serca i układu krwionośnego
Witamina E – zwana witaminą młodości, ma działanie antyutleniające
Witaminy  grupy B – wpływają na pracę układu nerwowego i regulują metabolizm
Nienasycone kwasy tłuszczowe – niezbędne do utrzymania prawidłowego stężenia cholesterolu we krwi
Skwalen – składnik, który hamuje procesy starzenia się organizmu
Błonnik pokarmowy – jest go dwukrotnie więcej, niż w powszechnie kojarzonych, jako doskonałe źródło tego składnika balastowego otrębach. Zapobiega wielu chorobom metabolicznym i cywilizacyjnym, jak niektóre nowotwory, zaparcia, uchyłkowatość jelit, hiperlipidemia, czy kamica pęcherzyka żółciowego.

Doskonały dla bardziej wymagających

Ponieważ jest zbożem bezglutenowym, spokojnie mogą po niego sięgać osoby z celiakią, czy alergią na gluten. Dobrej jakości białko, bogate w aminokwasy, które w innych zbożach nie występują sprawia, że cenią go również weganie i wegetarianie. Charakterystyczny smak mąki z amarantusa dodanej do wypieków nadaje im niepowtarzalny, lekko orzechowy smak, ceniony przez smakoszy. Jego właściwości mogą wykorzystać również osoby cierpiące na różne schorzenia i stosujące związaną z nimi dietę, np. chorzy z nadciśnieniem tętniczym, wysokim stężeniem cholesterolu we krwi, cukrzycą, osteoporozą oraz otyłością i nadwagą

Jak to spożywać

Amarantus spożywa się głównie w postaci ziaren, które można dodać do wypieku pieczywa oraz zup i innych dań. Na rynku jest dostępna również mąka z szarłatu, którą można dodawać do wypieków (jednak zawsze obok innych mąk, gdyż z samej mąki z amarantusa nie da się upiec ciasta). Można go stosować również w postaci płatków zbożowych i dodawać do zup mlecznych, czy sałatek.

Ciekawostka: Amarantus, jako jedyne zboże podobno nie rośnie gdy jest nawożone chemicznie. Nie lubi również wszelkich oprysków. Dlatego spożywając produkty z amarantusa, możemy być pewni, że właśnie zjadamy żywność ekologiczną.  


Justyna Jessa, dietetyk




Zobacz także


Uroda

Złoto, które upiększa

Uroda

Demakijaż latem

Kuchnia

Szparagowe love z orzechami

Kuchnia

ABC parzenia herbaty


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków LA LUXE PARIS


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę LA LUXE PARIS

Mój idealny lunch box - konkurs z Janem Niezbędnym


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Jan Niezbędny

Zmysłowe spa z aromaterapią - konkurs Rossmann


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez firmę Rossmann

Genowe odmładzanie - konkurs CHANTARELLE


Zapraszamy do udziału w konkursie CHANTARELLE i AlejaKobiet.pl!
Do wygrania 5 zestawów dermokosmetyków marki CHANTARELLE








Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.