Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Amarantus - król zbóż

Data: 05.01.2012


Amarantus (szarłat) to najstarsza roślina uprawna. Cenili go Inkowie, Aztekowie i nie tylko. Chętnie spożywany także dziś. Czym sobie zasłużył na swą popularność?

Wartość odżywcza amarantusa

Ziarna szarłatu zawierają wyjątkowo dużo składników odżywczych, takich jak:
Żelazo – pełniące rolę w transporcie tlenu
Wapń –  niezbędny do prawidłowej mineralizacji kości i utrzymania należnej masy ciała. 100g suchych nasion dostarcza około 1/3 zalecanej dawki tego składnika
Potas – ważny m.in. dla pracy serca i układu krwionośnego
Witamina E – zwana witaminą młodości, ma działanie antyutleniające
Witaminy  grupy B – wpływają na pracę układu nerwowego i regulują metabolizm
Nienasycone kwasy tłuszczowe – niezbędne do utrzymania prawidłowego stężenia cholesterolu we krwi
Skwalen – składnik, który hamuje procesy starzenia się organizmu
Błonnik pokarmowy – jest go dwukrotnie więcej, niż w powszechnie kojarzonych, jako doskonałe źródło tego składnika balastowego otrębach. Zapobiega wielu chorobom metabolicznym i cywilizacyjnym, jak niektóre nowotwory, zaparcia, uchyłkowatość jelit, hiperlipidemia, czy kamica pęcherzyka żółciowego.

Doskonały dla bardziej wymagających

Ponieważ jest zbożem bezglutenowym, spokojnie mogą po niego sięgać osoby z celiakią, czy alergią na gluten. Dobrej jakości białko, bogate w aminokwasy, które w innych zbożach nie występują sprawia, że cenią go również weganie i wegetarianie. Charakterystyczny smak mąki z amarantusa dodanej do wypieków nadaje im niepowtarzalny, lekko orzechowy smak, ceniony przez smakoszy. Jego właściwości mogą wykorzystać również osoby cierpiące na różne schorzenia i stosujące związaną z nimi dietę, np. chorzy z nadciśnieniem tętniczym, wysokim stężeniem cholesterolu we krwi, cukrzycą, osteoporozą oraz otyłością i nadwagą

Jak to spożywać

Amarantus spożywa się głównie w postaci ziaren, które można dodać do wypieku pieczywa oraz zup i innych dań. Na rynku jest dostępna również mąka z szarłatu, którą można dodawać do wypieków (jednak zawsze obok innych mąk, gdyż z samej mąki z amarantusa nie da się upiec ciasta). Można go stosować również w postaci płatków zbożowych i dodawać do zup mlecznych, czy sałatek.

Ciekawostka: Amarantus, jako jedyne zboże podobno nie rośnie gdy jest nawożone chemicznie. Nie lubi również wszelkich oprysków. Dlatego spożywając produkty z amarantusa, możemy być pewni, że właśnie zjadamy żywność ekologiczną.  


Justyna Jessa, dietetyk




Zobacz także


Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXXII edycja

Uroda

Zabieg dla czterech stóp

Zdrowie

Badania genetyczne kontra rak prostaty

Kuchnia

Poznaj smaki do góry nogami


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Siła kosmetycznej koagulacji - konkurs z marką Janda


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę Janda

Wygraj zestaw kosmetyków La Luxe Paris


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę La Luxe Paris

Konkurs - piękne brwi z INVEO


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę INVEO









Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.