Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Sałatkowy szał

Data: 11.10.2011


Jest lata, a latem wybór warzyw i owoców jest ogromny. Warto skorzystać z tej różnorodności i poszaleć z sałatkami. Żeby jednak efekt tych szaleństw był naprawdę udany, warto poznać ich sekrety…

Podstawy

Kruche liście sałat różnych gatunków z dodatkiem sosu vinaigrette to doskonałe uzupełnienie wielu dań. Można je łączyć dowolnie – nieco gorzką endywię, cykorie lub radicchio z słodkawą sałatą czerwoną lub rzymską, a dodając kilka liści aromatycznej rukoli, nadamy sałacie nieco orzechowego smaku. Liście jednak łatwo więdną, należy więc się z nimi delikatnie obchodzić. Po zakupieniu należy je więc opłukać zimną wodą, otrząsnąć i włożyć do plastykowej torby, zawinąć jej górną krawędź i dać do szuflady w lodówce. Zapewni to jej świeżość prze 4-6 dni. Jeśli mimo to sałata zwiędnie należy ją włożyć do lodowatej wody, a następnie starannie osuszyć. Zresztą wszystkie składniki sałatki powinny być dobrze osuszone – warzywa i owoce również. Inaczej sos będzie zbyt wodnisty. Warzywa i owoce odsączamy w cedzaku, przykrywając talerzem i mocno nimi potrząsając. Można też je zawinąć w czystą ściereczkę.

Wykończenie

Są trzy główne rodzaje sosów: jogurtowe lub śmietanowe, majonezowe i vinnaigrette. Przygotowanie sosu dla kilku osób (4-6) zajmuje zaledwie kilka minut. Należy jednak pamiętać, że sałatkę zalewamy dressingiem tuż przed podaniem (chyba że w sałatce jest kapusta – wtedy wcześniej, aby mogła przejść jego zapachem i smakiem).

Sos jogurtowy lub śmietanowy

Jest lekki kremowy, a jeśli chcemy żeby miał bogatszy smak można dodać do niego nieco majonezu. Sos ten można wzbogacać świeżymi ziołami, cebulą, musztardą, gałką muszkatołową, czy inną lubianą przez nas przyprawą.

Składniki i wykonanie:

4 łyżki gęstego jogurtu
6 łyżek śmietany
2 łyżki soku z cytryny
½ łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka musztardy
¼ płaskiej łyżeczki soli
Świeżo zmielony pieprz

Wymieszać składniki i polewać lub trzymać w lodówce do 3 godzin.

Vinnaigrette

To sos z oliwy i octu, doprawiony solą i pieprzem, z dodatkiem np. czosnku czy świeżych ziół. Ostra wersja to proporcje 2:1 dla octu, a łagodna 6:1. Pasuje do niemal każdej sałatki, a dodaje się go oczywiście tuż przed podaniem.

Składniki i wykonanie:

½ płaskiej łyżeczki soli
Świeżo zmielony pieprz
1 i ½ płaskiej łyżeczki musztardy Dijon
1/8 płaskiej łyżeczki cukru
1 łyżka czerwonego octu winnego lub  ziołowego
2-5 łyżek oliwy z oliwek

Sól, pieprz, musztardę, cukier i ocet wymieszać do rozpuszczenia soli i cukru, a następnie stopniowo dodawać oliwę, czosnek, zioła i inne dodatki. Wymieszać i gotowe.

Majonez

Domowej roboty majonez nie ma sobie równych, choć jego wykonanie może być za pierwszym razem bardzo trudne. Majonez robi się z jajek, oliwy i octu. Nie należy przechowywać go długo w lodówce, najsmaczniejszy jest świeży. Warto wzbogacić go chrzanem, czosnkiem lub ziołami.

Składniki i wykonanie:

1 żółtko
¼ płaskiej łyżeczki musztardy Dijon
Świeżo zmielony czarny pieprz
½ łyżeczki soku z cytryny lub octu z białego wina
175 ml lekkiej oliwy lub oleju słonecznikowego
1-2 łyżki gorącej wody

Do małego wysokiego naczynia wbić żółtko, dodać sól, musztardę i pieprz, ubijać trzepaczką aż zbieleje, stopniowo dodawać sok z cytryny lub ocet, ciągle ubijając. Sok i ocet dodajemy w bardzo małych porcjach, inaczej majonez się zetnie. Nadal ubijając powoli dodajemy po kilka kropel oliwy, a gdy sos zacznie gęstnieć, resztę. Jeśli w połowie miksowania sos stanie się za gęsty dodajemy łyżeczkę soku z cytryny lub octu albo gorącej wody.




Zobacz także


Uroda

Nieinwazyjne zabiegi kosmetyczne

Moda

Jak ubrać się na imprezę sylwestrową?

Relaks

Pomysły na babski wyjazd na weekend


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj antynaczynkowy duet kosmetyków od marki Janda!


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj zestaw kosmetyków od marki Janda!

Wygraj zestaw kosmetyków dermoochronnych Floslek! - zakończony


Odpowiedz na pytania konkursowe i wygraj zestaw kosmetyków dermoochronnych Floslek!









^ Do góry
|
|
Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w polityce prywatności.