Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Wiosna na zielono: dania ze szpinakiem

Data: 16.04.2012


Dopiero jako dorośli ludzie doceniamy walory odżywcze i smakowe szpinaku. I odkrywamy, jak wiele kulinarnych możliwości nam daje.

Szpinak to ulubione pożywienie kreskówkowego bohatera – Popeye’a. To właśnie ta zielona papka dodawała mu siły. I pewnie dlatego wmuszano dzieciom w przedszkolach rozgotowaną, źle doprawioną breję, która smak szpinaku obrzydzała na długi czas. Na szczęście przychodzi taki wiek, że każdy z nas dojrzewa do różnych smaków, w tym właśnie do smaku szpinaku. I bardzo dobrze, bo ma on nie tylko zaskakujące walory smakowe, ale także nieocenione wartości odżywcze. Szpinak bogaty jest w żelazo, witaminy C, A, B1, B2 i E, sód, magnez, potas, wapń, fluor oraz karoten, przez co uważany jest za jedno z najzdrowszych warzyw. Szpinak poleca się osobom dbający o zdrowy wygląd skóry, mającym problemy z trawieniem, chcącym zwiększyć masę mięśniową, cierpiącym na anemię, a także osobom o słabym wzroku. To także jedno z ulubionych warzyw wielbicieli kuchni śródziemnomorskiej. A oto kilka sprawdzonych przepisów ze szpinakiem w roli głównej.

Ryż ze szpinakiem – przepis z książki C. Roden „Łatwa kuchnia śródziemnomorska”

Składniki: 500 g młodych liści szpinaku, 120 g długoziarnistego ryżu, 4 jajka, 300 ml mleka, szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz.

Wykonanie: Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Wypłucz liście szpinaku. Do rondla wlej około 1 l wody, lekko posól (potrzebny jest duży rondel, gdyż szpinak zajmuje dużo miejsca) i zagotuj. Dodaj ryż i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Na powierzchni wody połóż szpinak i przykryj rondel. Kiedy liście zwiędną i utworzą miękką masę (zajmie to minutę lub trochę dłużej), ryż i szpinak odcedź na durszlaku z małymi dziurkami, po czym odstaw. W dużej misce ubij jajka, po czym stopniowo dodawaj do nich mleko. Do mieszaniny jajecznej, dodaj szpinak i ryż, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dokładnie wymieszaj. Całość przenieś do lekko natłuszczonej foremki do pieczenia i piecz przez 30 minut, aż masa się zetnie.

Krem ze szpinaku

Składniki: 1 kg świeżego szpinaku, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, 1 l bulionu, 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej, szczypta soli i pieprzu, 3 łyżki świeżego soku z cytryny, 200 ml śmietany 18-procentowej, 4 grube kromki bułki paryskiej.

Wykonanie: Szpinak dokładnie umyj, przebierz, duże liście posiekaj na mniejsze kawałki. Włóż do garnka, zalej bulionem, dodaj obrany czosnek i gotuj około 25 minut. Szpinak i czosnek przełóż do blendera, wlej łyżkę wazową wywaru i zmiksuj na puree. Do masy szpinakowej dodaj do smaku sok z cytryny, gałkę muszkatołową, dopraw solą i pieprzem, zaciągnij śmietaną, wymieszaj i zagotuj. Bułkę pokrój w niedużą kostkę. Na patelni, na niewielkim ogniu, roztop masło, wrzuć bułkę, opiekaj tak długo, aż nabierze lekko złotego koloru.

Sałatka ze szpinaku i jajeczek przepiórczych

Składniki: 20 dag przebranych liści szpinaku, 4 jajka przepiórcze ugotowane na twardo, 3 pomidory, czerwona cebula. Sos: 6 łyżek oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego, ząbek czosnku, pieprz.

Wykonanie: Z podanych składników przyrządź sos winegret. Liście szpinaku umyj, osącz, rozłóż na dużym talerzu, polej sosem i posyp posiekanymi jajkami, Przybierz cząstkami pomidorów oraz piórkami cebuli.

Sznycle ze szpinakowym farszem

Składniki: 80 g mrożonego szpinaku, 1-2 łyżki masła, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ząbek czosnku, 2 podwójne piersi kurczaka, jajko, łyżka mleka, 100 g płatków kukurydzianych, tłuszcz do smażenia.

Wykonanie: Szpinak podsmaż na rozgrzanym maśle. Dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Mięso opłucz i osusz. Owiń folią spożywczą i lekko rozbij. Każdą pierś natnij od góry tak, aby powstała kieszonka. Napełnij ją szpinakiem i zepnij wykałaczką. Mięso zanurz w roztrzepanym z mlekiem jajku, a następnie obtocz w płatkach kukurydzianych. Smaż na oleju z obu stron na złoty kolor.  

Dominika Górtowska





Zobacz także


Uroda

EVELINE COSMETICS kreatorem makijażu podczas Warsaw Fashion Week

Uroda

Złoto, które upiększa

Relaks

Morgan Freeman ponownie poszuka Boga

Zdrowie

Zapalenie zatok - co robić, by trwało jak najkrócej?


 





Komentarze

17.04.2012 17:49:03 Voodoo napisał:
Bardzo ciekawe przepisy.Tylko gdzie teraz znaleźć świeży szpinak.
17.04.2012 19:45:33 olinkaa24 napisał:
lubię szpinak, więc na pewno wypróbuje te przepisy :)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków La Luxe Paris


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę La Luxe Paris

Wygraj zestaw kosmetyków BIOVAX Opuntia Oil&Mango


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków BIOVAX Opuntia Oil&Mango








Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.