Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Szparagowe love z orzechami

Data: 20.05.2016


Sezon na szparagi jest krótki, więc warto się cieszyć tymi warzywami, które oprócz wyjątkowego smaku dostarczą nam sporo wartościowych substancji odżywczych: kwasu foliowego, antyoksydantów w postaci witamin E, C oraz beta-karotenu. Nie zapominajmy też o dobroczynnych magnezie, wapniu, potasie, fosforze oraz niewielkiej ilości żelaza obecnych w podłużnym warzywie.

My w przepisach na wiosenne sałatki zestawiamy smak szparagów ze smakiem orzechów HELIO, które podobnie jak szparagi są skarbcem cennych wartości odżywczych - białka, kwasów omega-3, licznych witamin oraz mikroelementów.

Sałatka z orzechami włoskimi, szparagami oraz pestkami granatu:

Składniki (dla 4 osób):

  • 100 g orzechów włoskich HELIO
  • 800 g białych szparagów
  • owoc granatu
  • roszponka
  • ocet balsamiczny
  • miód



Przygotowanie

Obieramy szparagi, odłamujemy twarde końce. Gotujemy w lekko osolonej (2 łyżeczki / litr ) i posłodzonej (łyżeczka/ litr) wodzie około 12 - 15 minut najlepiej w pozycji pionowej (dla ułatwienia możemy je związać nitką). Najlepsze efekty uzyskamy wstawiając szparagi do gotującej się wody - wtedy warzywa zachowają więcej swoich naturalnych soków.

Na talerze wykładamy ugotowane szparagi, orzechy włoskie, roszponkę. Pestko owocu granatu. Delikatnie mieszamy, polewamy octem balsamicznym wymieszanym z odrobiną miodu.

Sałatka z zielonymi szparagami oraz orzechami nerkowca


Składniki (dla 4 osób):

  • 100 g orzechów nerkowca HELIO
  • 800 g zielonych szparagów
  • 2 duże jabłka (nie za słodkie)
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 6-8 łyżek majonezu

Szparagi obieramy, odcinamy końcówki. Zielone szparagi także gotujemy w pozycji pionowej w lekko posolonej o posłodzonej wodzie - 5-8 minut. Po ostudzeniu szparagi kroimy na 2-3 centymetrowe paski, dodajemy orzechy nerkowca, jabłka pokrojone w kostkę, pokrojone w kostkę jajka. Dodajemy majonez - mieszamy.

Mocno zielona sałatka z orzechami i pistacjami


Składniki (dla 4 osób):

  • 100 g orzechów włoskich HELIO
  • 100 g pistacji prażonych bez soli HELIO Natura
  • 600 g zielonych szparagów
  • 150 g rukoli
  • 150 szpinaku
  • 150 zielonych winogron
  • 200 g sera żółtego
  • sos: sok z jednej cytryn, 3 łyżki oliwy,  3 łyżki łagodnej musztarda (proporcje tych składników można zmieniać według własnych preferencji)

Umyty szpinak oraz rukolę mieszamy z pokruszonymi orzechami włoskimi oraz pistacjami. Dodajemy winogrona (mogą być pokrojone na pół). Szparagi przygotowujemy wg uznania: gotujemy (12 -15 minut) lub smażymy (około 5 minut), kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do naczynia z pozostałymi warzywami oraz orzechami. Dodajemy pokrojony w kostkę ser. Całość mieszamy z sosem.

Alejakobiet.pl




Zobacz także


Uroda

Woda Micelarna Biotaniqe - oczyszczająca moc wody z technologią prebiotyczną

Uroda

EVELINE COSMETICS kreatorem makijażu podczas Warsaw Fashion Week

Kuchnia

Kulinarne przygody zwariowanej Malezyjki

Kuchnia

Gok Wan zaprasza na chińszczyznę


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków Floslek


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę Floslek

Pysznie i zdrowo! Konkurs z marką Oleofarm - zakończony


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 8 zestawów nagród ufundowanych przez markę Oleofarm








Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.