Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Szparagowe love z orzechami

Data: 20.05.2016


Sezon na szparagi jest krótki, więc warto się cieszyć tymi warzywami, które oprócz wyjątkowego smaku dostarczą nam sporo wartościowych substancji odżywczych: kwasu foliowego, antyoksydantów w postaci witamin E, C oraz beta-karotenu. Nie zapominajmy też o dobroczynnych magnezie, wapniu, potasie, fosforze oraz niewielkiej ilości żelaza obecnych w podłużnym warzywie.

My w przepisach na wiosenne sałatki zestawiamy smak szparagów ze smakiem orzechów HELIO, które podobnie jak szparagi są skarbcem cennych wartości odżywczych - białka, kwasów omega-3, licznych witamin oraz mikroelementów.

Sałatka z orzechami włoskimi, szparagami oraz pestkami granatu:

Składniki (dla 4 osób):

  • 100 g orzechów włoskich HELIO
  • 800 g białych szparagów
  • owoc granatu
  • roszponka
  • ocet balsamiczny
  • miód



Przygotowanie

Obieramy szparagi, odłamujemy twarde końce. Gotujemy w lekko osolonej (2 łyżeczki / litr ) i posłodzonej (łyżeczka/ litr) wodzie około 12 - 15 minut najlepiej w pozycji pionowej (dla ułatwienia możemy je związać nitką). Najlepsze efekty uzyskamy wstawiając szparagi do gotującej się wody - wtedy warzywa zachowają więcej swoich naturalnych soków.

Na talerze wykładamy ugotowane szparagi, orzechy włoskie, roszponkę. Pestko owocu granatu. Delikatnie mieszamy, polewamy octem balsamicznym wymieszanym z odrobiną miodu.

Sałatka z zielonymi szparagami oraz orzechami nerkowca


Składniki (dla 4 osób):

  • 100 g orzechów nerkowca HELIO
  • 800 g zielonych szparagów
  • 2 duże jabłka (nie za słodkie)
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 6-8 łyżek majonezu

Szparagi obieramy, odcinamy końcówki. Zielone szparagi także gotujemy w pozycji pionowej w lekko posolonej o posłodzonej wodzie - 5-8 minut. Po ostudzeniu szparagi kroimy na 2-3 centymetrowe paski, dodajemy orzechy nerkowca, jabłka pokrojone w kostkę, pokrojone w kostkę jajka. Dodajemy majonez - mieszamy.

Mocno zielona sałatka z orzechami i pistacjami


Składniki (dla 4 osób):

  • 100 g orzechów włoskich HELIO
  • 100 g pistacji prażonych bez soli HELIO Natura
  • 600 g zielonych szparagów
  • 150 g rukoli
  • 150 szpinaku
  • 150 zielonych winogron
  • 200 g sera żółtego
  • sos: sok z jednej cytryn, 3 łyżki oliwy,  3 łyżki łagodnej musztarda (proporcje tych składników można zmieniać według własnych preferencji)

Umyty szpinak oraz rukolę mieszamy z pokruszonymi orzechami włoskimi oraz pistacjami. Dodajemy winogrona (mogą być pokrojone na pół). Szparagi przygotowujemy wg uznania: gotujemy (12 -15 minut) lub smażymy (około 5 minut), kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do naczynia z pozostałymi warzywami oraz orzechami. Dodajemy pokrojony w kostkę ser. Całość mieszamy z sosem.

Alejakobiet.pl




Zobacz także


Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXX edycja

Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXVIII edycja

Kuchnia

Masa orzechowych pomysłów na efektowne wypieki

Kuchnia

Szparagowe love z orzechami


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków LA LUXE PARIS


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę LA LUXE PARIS

Mój idealny lunch box - konkurs z Janem Niezbędnym


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Jan Niezbędny

Zmysłowe spa z aromaterapią - konkurs Rossmann


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez firmę Rossmann

Genowe odmładzanie - konkurs CHANTARELLE


Zapraszamy do udziału w konkursie CHANTARELLE i AlejaKobiet.pl!
Do wygrania 5 zestawów dermokosmetyków marki CHANTARELLE









Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.