Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Kaczka świątecznie

Data: 18.12.2014


Ma wykwintny smak i jest łatwa w przygotowaniu a jej kruche mięso jest ucztą dla podniebienia. Młoda Kaczka Zagrodowa z Podlasia od Drosed w tym roku będzie gwiazdą świątecznych stołów. Podpowiadamy, jak ją przyrządzić, aby było smacznie, oryginalnie i szybko.

W towarzystwie żurawiny, egzotycznych owoców czy gruszek, z pomarańczami czy nadziewana – bez względu na entourage, kaczka zawsze prezentuje się wykwintnie i smakuje wyjątkowo. Nie bez kozery - obok gęsiny, uważana jest za najszlachetniejszy rodzaj drobiu. Jej mięso jest soczyste i kruche, mimo pieczenia, zachowuje swój niepowtarzalny smak. 

Spośród wszystkich gatunków kaczek Młoda Kaczka Zagrodowa z Podlasia od Drosed jest wyjątkowa. Pochodzi z małych, rodzinnych gospodarstw na Podlasiu, a więc z rejonu „zielonych płuc Polski”. Podstawą jej diety jest niemodyfikowana genetycznie mieszanka pasz przygotowana na bazie zbóż. To właśnie w tym tkwi sekret delikatnego, kruchego i mniej tłustego od tradycyjnej kaczki mięsa Młodej Kaczki Zagrodowej z Podlasia. Jest idealna zarówno w postaci smażonej, duszonej czy gotowanej. A w tym roku będzie królową świątecznego stołu.  

Jak przyrządzać kaczkę?
Kaczka jest mięsem wszechstronnym. Można ją podawać z wieloma różnymi dodatkami. Pasują do niej egzotyczne owoce, rodzime gruszki czy maliny, ziemniaki oraz żurawina. Wymaga minimum zaangażowania a daje w zamian spektakularne efekty. Na świąteczny stół sprawdzi się podana na plastrach melona z sałatką z owoców. To lekkie danie będzie zaskakującą odmianą po ciężkich, świątecznych potrawach.

Pieczona Młoda Kaczka Zagrodowa z Podlasia na plastrach melona z sałatką z owoców

Składniki:
  • podwójna pierś Młodej Kaczki Zagrodowej z Podlasia
  • 1 melon 
  • żurawina do mięsa 
  • świeże maliny (20 dag) 
  • kilka winogron.

Przyrządzanie:
Piersi kaczki nacinamy płytko na krzyż po stronie skóry, nacieramy solą oraz majerankiem i odkładamy na 2 godziny do lodówki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i na mocnym ogniu obsmażamy piersi kacze, zwłaszcza po stronie ze skórą. Razem z wytopionym tłuszczem przekładamy do brytfanki. Pieczemy w piekarniku w temp. 180°C przez co najmniej 40 min. Podczas pieczenia podlewamy tłuszczem, który się wytopił.

Schładzamy upieczone mięso. Kroimy dosyć cienko na ukośne plastry. 

Melon kroimy na cienkie półplastry. Układamy naprzemiennie plastry melona i plastry mięsa. Dekorujemy żurawiną i świeżymi malinami. Danie podajemy lekko schłodzone.

Alejakobiet.pl




Zobacz także


Uroda

Demakijaż latem

Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXXII edycja

Relaks

Piasek, kurz, kobieta, mężczyzna - wyzwanie na motorach

Zdrowie

Kurkumina - złoty kolor zdrowia


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków LA LUXE PARIS


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę LA LUXE PARIS

Mój idealny lunch box - konkurs z Janem Niezbędnym


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Jan Niezbędny

Zmysłowe spa z aromaterapią - konkurs Rossmann


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez firmę Rossmann

Genowe odmładzanie - konkurs CHANTARELLE


Zapraszamy do udziału w konkursie CHANTARELLE i AlejaKobiet.pl!
Do wygrania 5 zestawów dermokosmetyków marki CHANTARELLE









Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.