Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Owocowe ciekawostki

Data: 20.06.2014


Surowego ananasa nie warto zanurzać w galaretce, dobry arbuz wydaje ''pusty dźwięk'', a związek owoców kiwi z pewnym nielotem nie ogranicza się tylko do nazwy. Owoce, poza soczystym i pysznym wnętrzem, skrywają wiele ciekawostek. Najwyższy czas je poznać!

Owoc, w wąskim znaczeniu organ rozwijający się z owocolistków, w nieco szerszym - z zalążni, w szerokim - wytwór kwiatu i kwiatostanu w stanie (potencjalnej) dojrzałości nasion.
Owoce jadalne – w znaczeniu sadowniczym jadalne części trwałej rośliny, związane z rozwojem kwiatu.

Powyższe, pochodzące z Leksykonu PWN, definicje nie przypominają potocznego rozumienia słowa owoc; kojarzącego się z soczystymi i jędrnymi darami natury, po które chętnie sięgamy zwłaszcza w sezonie wiosenno-letnim. Botaniczna definicja to zaledwie początek fascynującej przygody, jaką jest poznawanie owoców.
Nie wszystkie można jeść na surowo (pigwa jest bardzo twarda, dlatego najlepiej poddać ją obróbce cieplnej), ale warto po nie sięgać, gdyż zawierają dobrze tolerowane cukry, czystą i naturalnie destylowaną wodę, są ponadto źródłem witamin i soli mineralnych.


Zagraniczne przysmaki...
Smak Aktinidii chińskiej (zwanej także agrestem chińskim) znają chyba wszyscy. Niewiele osób wie jednak, że owe obco brzmiące wyrazy to poprawne nazwy... owoców kiwi. Zapewne jeszcze mniej osób jest świadomych faktu, że małe zielonkawo-brunatne owoce zostały nazwane na ''cześć'' ptaków Kiwi zamieszkujących Nową Zelandię. Mieszkańcy wyspy zasugerowali się najprawdopodobniej barwą piór nielotów.

Skórka owoców pokryta jest kutnerem – gęstymi włoskami chroniącymi rośliny przed zimnem, i innymi niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi (wysuszenie, zbyt szybkie parowanie lub nasłonecznienie). Owoce zawierają bardzo dużo witaminy C, która ulega minimalnemu rozkładowi podczas przerabiania. Po kiwi powinni sięgać chorzy cierpiący na szkorbut i parodontozę, owoc jest polecany także osobom będącym na dietach odchudzających i oczyszczających.

Nie mniej ciekawa od kiwi jest figa. Część rośliny, którą powszechnie uznajemy za owoc jest tak naprawdę owocostanem przekształconym w miąższ. Prawdziwe, drobne owoce skrywają się w jego wnętrzu. W Środkowej Europie palone figi zastępują cykorię, z kolei w Algierii z suszonych owoców przygotowuje się fermentowany napój araki.Figi zawierają  witaminy: C, B1, B2, B6, PP, a także sole mineralne. Są źródłem węglowodanów, zawierają też bardzo dużo cukru (zwłaszcza te suszone).




Zobacz także


Uroda

Gdy chcesz, aby Twoja cera przestała się świecić...

Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXXV edycja

Kuchnia

ABC parzenia herbaty

Moda

Najmodniejsze czarne torebki: na łańcuszku, kopertówki i listonoszki


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestawów kosmetyków L'biotica - zakończony


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę L'biotica

Wygraj zestaw kosmetyków Marion - zakończony


Odpowiedz na pytania konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Marion








Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.