Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Piękniej i zdrowiej z rzeżuchą

Data: 20.06.2014


Wiosna to pora siania rzeżuchy. Jako bomba witamin i mikroelementów, jest dobra dla zdrowia i urody. Zawiera witaminy A, C, E i K oraz z grupy B. Dodatkowo ma potas, magnez, jod, siarkę, żelazo, fosfor i wapń. Dzięki temu jest odżywcza i wspomaga urodę. 

Dla zdrowia

Rzeżucha wzmacnia organizm i pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, więc powinna być spożywana w okresie przesilenia wiosennego, gdy organizm jest osłabiony, wyczerpany, przemęczony i potrzebuje natychmiastowej regeneracji. Jest również składnikiem wiosennej kuracji oczyszczającej. Dwie łyżeczki rzeżuchy dziennie w sposób naturalny wzmocnią oraz uodpornią organizm. Zjadana regularnie uchroni przed przeziębieniem i katarem. 
Zalecana jest osobom cierpiącym na reumatyzm, anemię i zaburzenia krążenia oraz chorobę wieńcową, osteoporozę i nadczynność tarczycy. Spożywanie rzeżuchy obniża poziom cukru we krwi i wspomaga funkcjonowanie trzustki, dlatego powinni ją jeść w różnej postaci chorzy na cukrzycę. Dzięki właściwościom wzmacniającym warto ją jeść podczas rekonwalescencji i po powrocie ze szpitala, żeby szybko odzyskać siły. Ze względu na zawartość żelaza i kwasu foliowego nie muszą jej żałować kobiety w ciąży. 

rzeżucha a uroda, rzeżucha a zdrowie właściwości rzeżuchy

Dla urody

Dzięki zawartości siarki, której zawdzięcza ostry smak, dobrze wpływa na kondycję włosów i skóry. Zapobiega przetłuszczaniu, wypadaniu, łamliwości i kruchości włosów oraz pomaga w chorobach skórnych, np. w trądziku, wysypce i egzemie. Sok z rzeżuchy wcierany w skórę twarzy działa wybielająco – usuwa piegi i przebarwienia pigmentowe. 
Możemy go również wcierać w wilgotne i umyte włosy. Potem nakładamy ochronny czepek foliowy i owijamy głowę ręcznikiem. Za 30 minut spłukujemy włosy letnią wodą. Z rzeżuchy i szklanki wody przygotujemy wspomagacz do odżywki do włosów. Miksujemy świeże kiełki z wodą, aż uzyskamy jednolitą papkę. Potem podgrzewamy ją na kuchence i gotujemy przez 15 minut. Przecedzamy przez sitko i zostawiamy sam płyn, który po ostudzeniu nakładamy na umyte, wilgotne włosy. Za 15 – 20 minut spłukujemy ciepłą wodą i wklepujemy odżywkę.

Domowa uprawa

Niezwykły aromat i oryginalny smak – to podstawowe zalety kulinarne niewielkiej roślinki. Dla kulinarnego, zdrowotnego i urodowego zastosowania dobrze ją mieć zawsze pod ręką w domu. Dlatego warto samodzielnie wyhodować: rozsypujemy nasionka na nasączonej wodą wacie lub ligninie, którą potem wkładamy do miseczki. Ewentualnie zasiejmy ją w ziemi w doniczce oraz postawmy w ciepłym i nasłonecznionym miejscu. Podłoże powinno być ciągle wilgotne. Nasionka można również wsypać do szklanki, zalać wodą i odstawić na chwilę, aby namokły. Kiedy zaczną się kleić, podobnie jak namoczone siemię, kładziemy je na warstwę wilgotnej ligniny – nie mogą pływać w wodzie. Po około sześciu dniach kiełki mają kilka centymetrów i możemy je obciąć nożyczkami – dodawać do kanapek i zup. 

Wioleta Nowicka





Zobacz także


Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXXV edycja

Uroda

Creme brulee dla cery

Zdrowie

Badania genetyczne kontra rak prostaty

Zdrowie

Zwykłe pranie to za mało


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestawów kosmetyków L'biotica


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę L'biotica

Wygraj zestaw kosmetyków Marion


Odpowiedz na pytania konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Marion








Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.