601
Nowy Rok to dla bardzo wielu osób postanowienia dotyczące odchudzania, ale warto pamiętać, że zbyt restrykcyjne redukowanie przyjmowanych kalorii bardzo często kończy się atakiem „wilczego apetytu”. Dlatego od czasu do czasu warto pozwolić sobie na kulinarny „grzeszek” – np. pizzę w wersji mini. Smacznego!
Mini pizze:
Składniki:
Drożdże suszone (2 łyżeczki)
Letnia woda (200 ml)
Cukier (1 łyżeczka)
Oliwa (2 łyżki)
Mąka Lubella Puszysta Tortowa (400g)
Sól (2 łyżeczki)
Sos Boloński Lubella
Dodatki do pizzy: oliwki czarne i zielone, tarty ser, kukurydza konserwowa, salami, szynka, ananas, anchois, pieczarki itp., oregano
Przygotowanie:
Drożdże , wodę, cukier, oliwę oraz mąkę i sól mieszamy w misce, a następnie dobrze wyrabiamy, aby powstało gładkie ciasto. Ciasto powinno być elastyczne. Przekładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5h w ciepłe miejsce.
Gdy wyrośnie krótko wyrabiamy i dzielimy na mniejsze porcje, tak aby z każdej porcji powstała pizza wielkości nakrętki od dużego słoika. Z każdej porcji formujemy małe pizze przy pomocy dłoni lub wałka.
Na każdą pizzę nakładamy sos boloński i dowolne dodatki. Posypujemy oregano i pieczemy w piecu nagrzanym do 200 stopni przez ok. 18-20 minut.
Gotowe pizze wykładamy na paterze lub dużym półmisku.
Alejakobiet.pl