Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Rozgrzewające przekąski

Data: 03.01.2014


Gdy za oknem hula wiatr i mróz, chętniej sięgamy po przekąski. Jeśli do tego są pikantne i lekko rozgrzewające – jest idealnie.

Imbir, kurkuma, chilli to niekwestionowani sprzymierzeńcy. Zimą mile widziane są też sosy TABASCO®. Do wyboru są cztery warianty z różnym poziomem ostrości – w zależności od uwielbienia do pieczenia w ustach i stopnia zmarznięcia. Można zacząć delikatnie, sosem Jalapeno lub z subtelną nutą czosnku, mocniejszym, tradycyjnym sosem lub kontynuować smakowitą przygodę z ekstremalnym Habanero. Wystarczy kilka kropel by danie zyskało niepowtarzalnego charakteru, zachowując jednocześnie pełnię naturalnego aromatu. Dodatkowo, jeśli owa przekąska jeszcze paruje od ciepła i jest przyjemnie chrupiąca, nie pozostaje nic innego, jak delektować się chwilą.

Przepisy na rozgrzewające przekąski przygotowane przez ambasadora marki, Grzegorza Łapanowskiego:

Pikantne pierożki z mieloną wołowiną po meksykańsku czyli empanadas




350g mielonego mięsa wołowego
150g kiełbaski chorizo
1 puszka czerwonej fasoli
1 średnia cebula
2 łyżki pasty pomidorowej
Sos sojowy Kikkoman
TABASCO® Habanero
Kmin rzymski
cukier
Sól, czarny pieprz
olej do smażenia

Mięso mielone przesmażyć na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego oleju. Wyłożyć do miski. Następnie  usmażyć na patelni pokrojoną w drobną kostkę cebulę i chorizo. Dodać razem z odcedzoną i opłukaną fasolą do miski. Wymieszać.  Na tę samą  patelnię włożyć pastę pomidorową, dodać  2-3 łyżki sosu sojowego, kmin rzymski i wlać trochę wody. Gotować kilka minut aż sos delikatnie zgęstnieje. Dodać do farszu. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i dla odpowiedniej ostrości TABASCO® Habanero.

Ciasto kruche:
300 g mąki
150 g masła,
1 jajko
Pół łyżeczki  soli
 60 ml zimnej wody.

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone zimne masło i przesiekać je dokładnie nożem razem z mąką. Zrobić wgłębienie,  dodać sól, jajko i wodę. Krótko wyrabiać. Zagnieść ciasto  w jednolitą kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Ciasto  cienko rozwałkować. Wyciąć kwadraty odpowiedniej wielkości, Na środku położyć nadzienie   i mocno zlepić  brzegi  Piec przez około 15-20minut w piekarniku nagrzanym do  180 stopni.




Zobacz także


Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXVIII edycja

Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXXV edycja

Moda

Zima i golf - 8 stylizacji

Kuchnia

Gok Wan zaprasza na chińszczyznę


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Zmysłowe spa z aromaterapią - konkurs Rossmann


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez firmę Rossmann

Genowe odmładzanie - konkurs CHANTARELLE


Zapraszamy do udziału w konkursie CHANTARELLE i AlejaKobiet.pl!
Do wygrania 5 zestawów dermokosmetyków marki CHANTARELLE

Mój idealny lunch box - konkurs z Janem Niezbędnym


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Jan Niezbędny

Wygraj zestaw nagród od marki Neutrogena - zakończony


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Neutrogena








Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.