Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Pyszne dania z kozim serem

Data: 01.03.2013


Poszukujesz nowych smaków, by urozmaicić swoje codzienne menu? Wypróbuj nasze dania z kozim serem.

Pieczone jabłka z bekonem i kozim serem


Składniki: 4 jabłka, 35 dag koziego sera, łyżka śmietany, łyżka masła, duża cebula, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, 4 plastry boczku.
Sposób przyrządzenia: Z jabłek wydrążamy gniazda nasienne. Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem i układamy w nim jabłka. W rondelku, na średnim ogniu, roztapiamy masło. Dodajemy do niego posiekaną cebulę i całość podgrzewamy przez około 2 minuty, aż cebula zrobi się miękka. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy przez kolejne 2 minuty. Dodajemy śmietanę i trzymamy na ogniu jeszcze przez 2 minuty. Wyłączamy palnik i do mieszanki dodajemy kozi ser i mieszamy, aż ten połączy się z masłem i śmietaną. Powstałą mieszanką napełniamy jabłka. Każde jabłko posypujemy podsmażonym i pokruszonym boczkiem. Dodajemy trochę soli i pieprzu do smaku. Pieczemy przez 25-30 minut w 200 stopniach.



Tarta z pomidorami i kozim serem


Składniki: 125 g masła o temperaturze pokojowej, 250 g mąki pszennej, sól, pieprz, jajko, 2 łyżki zimnej wody, 2 duże pomidory, 120 g koziego sera, 2 szklanki poszatkowanej cebuli, 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka świeżej bazylii.
Sposób przyrządzenia: Masło kroimy na małe kawałki. W dużej misce wyrabiamy mąkę z masłem, łyżeczką soli, jajkiem i 2 łyżkami wody. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy je na stolnicy lub kuchennym blacie. Ciastem wykładamy nasmarowaną tłuszczem formę do tarty. Pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut. W międzyczasie na patelni podsmażamy cebulę. Układamy ją na upieczonym cieście, a następnie całość posypujemy połową pokruszonego sera. Na wierzch układamy pokrojone w plastry pomidory, a na wierzch resztę pokruszonego sera. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy bazylią, solą i pieprzem. Pieczemy jeszcze przez około 15 minut.

Grillowana cukinia z kozim serem i świeżymi ziołami


Składniki: 120 g miękkiego koziego sera, łyżeczka świeżej posiekanej bazylii, łyżeczka świeżego posiekanego tymianku, świeżo zmielony pieprz, 2 małe cukinie, oliwa z oliwek.
Sposób przyrządzenia: W niewielkiej miseczce mieszamy kozi ser, bazylię i tymianek. Przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Odcinamy końcówki cukinii, a następnie, za pomocą skrobaczki do warzyw, kroimy ją wzdłuż na plastry. Każdy plaster skrapiamy oliwą z oliwek, a następnie pieczemy je na patelni do grillowania. Cukinię smarujemy z jednej strony serem z ziołami i zwijamy w rulony.


Dip z koziego sera i bazylii


Składniki: szklanka koziego sera, 4 listki bazylii, 1/2 szklanki niskotłuszczowego majonezu, 1/2 szklanki niskotłuszczowej śmietany, łyżka soku z cytryny, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżki przyprawy włoskiej.
Sposób przyrządzenia: W misce łączymy ze sobą wszystkie składniki, najlepiej za pomocą drewnianej łyżki. Przed podaniem odstawiamy przynajmniej na godzinę do lodówki.

Makaron z kozim serem i pomidorami


Składniki: kilka pomidorków koktajlowych, 100 g miękkiego koziego sera, 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka soli, 350 g makaronu fettuccini, 1/2 szklanki świeżej posiekanej bazylii.
Sposób przyrządzenia: Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W między czasie pomidory kroimy na połówki i mieszamy je w misce z kawałkami sera. Polewamy oliwą i posyp pieprzem. Do pomidorów i sera dodajemy ugotowany makaron. Całość doprawiamy solą i posypujemy listkami świeżej bazylii.


Dominika Górtowska





Zobacz także


Zdrowie

Jak wspomagać prawidłowe funkcjonowanie dróg moczowych?

Zdrowie

Jamu Jamu znaczy ziołolecznictwo


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Konkurs świąteczny z marką Floslek - zakończony


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 6 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę Floslek

Wygraj antynaczynkowy duet kosmetyków od marki Janda! - zakończony


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj zestaw kosmetyków od marki Janda!









^ Do góry
|
|
Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w polityce prywatności.