Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Kucharze-celebryci: Nigella Lawson

Data: 07.02.2013


Kształtna bogini kuchni – Nigella Lawson – jest nie tylko pełną kobiecego powabu, bogatą artystokratką „bawiącą się” w kuchnię. Utalentowana córka lorda Nigela Lawsona i spadkobierczyni fortuny Vanessy Salmon, ukończyła z wyróżnieniem filologię średniowieczną na Oxfordzie, zastępca redaktora literackiego w Sunday Times - mogłaby być kimkolwiek chciała, a zechciała zostać... kurą domową. I pewnie by sie tak stało, gdyby nie jej wielka miłość – John Diamond, dziennikarz brytyjski, który uznał, że jej niezwykła osobowość po prostu się marnuje w pieleszach ogniska domowego. Dzięki temu świat poznał na swój sposób erotyczną kuchnię Nigelli, która ryby co prawda oprawić nie potrafi (bo po co, skoro można kupić już oprawioną?) i robi wokół siebie kompletny chaos, gdy gotuje, ale...
co to za smak i aromat!


Urodziła się 6 stycznia 1960 w bogatej, żydowskiej rodzinie, wiodła życie zdawałoby się usłane różami. Miała wszystko – pieniądze, wykształcenie, urodę, inteligencję, błyskotliwość.
Od dzieciństwa jednak najbardziej ciągnęło ją do kuchni, nic dziwnego zresztą - jej matka była dziedziczką fortuny pochodzącej z sieci restauracji The Lyons Corner House. I to właśnie dzięki niej mała Nigella zaczęła stawiać pierwsze kroki do kulinarnej sławy. Życie jak z bajki, gdyby nie trzy tragedie, które zdarzyły się w jej życiu. W 1983 umiera na raka wątroby jej matka. W 1993 roku umiera na raka piersi jej siostra, Tomassina. W 2001 roku umiera na raka przełyku jej pierwszy mąż, John Diamond, z którym ma dwójkę dzieci, Cosimę i Bruna. Jednak hołdująca zasadzie, że życie jest krótkie i nie wolno go marnować, Nigella już rok później wychodzi za mąż za Charlesa Sattchiego, 17 lat starszego od niej kolekcjonera sztuki i właściciela agencji reklamowej. I dalej robi karierę....

To jednak jej pierwsze małżeństwo zaważyło na jej dalszym losie - gdyby nie Diamond siedziałaby w domu i prowadziła z miłością i wdziękiem swój piękny dom. To on namówił ją, by zaczęła pisać i... podkreślać swoje, dla wielu osób czasem zbyt kobiece, kształty. Zaczęła więc nosić obcisłe spódnice z rozcięciami, bluzki podkreślające jej obfity biust. Zaczęla też publikować swoje przepisy, najpierw w The Sunday Times, Daily Telegraph, następnie poproszono ją o napisanie felietownów o restauracjach dla The Guardian, a dla Vogue zaczęła prowadzić dział kulinarny. Zaczęła też pisać książki kucharskie: „How to Eat? The Pleasures and Principles of Good Food” (Jak jeść. Przyjemności i zasady dobrego jedzenia) i „How to Be a Domestic Goddess” (Jak zostać domową boginią) – stały się betsellerami. Odniosła sukces, Brytyjki się zakochały w niej i jej bezstresowej filozofii życia. W ten sposób droga do telewizji stała już otworem, a jej programy „Nigella gryzie” i „Forever Summer” biły rekordy popularności. Nie wszystkie - troszkę gorzej został przyjęty program „Nigella!”, w którym gotowała wraz z gośćmi. Zresztą też i Nigella nie jest przyjmowana bezkrytycznie. Niektórzy sądzą, że to tylko dlatego, że z czułością oblizuje palce i kosztuje zmysłowo jedzenie, w dalszym ciągu utrzymuje się na antenie. I że żadna z niej kucharka, ani tym bardziej mistrzyni kuchni. No cóż... pozostaje samemu wypróbować, co warte są jej przepisy. W Polsce dostępnych jest kilka jej książek, m.in: „Nigella gryzie”, „Lato w kuchni przez okrągły tok”, „Nigella Ekspresowo” czy „Nigella – na zawsze lato”.

Agnieszka Rachwał




Zobacz także


Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XLVI edycja

Uroda

Gdy chcesz, aby Twoja cera przestała się świecić...

Zdrowie

Badania genetyczne kontra rak prostaty

Kuchnia

ABC parzenia herbaty


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestawów kosmetyków L'biotica - zakończony


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę L'biotica

Wygraj zestaw kosmetyków Marion - zakończony


Odpowiedz na pytania konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Marion








Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.