Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Gordon Ramsay


Data: 26.06.2009


Kim jest ten znany z ciętego języka i perfekcjonizmu światowej sławy kucharz? Oto jego wizerunek medialny: ekscentryk, arogant, człowiek, który nie zostawia suchej nitki na daniu (ani tym bardziej na kucharzu), które się mu nie spodoba i nie zostanie wykonane dokładnie tak, jak on – Gordon – sobie to zaplanował. Niezależnie, czy jest dziwakiem, czy geniuszem – jest przede wszystkim człowiekiem z pasją – do gotowania, i całe szczęście, bo świat kulinarny byłby nieco bledszy, gdyby jednak został sportowcem...


Gordon Ramsay urodził się w jesienią, 8 listopada 1966 roku w Szkocji. Zanim rozpoczął karierę w świecie kulinariów, był zapalonym sportowcem – w drużynie Glasgow Rangers grał 3 lata, by w wieku lat 18, po kontuzji, stwierdzić, że jednak nie tędy droga. Jego kariera rozpoczęła się od studiów hotelarskich, które otworzyły mu drogę do świata restauracji.

Pierwszym prawdziwym nauczycielem Gordona był Marko Pierre White, znany z programu „Hell’s Kitchen”. Następnie pracował kilka lat z Albertem Roux w restauracji Le Gavroche, a potem szlifował swoje umiejętności we Francji w Savoyu i Robuchon, by w roku 1993 zostać szefem restauracji Aubergine.

Pierwszą własną restaurację otworzył w Chelsea, w 1998 roku, i od tej pory regularnie otwierał nowe. Obecnie ma ich około 20, a przewodnik Michelin hojnie obdarza je swoimi prestiżowymi gwiazdkami (w sumie wszystkie restauracje zebrały 14, co jest olbrzymim sukcesem). Poza restauracjami Ramsay posiada również puby oraz pisze świetne książki kucharskie. W Polsce ukazały się „Łatwe gotowanie”, „Szef kuchni po godzinach”, „Zdrowa kuchnia” i „Niedzielne przysmaki”. Ma także programy telewizyjne: „The F World”, „Kitchen Nightmares” oraz najnowszy „Gordon Ramsay: Cookalong Live”, emitowany w piątki na Channel 4.

Prywatnie jest mężem i ojcem czwórki dzieci, choć sława często wchodzi mu w paradę, deptając jego prywatność. Choćby historia o romansie z Sarah Symons, o który oskarżyły go media. Skończyło się dobrze, jego żona Tana stanęła na wysokości zadania i małżeństwo zostało uratowane. Poza tym jest wytrawnym biegaczem (bierze od 9 lat udział w Maratonie Londyńskim).

Jaka jest jego kuchnia? Cóż, mało prawdopodobne jest, że otworzy on restaurację w Polsce, do Londynu dość w sumie daleko, jak na wypad do restauracji, a i po kieszeni może pociagnąć... Zatem najlepiej sprawdzić samemu, wypróbowując jego przepisy. W każdym razie to kuchnia zaskakujących połączeń i niebanalnego smaku, chwilami trudna i skomplikowana, ale... raz kozie śmierć!

Agnieszka Rachwał




Zobacz także


Uroda

EVELINE COSMETICS kreatorem makijażu podczas Warsaw Fashion Week

Uroda

Czyste piękno

Zdrowie

Melatonina - sposób na jet lag

Kuchnia

Gok Wan zaprasza na chińszczyznę


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Zmysłowe spa z aromaterapią - konkurs Rossmann


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez firmę Rossmann

Genowe odmładzanie - konkurs CHANTARELLE


Zapraszamy do udziału w konkursie CHANTARELLE i AlejaKobiet.pl!
Do wygrania 5 zestawów dermokosmetyków marki CHANTARELLE

Mój idealny lunch box - konkurs z Janem Niezbędnym


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Jan Niezbędny

Wygraj zestaw nagród od marki Neutrogena - zakończony


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Neutrogena









Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.