Strona główna Aktualności Metody na zgagę

Metody na zgagę

przez admin
Zgaga każdego dnia dotyka co dziesiątą osobę na świecie. Przynajmniej raz na kilka tygodni na zgagę cierpi co 4-5 osoba.

Zgaga należy do jednej z najmniej przyjemnych przypadłości. Piekący ból w klatce piersiowej zwalczyć możesz z pomocą leków, ziół lub produktów z każdej polskiej kuchni.

Herbatka z lipy

Jednym z najprostszych sposobów walki ze zgagą jest przygotowanie herbatki lipowej przygotowanej z ziół bądź tej wygodnej ekspresowej. Napar pozostaw na kilkanaście minut pod przykryciem aż do pełnego zaparzenia. Herbatkę z lipy pić jest najlepiej tuż przed każdym posiłkiem. Ponieważ smak lipy zdecydowanie nie przypomina smakołyku, herbatkę możesz osłodzić na przykład miodem. Szczególnie polecany jest specjalny pochodzący z Nowej Zelandii miód Manuka, który zapobiega oraz łagodzi zgagę oraz wszelkie zmiany wrzodowe.

Nektar z siemienia lnianego

Kleik przygotujesz z mielonych nasion lnu dokładnie wymieszanych, a zalanych wcześniej szklanką wrzątku. Po odczekaniu 15 minut specyfik jest już gotowy do spożycia. Pamiętaj, że najlepiej jest go spożywać do godziny czasu po każdym posiłku. Z każdą kolejną łyżką odczujesz pozytywne działanie siemienia, pokrywającego wewnętrzną powierzchnię przełyku specjalną warstwą ochronną, skutecznie zmniejszającą zgagę. 

Sok z ziemniaka

Niektórzy zielarze przekonują także o dobroczynnym działaniu soku z surowego ziemniaka. Zaleca się picie tego bardzo niecodziennego płynu kilka razy dziennie w niewielkiej ilości ¼ szklanki. Z kolei wśród innych sposobów domowej walki ze zgagą na uwagę zasługuje prosty mix wody, miodu oraz octu jabłkowego.

Proszek z węgla drzewnego

Bardzo popularnym od wielu już lat sposobem radzenia sobie ze zgagą jest proszek z węgla drzewnego. Zalecany jest nie tylko w wypadku pojawienia się zgagi, ale także przy wielu innych doraźnych chorobach układu pokarmowego. Wystarczy, jeśli 3-4 razy dziennie wypijać będziesz emulsję uzyskaną z rozpuszczenia proszku w herbacie, wodzie, soku lub mleku.

Więcej owoców i warzyw

Jeśli cierpisz na zgagę, powinnaś wzbogacić swoje menu w produkty o odczynie zasadowym. Jedz więcej owoców, warzyw, stosuj siemię lniane, ciecierzycę czy oliwę z oliwek. Szczególnie polecane są banany, melony czy rozrzedzające kwasy żołądkowe ogórki i sałata.

Unikaj…

Pamiętaj o potrawach oraz produktach, które niestety dodatkowo mogą pogarszać objawy zgagi. Do przyjaciół zgagi należą: czekolada, kawa oraz alkohol, zbyt tłuste jedzenie, napoje gazowane.

Patrycja Bednarek

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej