Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Metody na zgagę

Data: 10.05.2012


Zgaga każdego dnia dotyka co dziesiątą osobę na świecie. Przynajmniej raz na kilka tygodni na zgagę cierpi co 4-5 osoba.

Zgaga należy do jednej z najmniej przyjemnych przypadłości. Piekący ból w klatce piersiowej zwalczyć możesz z pomocą leków, ziół lub produktów z każdej polskiej kuchni.

Herbatka z lipy

Jednym z najprostszych sposobów walki ze zgagą jest przygotowanie herbatki lipowej przygotowanej z ziół bądź tej wygodnej ekspresowej. Napar pozostaw na kilkanaście minut pod przykryciem aż do pełnego zaparzenia. Herbatkę z lipy pić jest najlepiej tuż przed każdym posiłkiem. Ponieważ smak lipy zdecydowanie nie przypomina smakołyku, herbatkę możesz osłodzić na przykład miodem. Szczególnie polecany jest specjalny pochodzący z Nowej Zelandii miód Manuka, który zapobiega oraz łagodzi zgagę oraz wszelkie zmiany wrzodowe.

Nektar z siemienia lnianego

Kleik przygotujesz z mielonych nasion lnu dokładnie wymieszanych, a zalanych wcześniej szklanką wrzątku. Po odczekaniu 15 minut specyfik jest już gotowy do spożycia. Pamiętaj, że najlepiej jest go spożywać do godziny czasu po każdym posiłku. Z każdą kolejną łyżką odczujesz pozytywne działanie siemienia, pokrywającego wewnętrzną powierzchnię przełyku specjalną warstwą ochronną, skutecznie zmniejszającą zgagę. 

Sok z ziemniaka

Niektórzy zielarze przekonują także o dobroczynnym działaniu soku z surowego ziemniaka. Zaleca się picie tego bardzo niecodziennego płynu kilka razy dziennie w niewielkiej ilości ¼ szklanki. Z kolei wśród innych sposobów domowej walki ze zgagą na uwagę zasługuje prosty mix wody, miodu oraz octu jabłkowego.

Proszek z węgla drzewnego

Bardzo popularnym od wielu już lat sposobem radzenia sobie ze zgagą jest proszek z węgla drzewnego. Zalecany jest nie tylko w wypadku pojawienia się zgagi, ale także przy wielu innych doraźnych chorobach układu pokarmowego. Wystarczy, jeśli 3-4 razy dziennie wypijać będziesz emulsję uzyskaną z rozpuszczenia proszku w herbacie, wodzie, soku lub mleku.

Więcej owoców i warzyw

Jeśli cierpisz na zgagę, powinnaś wzbogacić swoje menu w produkty o odczynie zasadowym. Jedz więcej owoców, warzyw, stosuj siemię lniane, ciecierzycę czy oliwę z oliwek. Szczególnie polecane są banany, melony czy rozrzedzające kwasy żołądkowe ogórki i sałata.

Unikaj…

Pamiętaj o potrawach oraz produktach, które niestety dodatkowo mogą pogarszać objawy zgagi. Do przyjaciół zgagi należą: czekolada, kawa oraz alkohol, zbyt tłuste jedzenie, napoje gazowane.

Patrycja Bednarek




Zobacz także


Uroda

Rozsądne opalanie

Uroda

Pod prysznic po lepszy humor

Kuchnia

Babunia zaprasza na prawdziwe wina owocowe

Kuchnia

ABC parzenia herbaty


 





Komentarze

19.06.2012 09:40:02 Marzena_1978 napisał:
Niestety, mi domowe sposoby nie pomagają. Zgagę mam sporadycznie, ale jest na tyle intensywna, że muszę sięgnąć po tabletkę. 

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków Eveline Cosmetics


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez Eveline Cosmetics

Konkurs - letnia pielęgnacja z Lirene!


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę Lirene

Smaczny konkurs! Wygraj atrakcyjne nagrody od marki Rolnik


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 4 nagród ufundowanych przez markę Rolnik








Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.