Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Jedz fasolę

Data: 10.05.2012


Fasolę znali i doceniali już starożytni. Dzisiaj w celach spożywczych uprawianych jest około 20 gatunków fasoli na całym świecie.

Fasola pochodzi z Ameryki Południowej i została odkryta przez Krzysztofa Kolumba. Fasola dzięki zawartości wielu witamin oraz składników odżywczych stanowi bardzo cenny element każdej diety. Nie bez powodu nazywana jest mięsem wegetarian. Niestety jeszcze dzisiaj dania fasolowe mają wielu wrogów. Wszystko przez wzdęcia, które faktycznie fasola wywołuje. Jednak trzeba pamiętać, że akurat wada ta wynika jedynie ze złego sposobu przyrządzania warzywa. W celu uniknięcia nieprzyjemnych dolegliwości należy długo moczyć warzywo w zimnej wodzie, do potraw zaś wystarczy dodać odrobinę majeranku bądź tymianku, które skutecznie zapobiegają wzdęciom.

Dla pięknej skóry

Fasola bogata jest w wiele pożytecznych składników takich jak fosfor, potas, wapń czy żelazo. To właśnie dzięki nim twoja skóra stanie się bardziej jędrna.

W trosce o zgrabną figurę

Fasola zawiera bardzo duże ilości błonnika, który wspaniale wpływa na figurę. Błonnik reguluje pracę przewodu pokarmowego, poprawiając znacznie przemianę materii. Ponadto węglowodany zawarte w fasoli dzięki temu, że rozkładają się bardzo powoli, dają uczucie sytości, które trwa dosyć długo. 

Przeciw cholesterolowi

Nasiona fasoli to w dużej mierze nienasycone kwasy tłuszczowe, które skutecznie pomagają obniżać poziom tak zwanego złego cholesterolu we krwi. Jednocześnie fasola prowadzi do wzrostu z kolei dobrego cholesterolu, chroniąc tym samym nasz organizm przed miażdżycą czy nadciśnieniem. Naukowcy twierdzą, że ziarna fasoli pomagają także zmniejszyć ryzyko chorób nowotworowych, szczególnie raka sutka i jelita grubego.
Wzmacniająco na serce oraz mózg

Fasola zawiera również bardzo duże ilości białka z lizyną, z której nasz organizm produkuje karnitynę wzmacniającą serce, a tym samem zapobiegającą wszelkim chorobom niedokrwiennym i zawałami. Fasola zawiera także lecytynę, która wykazuje działanie wzmacniające tkankę nerwową i mózg. Ziarna fasoli poprawiają koncentrację oraz ułatwiają zapamiętywanie. 

W trosce o zdrowie diabetyków

Ziarna fasoli szczególnie polecane są diabetykom. Wszystko dzięki długotrwałemu wchłanianiu się cukrów, dzięki czemu obserwujemy stały nie rosnący poziom glukozy we krwi bez gwałtownej reakcji insulinowej.


Patrycja Bednarek




Zobacz także


Uroda

Dezodoranty CD debiutują w drogeriach Rossmann

Uroda

Urodowe sugestie dla św. Mikołaja

Kuchnia

ABC parzenia herbaty

Kuchnia

Poznaj smaki do góry nogami


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków Lirene Retinol D-FORTE


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę LIrene

Wygraj zestaw masek do stóp i dłoni LC+


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 7 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę LC+

Wygraj zestaw kosmetyków Soraya Intensywna Naprawa


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 6 zestawów nagród ufundowanych przez markę Soraya








Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.