Strona główna Aktualności Grzaniec na zimne wieczory

Grzaniec na zimne wieczory

przez admin

Szczególnie zimą doceniamy rozgrzewające specyfiki, które pozwolą walczyć z przeziębieniem. Co więcej, grzejące trunki bardzo poprawiają samopoczucie.

Niewiele z nas zdaje sobie sprawę z tego, że grzane piwo czy wino znakomicie sprawdzało się już w średniowieczu. Gorącymi trunkami leczono wszelkie zachorowania, które spotykały ludzi w czasie zimy. Do perfekcji opanowano wówczas sztukę przygotowywania grzańców. Z pomocą suszonych owoców, miodu czy przypraw korzennych i dzisiaj stworzyć można wspaniały ciepły napój. Oto najcenniejsze rady, które pomogą Ci posiąść tajemnicę pysznych grzanych trunków:

Jaki alkohol najlepszy?

Najpopularniejszym składnikiem grzańca jest jasne piwo. Tuż za nim plasuje się czerwone wino, zarówno to półsłodkie, jak i wytrawne. Najlepsze materiały na grzańce to wina portugalskie, hiszpańskie, włoskie i węgierskie. Jako dodatek do każdego grzańca możesz z powodzeniem użyć wódki, koniaku lub rumu.

W przyprawach moc grzańca

Obowiązkowym i niekwestionowanym liderem wśród składników każdego grzańca są goździki, które nadadzą napojowi specyficzny korzenny zapach oraz lekko piekący smak. Równie intensywny zapach ma cynamon, idealnie łączy się on z wonią goździków. Korzennego aromatu i gorzkiego posmaku dodadzą imbir oraz gałka muszkatołowa. Pamiętaj, że żadna z przypraw nie rozgrzewa tak mocno jak imbir. Jeśli chcesz nadać trunkowi lekko słodkawy smak, koniecznie dodaj wanilię. Jeśli natomiast jesteś wielbicielką lekkiej pikanterii, powinnaś wzbogacić trunek w ostrzejszy akcent, dodając do grzańca kilka ziaren pieprzu. Nie zapominaj o miodzie, który to pomoże skutecznie zwalczyć objawy przeziębienia. W zastępstwie miodu można także posłużyć się sokiem malinowym. Ten w odróżnieniu od miodu nada nie słodki, a delikatnie kwaskowaty smak.

Po kolei…

Łącząc ze sobą wszystkie składniki grzańca pamiętaj o tym, aby na początku zmieszać ze sobą alkohole. Następnie mieszankę przypraw dodać do trunku.

Nie gotuj!

Jedną z podstawowych zasad przygotowania grzańca, którego nie powstydziłby się żaden barista, jest umiejętne podgrzanie trunku. Wystarczy 60-80 st. C. Grzańca pijemy oczywiście gorącego zazwyczaj w kubkach bądź głębokich kuflach po to, aby nie stracił zbyt szybko wysokiej temperatury. Nie daj się zapomnieć jednak w tych rozkoszach dla podniebienia, grzaniec bowiem jest dosyć wysokokalorycznym trunkiem.

Patrycja Bedanrek

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej