Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Grzaniec na zimne wieczory

Data: 03.02.2012


Szczególnie zimą doceniamy rozgrzewające specyfiki, które pozwolą walczyć z przeziębieniem. Co więcej, grzejące trunki bardzo poprawiają samopoczucie.

Niewiele z nas zdaje sobie sprawę z tego, że grzane piwo czy wino znakomicie sprawdzało się już w średniowieczu. Gorącymi trunkami leczono wszelkie zachorowania, które spotykały ludzi w czasie zimy. Do perfekcji opanowano wówczas sztukę przygotowywania grzańców. Z pomocą suszonych owoców, miodu czy przypraw korzennych i dzisiaj stworzyć można wspaniały ciepły napój. Oto najcenniejsze rady, które pomogą Ci posiąść tajemnicę pysznych grzanych trunków:

Jaki alkohol najlepszy?

Najpopularniejszym składnikiem grzańca jest jasne piwo. Tuż za nim plasuje się czerwone wino, zarówno to półsłodkie, jak i wytrawne. Najlepsze materiały na grzańce to wina portugalskie, hiszpańskie, włoskie i węgierskie. Jako dodatek do każdego grzańca możesz z powodzeniem użyć wódki, koniaku lub rumu.

W przyprawach moc grzańca

Obowiązkowym i niekwestionowanym liderem wśród składników każdego grzańca są goździki, które nadadzą napojowi specyficzny korzenny zapach oraz lekko piekący smak. Równie intensywny zapach ma cynamon, idealnie łączy się on z wonią goździków. Korzennego aromatu i gorzkiego posmaku dodadzą imbir oraz gałka muszkatołowa. Pamiętaj, że żadna z przypraw nie rozgrzewa tak mocno jak imbir. Jeśli chcesz nadać trunkowi lekko słodkawy smak, koniecznie dodaj wanilię. Jeśli natomiast jesteś wielbicielką lekkiej pikanterii, powinnaś wzbogacić trunek w ostrzejszy akcent, dodając do grzańca kilka ziaren pieprzu. Nie zapominaj o miodzie, który to pomoże skutecznie zwalczyć objawy przeziębienia. W zastępstwie miodu można także posłużyć się sokiem malinowym. Ten w odróżnieniu od miodu nada nie słodki, a delikatnie kwaskowaty smak.

Po kolei…

Łącząc ze sobą wszystkie składniki grzańca pamiętaj o tym, aby na początku zmieszać ze sobą alkohole. Następnie mieszankę przypraw dodać do trunku.

Nie gotuj!

Jedną z podstawowych zasad przygotowania grzańca, którego nie powstydziłby się żaden barista, jest umiejętne podgrzanie trunku. Wystarczy 60-80 st. C. Grzańca pijemy oczywiście gorącego zazwyczaj w kubkach bądź głębokich kuflach po to, aby nie stracił zbyt szybko wysokiej temperatury. Nie daj się zapomnieć jednak w tych rozkoszach dla podniebienia, grzaniec bowiem jest dosyć wysokokalorycznym trunkiem.


Patrycja Bedanrek




Zobacz także


Uroda

Nieinwazyjne zabiegi kosmetyczne

Relaks

Pomysły na babski wyjazd na weekend

Moda

Wyraź siebie za pomocą odpowiednich dodatków


 





Komentarze

27.02.2012 16:28:55 szminka111 napisał:
Uwielbiam grzańce, tak na bazie piwa jak i wina, coś pysznego!:)))

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Konkurs świąteczny z marką Floslek - zakończony


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 6 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę Floslek

Wygraj antynaczynkowy duet kosmetyków od marki Janda! - zakończony


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj zestaw kosmetyków od marki Janda!









^ Do góry
|
|
Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w polityce prywatności.