Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Grzaniec na zimne wieczory

Data: 03.02.2012


Szczególnie zimą doceniamy rozgrzewające specyfiki, które pozwolą walczyć z przeziębieniem. Co więcej, grzejące trunki bardzo poprawiają samopoczucie.

Niewiele z nas zdaje sobie sprawę z tego, że grzane piwo czy wino znakomicie sprawdzało się już w średniowieczu. Gorącymi trunkami leczono wszelkie zachorowania, które spotykały ludzi w czasie zimy. Do perfekcji opanowano wówczas sztukę przygotowywania grzańców. Z pomocą suszonych owoców, miodu czy przypraw korzennych i dzisiaj stworzyć można wspaniały ciepły napój. Oto najcenniejsze rady, które pomogą Ci posiąść tajemnicę pysznych grzanych trunków:

Jaki alkohol najlepszy?

Najpopularniejszym składnikiem grzańca jest jasne piwo. Tuż za nim plasuje się czerwone wino, zarówno to półsłodkie, jak i wytrawne. Najlepsze materiały na grzańce to wina portugalskie, hiszpańskie, włoskie i węgierskie. Jako dodatek do każdego grzańca możesz z powodzeniem użyć wódki, koniaku lub rumu.

W przyprawach moc grzańca

Obowiązkowym i niekwestionowanym liderem wśród składników każdego grzańca są goździki, które nadadzą napojowi specyficzny korzenny zapach oraz lekko piekący smak. Równie intensywny zapach ma cynamon, idealnie łączy się on z wonią goździków. Korzennego aromatu i gorzkiego posmaku dodadzą imbir oraz gałka muszkatołowa. Pamiętaj, że żadna z przypraw nie rozgrzewa tak mocno jak imbir. Jeśli chcesz nadać trunkowi lekko słodkawy smak, koniecznie dodaj wanilię. Jeśli natomiast jesteś wielbicielką lekkiej pikanterii, powinnaś wzbogacić trunek w ostrzejszy akcent, dodając do grzańca kilka ziaren pieprzu. Nie zapominaj o miodzie, który to pomoże skutecznie zwalczyć objawy przeziębienia. W zastępstwie miodu można także posłużyć się sokiem malinowym. Ten w odróżnieniu od miodu nada nie słodki, a delikatnie kwaskowaty smak.

Po kolei…

Łącząc ze sobą wszystkie składniki grzańca pamiętaj o tym, aby na początku zmieszać ze sobą alkohole. Następnie mieszankę przypraw dodać do trunku.

Nie gotuj!

Jedną z podstawowych zasad przygotowania grzańca, którego nie powstydziłby się żaden barista, jest umiejętne podgrzanie trunku. Wystarczy 60-80 st. C. Grzańca pijemy oczywiście gorącego zazwyczaj w kubkach bądź głębokich kuflach po to, aby nie stracił zbyt szybko wysokiej temperatury. Nie daj się zapomnieć jednak w tych rozkoszach dla podniebienia, grzaniec bowiem jest dosyć wysokokalorycznym trunkiem.


Patrycja Bedanrek




Zobacz także


Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXX edycja

Uroda

Pod prysznic po lepszy humor

Relaks

11 września 2001r - dzień, który zmienił współczesny świat

Relaks

Morgan Freeman ponownie poszuka Boga


 





Komentarze

27.02.2012 16:28:55 szminka111 napisał:
Uwielbiam grzańce, tak na bazie piwa jak i wina, coś pysznego!:)))

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Zmysłowe spa z aromaterapią - konkurs Rossmann


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez firmę Rossmann

Genowe odmładzanie - konkurs CHANTARELLE


Zapraszamy do udziału w konkursie CHANTARELLE i AlejaKobiet.pl!
Do wygrania 5 zestawów dermokosmetyków marki CHANTARELLE

Mój idealny lunch box - konkurs z Janem Niezbędnym


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Jan Niezbędny

Wygraj zestaw nagród od marki Neutrogena - zakończony


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Neutrogena









Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.