Strona główna Aktualności Muffiny jabłkowe – przepis na klasyczny deser w wersji z płatkami owsianymi i cynamonem

Muffiny jabłkowe – przepis na klasyczny deser w wersji z płatkami owsianymi i cynamonem

przez admin

Jakie owoce kojarzą się z Polską? Na pewno jabłka, truskawki i gruszki. Wszystkie 3 mają swoje atuty, ale najbardziej popularne są jabłka – może dlatego, że wiele oferowanych odmian oznacza wiele „odcieni” smaku, a może dlatego, że jabłka są dostępne przez cały rok. Jeśli w deserze szukasz słodkiego orzeźwienia to nic nie zastąpi lekko kwaskowatych jabłek. Jednym z klasycznych deserów z udziałem jabłek są muffiny jabłkowe –  u nas znajdziecie przepis na ten deser w wersji z płatkami owsianymi i cynamonem.

Muffiny jabłkowe – przepis

Składniki – 16 sztuk

  • 2 opakowania mrożonego ciasta francuskiego
  • 8 jabłek
  • cukier waniliowy – 2 torebki
  • płatki owsiane – 8 łyżek
  • 6 łyżek cukru (może być brązowy)
  • sok z jednej cytryny
  • 2 jajka
  • cynamon
  • tłuszcz do smarowania foremek – może być masło, margaryna lub nawet olej do smarowania form w sprayu

Muffiny jabłkowe – przygotowanie

  • Ciasto francuskie rozwiń i ułóż na płaskiej powierzchni (np. deseczkach do krojenia) – zostaw do rozmrożenia.
  • Umyte jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Skrop sokiem z cytryny.
  • Wymieszaj z obydwoma rodzajami cukru, płatkami owsianymi – posyp zmielonym cynamonem.
  • Foremki wysmaruj tłuszczem.
  • Płaty ciasta francuskiego ułóż jeden na drugim, rozwałkuj, następnie wytnij 16 krążków. Wylep posmarowane tłuszczem foremki. Spody ponakłuwaj widelcem.
  • Foremki wypełnij jabłkowym nadzieniem. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz przez około 25 minut w temperaturze 200° C.

Smacznego!

Alejakobiet.pl

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej