Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Przepis na wieczór z Beaujolais Nouveau!

Data: 14.11.2012


Trzeci czwartek listopada każdego roku to wyjątkowy dzień dla smakoszy Beaujolais Nouveau i wielbicieli kuchni francuskiej, której specjałów na stole tego dnia zabraknąć nie może. Z młodym, dojrzewającym zaledwie 6 tygodni, nieco cierpkim winem znakomicie komponować się będą dania z drobiu i czerwonych mięs, sery, a nawet tarty.   

„Beaujolais Nouveau jest naprawdę ważnym świętem dla wielu Francuzów” – opowiada Marc Mercier, szef kuchni Knorr z Francji. „To wino jest wprowadzane do sprzedaży zawsze w trzeci czwartek listopada, ale za każdym razem ma swój wyjątkowy niepowtarzalny smak. I tak na przykład w tamtym roku było bardzo owocowe z nutą banana i czerwonych owoców” – dodaje kucharz. Jakim smakiem Beaujolais Nouveau zaskoczy w tym roku? Smakosze przekonają się 15 listopada. Ale już teraz warto pomyśleć, co do wina podamy, spędzając ten wieczór we dwoje lub w towarzystwie rodziny i przyjaciół.

Wybornie i elegancko
Beaujolais Nouveau stworzy udany duet z potrawami z drobiu oraz czerwonych mięs. Na wieczór w święto wina sprawdzą się więc delikatne Roladki z piersi kurczaka i szpinaku w serowym sosie i wykwintny Tradycyjny indyk po francusku. Te potrawy najpierw przykują wzrok gości, a spróbowane zyskają ich uznanie. Będzie smacznie i elegancko. Wspaniale na stole zaprezentują się także dania z wołowiny lub wieprzowiny.

Prosto i smacznie
Świętując Beaujolais Nouveau możemy także zrezygnować z mięs i zaserwować gościom wykwintne przekąski. Będą nimi z pewnością paszteciki z ciasta francuskiego, np. Paszteciki z pieczarkami i serem pleśniowym lub Wytrwane paszteciki z farszem z mięsa mielonego z dodatkiem ananasa. Nie dość, że smaczne, to jeszcze znakomicie się prezentują – staną się prawdziwą ozdobą stołu. Podobnie tarty, wywodzące się także z kuchni francuskiej, będą doskonałym kulinarnym towarzyszem młodego wina. Czas więc zabrać się za Prowansalską tartę z pomidorami lub Tartę z porem i szparagami, by zdążyć na przyjście gości. Z Beaujolais Nouveau wspaniale smakują również sery, o czym przypomina rodowity Francuz Marc Mercier. Do tego bagietka i mamy pyszny, a jakże prosty przepis na wyjątkowy wieczór w gronie przyjaciół.


Alejakobiet.pl / Materiały prasowe





Zobacz także


Uroda

K jak krem, M jak masło, S jak serum, L jak La Luxe

Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXXI edycja

Zdrowie

Melatonina - sposób na jet lag

Zdrowie

Zapalenie zatok - co robić, by trwało jak najkrócej?


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Zmysłowe spa z aromaterapią - konkurs Rossmann


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez firmę Rossmann

Genowe odmładzanie - konkurs CHANTARELLE


Zapraszamy do udziału w konkursie CHANTARELLE i AlejaKobiet.pl!
Do wygrania 5 zestawów dermokosmetyków marki CHANTARELLE

Mój idealny lunch box - konkurs z Janem Niezbędnym


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Jan Niezbędny

Wygraj zestaw nagród od marki Neutrogena - zakończony


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Neutrogena









Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.