Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Przepisy na ryby

Data: 24.10.2012


W zbilansowanej diecie nie powinno zabraknąć ryb. Niestety, często o nich zapominamy, przygotowując posiłki. Oto kilka pomysłów na pyszne dania z rybami!

Mintaj z makaronem w ziołach


Składniki: 3 dag makaronu penne, 10 dag filetu z mintaja, cebula, ząbek czosnku, łyżeczka oleju, łyżka ziół prowansalskich, seler, marchew, 5 dag groszku z puszki, 2 pomidory, koperek, pieprz.
Wykonanie: Gotujemy makaron. Obieramy cebulę i czosnek, siekamy i dusimy na oleju, doprawiamy ziołami. Dodajemy seler i marchew pokrojone w kostkę. Smażymy przez 4 minuty. Potem dodajemy groszek oraz obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Dodajemy filet pocięty w kostkę i smażymy przez 5-8 minut. Wrzucamy makaron, podgrzewamy, dodajemy koperek i pieprz.

Sałatka makaronowa z fasolką i łososiem

Składniki: 25 dag makaronu penne, 75 dag zielonej fasolki szparagowej, 15 dag wędzonego łososia, 3 dymki posiekane razem ze szczypiorkiem, łyżka oliwy, sól, pieprz. Sos: 3 łyżki majonezu, 3 łyżki śmietany 18-procentowej, 1/5 łyżki ostrej musztardy, łyżka soku z cytryny, łyżka maku, sól, pieprz.
Wykonanie: Wszystkie składniki sosu starannie mieszamy. Makaron gotujemy al dente w wodzie z dodatkiem oliwy, studzimy. Osobno gotujemy oczyszczoną, umytą i pokrojoną na kawałki fasolkę szparagową, odstawiamy do ostudzenia. Łososia kroimy na kawałki. Zimny makaron i fasolkę przekładamy do miski, dodajemy łososia, dymkę, sos i mieszamy. Oprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę.

Dorsz duszony na jarzynach

Składniki: 50 dag marchewki, 50 dag selera naciowego, 10 dag cebuli, 5 łyżek masła, 1/2 l bulionu warzywnego z kostki, 3-4 łyżki musztardy ziarnistej, sól, świeżo zmielony pieprz, 1/2 pęczka natki pietruszka, dorsz, 1/2 pokrojonej w plasterki cytryny, 2 łyżki mąki, 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, 2 łyżeczki ostrej musztardy, cukier.
Wykonanie: Warzywa oczyszczamy. Łodygi selera i marchew kroimy w plastry. Cebulę tniemy w talarki. Rozgrzewamy 2 łyżki masła. Przygotowane jarzyny dusimy. Zalewamy 1/2 szklanki bulionu i dusimy jeszcze przez 5 minut. Mieszamy z 2 łyżkami musztardy ziarnistej. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. Rybę płuczemy i suszymy. Podcinamy płetwy. Nacinamy brzuch na głębokość około 2 cm. Rybę od środka nacieramy solą. Następnie napełniamy gałązkami opłukanej i osuszonej natki. W formie żaroodpornej układamy rękaw do pieczenia. Napełniamy go jarzynami z wywarem. Na tym układamy rybę. Przykrywamy plastrami cytryny. Rękaw zawijamy. Rybę nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Resztę masła stapiamy, oprószamy mąką. Dodajemy dwa rodzaje musztardy. Mieszając, rozprowadzamy bulionem. Gotujemy. Zaciągamy śmietaną. Przyprawiamy cukrem i solą.

Smażony tuńczyk w marynacie

Składniki:
3 płaty świeżego tuńczyka, sos sojowy, oliwa z oliwek, konserwowa papryczka chili, 2 ząbki czosnku, marynowany imbir, pieprz.
Wykonanie: Sos sojowy łączymy z oliwą z oliwek, dodajemy papryczkę chili, dwa drobno pokrojone ząbki czosnku, marynowany imbir oraz pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Następnie płaty tuńczyka wkładamy do zalewy tak, żeby każdy z nich był w całości przykryty, i odstawiamy. Po 2-3 godzinach rozgrzewamy na patelni oliwę, wyjmujemy rybę z zalewy i delikatnie smażymy z obu stron.

Zupa jarzynowo-rybna

Składniki:
1/4 l białego wina, łyżka soli, łyżka ziarenek pieprzu, 2 ząbki czosnku, cebula, paczka mrożonych warzyw na zupę, 625 g filetów rybnych, 2 listki laurowe, 100 g naci selera, 100 g pora, 100 g zamrożonego groszku, 1/2 czerwonej papryki, świeżo zmielony pieprz, kilka pręcików szafranu, 100 g makaronu nitki.
Wykonanie: 1 l wody gotujemy w garnku wraz z winem, listkami laurowymi, solą, ziarnkami pieprzu, obranymi i poćwiartowanymi czosnkiem i cebulą oraz jarzynami na zupę. 125 g filetów rybnych dobrze myjemy, kroimy na kawałki i gotujemy przez 20 minut. Zupę przecedzamy przez drobne sitko i wlewamy z powrotem do garnka. Selera i pora myjemy, dobrze osączamy i kroimy na cienkie pasemka. Wraz z groszkiem i przygotowaną, pokrojoną na cienkie paski papryką dodajemy do garnka, gotujemy na niezbyt dużym ogniu przez 10 minut. Resztę filetów rybnych myjemy pod bieżącą wodą, rozdrabniamy na kawałki, dodajemy do garnka i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. Gotujemy makaron. Zupę mocno przyprawiamy do smaku.


Dominika Górtowska





Zobacz także


Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XLIII edycja

Uroda

Gdy chcesz, aby Twoja cera przestała się świecić...

Kuchnia

Imprezowy ogórek

Psychologia

Mowa ciała na pierwszej randce


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków Biotaniqe


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę Biotaniqe

Wygraj zestaw kosmetyków Lirene


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę Lirene









^ Do góry
|
|
Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.