Strona główna Aktualności Makaronowe szaleństwo – 25 października Światowy Dzień Makaronu

Makaronowe szaleństwo – 25 października Światowy Dzień Makaronu

przez admin

Makaron dostępny jest w 350 różnych kształtach, znamy ponad 1000 sposobów na jego przyrządzenie i zjadamy go w ilości 13 milionów ton rocznie. I to właśnie jego święto obchodzimy 25 października – Światowy Dzień Makaronu. Ten wyjątkowy dzień każdy miłośnik makaronu powinien uczcić w odpowiedni sposób – trzeba tylko wybrać odpowiedni makaron.

Światowy Dzień Makaronu, czyli World Pasta Day obchodzimy już od 1995 roku. Święto to, uchwalone zostało przez World Pasta Congres, w Rzymie. To właśnie Włosi uważani są za największych miłośników dań z makaronem w różnych postaciach – Włosi zjadają rocznie około 3 mln ton. I choć Polakom brakuje jeszcze trochę do Włochów, to i tak coraz częściej makaron z powodzeniem zastępuje nam ziemniaki czy ryż.
 
Nowy pomysł na makaron

Poza tak znanymi daniami z makaronem jak spaghetti, carbonarą, czy tagiatelle z ulubionym sosem, makaron to składnik wielu innych pysznych dań. Na chłodne wieczory polecamy Wam zapiekankę z makaronem, kurczakiem i brokułami, lub lasagne z klasycznym farszem z mielonej wołowiny i sosu pomidorowego. Na lekki lunch idealnie sprawdzi się natomiast sałatka makaronowa z mozarellą i wędzonym kurczakiem, lub krewetkami i świeżym szczypiorkiem. Także gdy brakuje nam czasu makaron to idealne wyjście – wystarczy tylko dodać do niego podsmażony na oliwie z oliwek czosnek i ostrą papryczkę i już mamy popularny makaron aglio olio.

Skąd ten makaron?

Czy bardzo kojarzone z makaronem Włochy są rzeczywiście jego ojczyzną? Coż, istnieje wiele wersji „narodzin” makaronu : jedni uważają, że powstał w państwie Etrusków,  inni przekonują, że pierwsze makaronowe nitki powstały w I w. p. n. e. w Rzymie, jednak najbardziej prawdopodobna wersja głosi, że makaron powstał w Chinach. Na potwierdzenie tego faktu niedawno w niewielkiej chińskiej miejscowości nad Żółtą Rzeką, znaleziono doskonale zachowaną misę z makaronem sprzed 4000 lat. Od wieków makaron znają też Arabowie, którzy dzięki wymianie handlowej rozpowszechnili go najpierw na Sycylii, a później w całych Włoszech. Najważniejsze jednak, że w końcu dotarł także do naszego kraju i możemy się delektować jego pysznym smakiem i nieskończonymi możliwościami przygotowania.

Sztuka gotowania makaronu

Podczas gotowania makaronu należy postępować według kilku podstawowych zasadach:

– Trzeba pamiętać, żeby makaron spaghetti gotować w bardzo dużej ilość wody, co zapobiega sklejaniu makaronu.

– Kolejna wskazówka dotyczy solenia wody – należy to zrobić dopiero, gdy zacznie wrzeć. 
– Teraz czas na makaron : ważne, aby po wsypaniu go  do wody mieszać przez kilka chwil, unikniemy dzięki temu przyklejenia się makaronu do dna garnka.
Alejakobiet.pl

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Pozostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej