Strona główna Profilaktyka Zajadasz stres?

Zajadasz stres?

przez admin

W
dzisiejszych czasach stres jest nieodłącznym elementem życia. Człowiek reaguje
na sytuacje stresowe w różny sposób. Niektórzy mają ściśnięty żołądek i nie
potrafią nic przełknąć, u innych pojawiają się zaburzenia żołądkowo-jelitowe, a
część zestresowanych w poszukiwaniu ulgi pochłania słodycze.

Pozytywne skojarzenia dotyczące jedzenia
budowane są w człowieku od dzieciństwa. Płaczące niemowlę uspokaja się po
wtuleniu w matkę i otrzymaniu pokarmu. Starsze dzieci są motywowane i
nagradzane za pomocą łakoci. Nawet dorośli serwują sobie przyjemność w formie
słodyczy w ramach pocieszenia czy poprawy nastroju. Zatem sięganie po jedzenie
w sytuacjach stresowych jest odruchowe i podświadome.

Ludzkie ciało odpowiada na sytuację stresową
mechanizmem walki lub ucieczki, przebiegającą z udziałem hormonów takich jak
kortyzol i adrenalina. Ich nasilonej produkcji towarzyszy zmniejszenie poziomu
hormonów szczęścia: serotoniny i endorfin. Produkty bogate w tłuszcze i cukry
np. czekolada działają uspokajająco i przeciwdepresyjnie na skutek podwyższenia
poziomu serotoniny i endorfin. Stąd w niekomfortowych warunkach wzrasta apetyt
na „poprawiacze nastroju”.

Następstwem przyjmowania dużej ilości węglowodanów
jest wzmożona produkcja i wydzielanie insuliny, gromadzenie się tkanki
tłuszczowej w obrębie brzucha i ryzyko cukrzycy. Jest to także poważny czynnik
rozwoju nowotworów i chorób układu krążenia prowadzących do zawału serca lub
udaru mózgu. Słodycze są główną przyczyną próchnicy. Wyrzut dużej ilości insuliny
powoduje gwałtowny spadek poziomu glukozy we krwi, co prowadzi ponownie do
uczucia silnego głodu i sięgania po słodycze. Sprzyja to zwiększaniu masy,
prowadząc do nadwagi i otyłości. Takie „emocjonalne posiłki” przynoszą chwilową
ulgę i nie są rozwiązaniem na dłuższą metę. Tuż po nich złe samopoczucie
powraca i towarzyszą mu wyrzuty sumienia. Powtarzające się zajadanie stresu
słodyczami może prowadzić do uzależnienia i objawów takich jak: ociężałość,
apatia, lenistwo.

Najlepszym sposobem na wyeliminowanie podjadania
jest znalezienie innych, „zdrowszych” form relaksu. Mogą to być: spotkania z
przyjaciółmi, kino, muzyka, książka, kąpiel, spacer. Warto się także zastanowić
nad źródłem stresu i podjąć próbę wyeliminowania go lub opanowania. Z pomocą
przychodzą także metody relaksacji. Należy zadbać o optymalną, indywidualną dla
każdego ilość snu. Ważnym elementem walki ze stresem jest umiarkowany wysiłek
fizyczny. Podobnie jak słodkie przekąski, prowadzi on do wzrostu poziomu
hormonów szczęścia, ale w przeciwieństwie do nich jest główną składową
profilaktyki chorób cywilizacyjnych, w tym nadwagi i otyłości. Dodatkowo
przyśpieszenie spalania  kalorii i
poprawa przemiany materii wpływa korzystnie na wygląd i redukuje masę ciała.

Nie jest koniecznym rezygnowanie z przekąsek,
ale należy zadbać o to by były to zdrowe produkty. Warte polecenia są: jabłka,
banany, daktyle, morele, figi, śliwki, pomidory, migdały, orzechy, pestki
słonecznika, dyni, ciastka owsiane. Produkty te zawierają magnez oraz witaminy z
grupy B, usprawniające pracę komórek nerwowych. Nie należy także zapominać o podstawowych
zasadach zdrowej diety takich jak: minimum 5 posiłków dziennie, spożycie
ostatniego posiłku co najmniej 2 godziny przed snem, wolne tempo jedzenia.
Najlepiej postawić na dużą ilość wody mineralnej, warzyw i produktów
pełnoziarnistych, a zrezygnować lub ograniczyć słodycze, białe pieczywo i
tłuste mięsa.

Jeśli zmiana nawyku podjadania przynosi wiele
trudności, a kontrolowanie produktów podjadanych jest dużym problemem, można
się wspomóc preparatami ograniczającymi wchłanianie węglowodanów. To dobra
alternatywa dla osób, którym trudno oprzeć się słodyczom czy często sięgającym
po białe pieczywo, ziemniaki i makarony. Przykładem takiego preparatu jest XL-S
Medical Carb Blocker. Znajdujące się w składzie glikoproteiny fasoli hamują
przyswajanie cukrów z przewodu pokarmowego oraz obniżają poziom cukru we krwi.
Przeciwdziałają tym samym gwałtownemu wyrzutowi insuliny i napadom głodu oraz
odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Dodatkowo wyciąg z fasoli zawiera duże
ilości błonnika i działa oczyszczająco na organizm.

Pomocne mogą być także preparaty oparte na
zielonej herbacie, kofeinie,  L-
karnitynie, takie jak:
Coffe
Slimmer, Aqua Slim, Linea Detox. Zielona herbata i kofeina przyśpieszają
metabolizm i są jednymi z najsilniejszych antyoksydantów. L-karnityna z kolei
wspomaga spalanie tłuszczów.

W
życiu codziennym nie da się uniknąć stresu. Nie oznacza to jednak, że nie
należy z nim walczyć. Stres ma negatywny wpływ na zdrowie, psychikę i wygląd. Z
pomocą powyższych rozwiązań problem podjadania stanie się łatwiejszy do
pokonania. Wtedy słodki deser od czasu do czasu stanie się prawdziwą
przyjemnością pozbawioną wyrzutów sumienia.

Alejakobiet.pl / Materiały prasowe

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej