Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Cała prawda o cytrusach


Data: 21.03.2012


Jedni mówią, że są zdrowe, bo mają dużo witamin, inni – że są silnymi alergenami i są dobre jedynie dla mieszkańców krajów, w którym rosną. Czy cytrusy służą zdrowiu?

Do owoców cytrusowych zaliczamy: cytrynę, pomarańcze, grejpfruty, mandarynki,  limę, cedrat, pompelę i inne. Uprawiane są w klimacie ciepłym, najlepiej rosną w klimacie śródziemnomorskim.

Owoce te charakteryzują się dużą wartością odżywczą, są szczególnie bogate w witaminę C, potas, kwas foliowy i błonnik pokarmowy. Witamina C jest ważnym elementem wzmacniającym układ immunologiczny oraz wpływającym na stan skóry. Jest tez silnym przeciwutleniaczem. Potas jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu krążenia. Natomiast kwas foliowy jest ważny dla układu hormonalnego oraz zapobiega niedokrwistości. Ponadto cytrusy zawierają dużo wody, dzięki czemu doskonale gaszą pragnienie w upalne dni. Stanowią dobrą przekąskę w ciągu dnia, świetnie komponują się w koktajlach mlecznych, sałatkach i napojach orzeźwiających.

Wiele badań naukowych wykazało, że związki obecne w owocach cytrusowych mogą pomóc w prewencji, ale również leczeniu  otyłości i innych zaburzeń metabolicznym (problemy wynikające z hipercholesterolemii, czy insulinooporności), a także chronić kości i zapobiegać nowotworom u dzieci.

Niestety, jak zwykle jest też druga strona medalu. Cytrusy są jednymi z najczęściej uczulających owoców. Z tego powodu powinny uważać na nie osoby z tendencją do różnego typu alergii i nietolerancji pokarmowych. Nie powinno się ich także podawać dzieciom poniżej pierwszego roku życia.

Ponadto owoce te mają właściwości wychładzające organizm. Natura nie bez powodu kazała im rosnąć w ciepłych krajach. Dlatego zimą i jesienią najlepiej jest jadać więcej owoców sezonowych, np. jabłek, gruszek czy śliwek, a cytrusy powinny stanowić mniejszość z nich.

Poza tym, ze spożywaniem cytrusów wiąże się jeszcze jeden niemały problem. Mianowicie często importerzy stosują sztuczne metody spowalniania lub hamowania ich dojrzewania, a następnie ponownego uaktywniania tego procesu w wygodnym dla nich czasie. Zabiegi te niestety nie są obojętne dla naszego zdrowia.

Nie oznacza to jednak, ze w ogóle nie powinniśmy spożywać owoców cytrusowych. Są one bardzo wartościowe pod względem odżywczym, ale niech stanowią jedynie część całej puli spożywanych owoców i najlepiej jedzmy je w czasie sezonu na nie w krajach, w których są uprawiane. 

Justyna Jessa, dietetyk





Zobacz także


Uroda

Regeneracja i wzmocnienie dla Ciebie i Twojej rodziny - Sól z Olejkiem Złodziei jodowo-bromowa Optima Natura

Kuchnia

Orkisz - pokarm gladiatorów

Zdrowie

Zdrowa dieta w ciąży: wybieramy 5 najlepszych grup produktów spożywczych


 





Komentarze

17.04.2012 19:51:45 olinkaa24 napisał:
uwielbiam cytrusy, szczególnie pomarańcze i mandarynki

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj antynaczynkowy duet kosmetyków od marki Janda! - zakończony


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj zestaw kosmetyków od marki Janda!

Wygraj zestaw kosmetyków dermoochronnych Floslek! - zakończony


Odpowiedz na pytania konkursowe i wygraj zestaw kosmetyków dermoochronnych Floslek!









^ Do góry
|
|
Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w polityce prywatności.