Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Prawda o brązowym cukrze

Data: 18.03.2011


Dostępny powszechnie brązowy cukier uznawany jest za towar luksusowy. Zazwyczaj w ładnym opakowaniu i opatrzony odpowiednią ceną kusi egzotyką i elegancją… Niestety, jeśli uważnie przeczytamy skład, dowiemy się, że tak naprawdę cukier ten to po prostu cukier biały, buraczany, z dodatkiem melasy, która wzbogaca go charakterystycznym smakiem i kolorem. Niczym ponad to. Ta mikroskopijna ilość minerałów, którą produkt ten zawiera, zupełnie nie wpływa na jego właściwości. Tak samo jak w przypadku cukru białego, i tutaj 100 gram zawiera około 400 kalorii – owszem, istnieje niewielka różnica, w granicach 20 kalorii na rzecz cukru brązowego, wynikająca z technologii produkcji, ale kto będzie walczył o tak małą różnicę? Nie dajmy się kusić ładnym etykietom i modzie, bo może na tym ucierpieć nasze zdrowie.


 Skąd to przekonanie, że cukier brązowy jest zdrowy, a raczej: zdrowszy od cukru białego?


Otóż jest on po prostu mylony z cukrem trzcinowym, produkowanym z „trzciny, która daje miód bez pszczół”, znanej od wieków przez lud polinezyjski. Sposób wytwarzania go odkryli Arabowie, i to dzięki nim stał się powszechny, choć zawsze dosyć drogi i uznawany za towar z wyższej półki. Przez wieki uważano, że koi ból, pomaga w gojeniu ran, jest przydatny w walce z gorączką. Dzisiaj wiemy jednak, że w zasadzie żadnych tego typu właściwości nie ma. Różnica między nim a cukrem buraczanym tkwi w tym, z czego jest produkowany. Cukier buraczany, jak sama nazwa wskazuje, otrzymujemy z buraków cukrowych, a trzcinowy – z wysokiej na 6 metrów trzciny pełnej włókien, w których gromadzi się sok, z którego otrzymuje się cukier. Jego kaloryczność jednak jest prawia taka sama jak „naszego”, zatem jeśli się odchudzamy, lepiej po niego nie sięgajmy. Za to z pewnością zawiera o wiele więcej minerałów i pierwiasków śladowych, m.in. żelazo, mangan, cynk czy wapń, dlatego jeśli już chcemy osłodzić sobie kawę czy herbatę, a nie lubimy lub jesteśmy uczuleni na miód, z pewnością będzie lepszy niż cukier biały czy „brązowy”. Mimo to pamiętajmy, że cukier pozostanie cukrem i zdecydowanie lepiej jest siegnąć po inne sposoby na osłodzenie sobie życia i zjedzenie na przykład bardzo słodkiej figi czy banana.


Agnieszka Rachwał




Zobacz także


Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXV edycja

Uroda

Złoto, które upiększa

Zdrowie

Zwykłe pranie to za mało

Kuchnia

Babunia zaprasza na prawdziwe wina owocowe


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków Lirene Retinol D-FORTE


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę LIrene

Wygraj zestaw masek do stóp i dłoni LC+


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 7 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę LC+

Wygraj zestaw kosmetyków Soraya Intensywna Naprawa


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 6 zestawów nagród ufundowanych przez markę Soraya








Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.