Strona główna Kuchnia Oliwkowy zawrót głowy Oliwki marki Bulerias®

Oliwkowy zawrót głowy Oliwki marki Bulerias®

przez admin

Nadziewane serkiem, anchois, papryką, tuńczykiem, pomarańczą, łososiem lub migdałem. Są największym skarbem słonecznej Andaluzji i stanowią dodatek do wielu śródziemnomorskich dań.

Marka Bulerias® dla swoich konsumentów przygotowała szeroki wachlarz andaluzyjskich smaków w postaci zielonych i czarnych oliwek, zarówno w wersji saute, jak i nadziewanych pastą paprykową. Mięsiste oliwki typu Manzanilla kuszą intensywnością barw i wyjątkowym południowym aromatem. Oliwki Bulerias® pochodzą ze słynnych hiszpańskich plantacji usytuowanych niedaleko Sewilli, które zostały uznane przez ekspertów za region idealny do uprawy najlepszych odmian oliwek. Dzięki ręcznemu zbieraniu i rygorystycznej selekcji, jakiej są poddawane oliwki, na stoły Konsumentów trafiają produkty najwyższej jakości.

Zielona czy czarna?

W Hiszpanii występuje około 250 gatunków różnych oliwek. Jednak w Polsce najbardziej znane są oliwki zielone i czarne. Warto wiedzieć, że obie wersje oliwek są owocami tego samego drzewa. Barwa oliwek zależy od etapu dojrzewania i momentu w którym zostały zerwane, a ich smak w dużej mierze to kwestia gatunku. Oliwki zielone, uzyskiwane są z owoców nie do końca dojrzałych dzięki czemu pozbawione są goryczy. Natomiast oliwki czarne, zbierane już jako dojrzałe owocowe, są delikatniejsze w smaku i mniej słone.

Oliwkowa paleta barw i smaków

Oliwki marki Bulerias® to produkt niezbędny w kuchni każdego miłośnika śródziemnomorskich smaków. Charakterystyczne w smaku nadają wyszukanego wyrazu każdej potrawie, sprawdzą się jako dodatek do wiosennych sałatek, pasty, pizzy, czy risotto. Są także niezbędne do przygotowania uwielbianej przez Polaków tradycyjnej greckiej sałatki. Oliwki Bulerias® będą idealnym składnikiem zarówno przystawek, koreczków, jak i smakowitą samodzielną przekąską. Bez nich nie byłoby także prowansalskiego sosu tapenade oraz tradycyjnej hiszpańskiej paelli.

Oliwkowa tradycja

„Ludy Morza Śródziemnego wyszły z epoki barbarzyństwa, gdy nauczyły się uprawiać oliwki i winorośl” twierdził przed wieloma wiekami starożytny uczony Tukidydes. Wiedza o wyjątkowych walorach smakowych i zdrowotnych oliwek jest prawie tak samo długa jak ich historia. Starożytni Rzymianie cenili je za wartości odżywcze i nazywali eliksirem długowieczności. Od dawien dawna były także uważane za symbol odporności i witalności, a ich spożywanie było gwarancją dobrego zdrowia. Oliwki są bogate w wiele związków mineralnych takich jak fosfor, potas czy żelazo, a także w witaminy z grupy B, które mają korzystne działanie na układ nerwowy i wspomagają metabolizm. Dodatkowo pozwalają obniżyć poziom cukru we krwi, wspomagają pracę wątroby i wykazują działanie przeciwbólowe. Ich zdrowotne właściwości w połączeniu z charakterystycznym śródziemnomorskim smakiem nadają potrawom wyszukanego wyrazu i pozwala posmakować słonecznej Andaluzji o każdej porze roku.

Oliwki Bulerias® dostępne są w eleganckich słoikach, które wyróżnia jasnozielona barwa przywodząca na myśl oliwne gaje. Logo producenta i tancerka flamenco podkreśla wyjątkowy, południowy smak produktów. Oliwki marki Bulerias® dostępne są w różnych gramaturach dzięki czemu Konsument może kupić taką ilość śródziemnomorskiego przysmaku jaką potrzebuje. Mniejsze opakowania sprawdzą się w przygotowaniu sałatki greckiej na obiad, zaś na przyjęcia idealne będą opakowania o większej gramaturze, które pozwolą przyrządzić smaczne potrawy z nutką hiszpańskiej fantazji dla większej ilości osób. Oliwki tak samo jak ekspresyjny taniec „Bulerías” tworzą część historii hiszpańskiej kultury, a ich walory doceniają smakosze na całym świecie.

Cena:

Oliwki czarne drylowane Bulerias® (230 g) – 5,49 zł
Oliwki zielone drylowane Bulerias® (235 g) – 5,49 zł
Oliwki zielone nadziewane pastą paprykową Bulerias® (235 g) – 5,49 zł

Zapraszamy na www.bulerias.com.pl

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej