Strona główna Kuchnia Tajemnica zdrowia mieszkańców krajów basenu Morza Śródziemnego

Tajemnica zdrowia mieszkańców krajów basenu Morza Śródziemnego

przez admin
Badacze zajmujący się wpływem czynników środowiskowych na stan zdrowia zaobserwowali, że Francuzi mimo, że jedzą więcej tłuszczów, więcej palą, są mniej aktywni fizycznie niż obywatele USA,  znacznie rzadziej chorują na serce i choroby układu krążenia i generalnie cieszą się lepszym zdrowiem i samopoczuciem. Spostrzeżenie to nazwali „paradoksem francuskim”.

Po głębszej analizie nawyków żywieniowych Francusów okazało się, że odpowiedzialne za to są substancje (np. resveratrol ) występujące w winogronach, a chroniące błony komórkowe przed działaniem wolnych rodników. Wyciągi z winogron stanowią kompleks złożony z procyjanidyn, antocyjanów, flawonoli i resveratrolu. Związki te posiadają właściwości silnie antyutleniające. Taka mieszanina antyoksydantów jest zdolna do efektywnego usuwania wolnych rodników, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych oraz chorób degeneracyjnych, nowotworowych i nie tylko.

Ponadto na stan zdrowia wpływają wszystkie nawyki żywieniowe, a nie tylko ilość spożytych winogron, czy wina. Podstawą diety mieszkańców krajów śródziemnomorskich są warzywa i świeże owoce. Do potraw dodają oliwę z oliwek, która ma prozdrowotne właściwości w aspekcie układu krążenia, ale również nerwowego i odpornościowego. To samo działanie wykazują owoce morza, które królują na stołach Hiszpanów i Francusów. Do posiłków spożywają świeże soki owocowe. Stosują również wiele prozdrowotnych naturalnych przypraw, jak bazylia, kurkuma (curry), czy oregano. Mają one działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

W zestawieniu ze sposobem żywienia Polaków okazuje się, że Hiszpanie, Włosi, Turcy czy Chorwaci zjadają kilka – kilkanaście razy więcej produktów o działaniu korzystnym dla zdrowia, a nawet leczniczym! Mamy więc z kogo brać przykład.

Przepis na Moussakę wegetariańską
Popularna w Grecji, Bułgarii, Turcji oraz krajach arabskich zapiekanka, której podstawą jest bakłażan.

Składniki:
* 2-3 bakłażany
* 2 łyżki oleju rzepakowego
 
Sos pomidorowy:
* 2 cebule
* 2 ząbki czosnku
* 3 papryki czerwone
* łyżka oliwy z oliwek
* przecier pomidorowy
* bulion warzywny
* rozmaryn, bazylia
 
Sos serowy:
* 5 łyżek mąki
* 700ml mleka sojowego
* 1/2 łyżeczki sproszkowanej papryki
* 50g  startego sera
* Sól potasowa
 
Przygotowanie:
Bakłażany kroimy w talarki i układamy na półmisku, posypując solą. Przykrywamy drugim półmiskiem, obciążamy od góry. Po 30 minutach talarki bakłażana płuczemy i odciskamy płyn. Smażymy bakłażany na oleju rzepakowym.

Sos pomidorowy:
Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Paprykę czyścimy i kroimy w paski. Cebulę i paprykę smażymy na oleju na wolnym ogniu. Dodajemy pomidory, bulion, bazylię i pokruszony rozmaryn. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut.

Sos serowy:
Rozprowadzamy mąkę niewielką ilością mleka, pozostałe mleko zagotowujemy, mieszamy z rozdrobnioną mąką. Gotujemy na wolnym ogniu kilka minut. Doprawiamy papryką w proszku i solą. Na koniec dodajemy ser. Układamy bakłażany, polewamy sosem pomidorowym i  serowym. Zapiekamy przez 25 minut.

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej