Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Szybka wigilia - krok po kroku

Data: 16.12.2018


Zdecydowana większość z nas ciągle dokądś się spieszy i wydaje się zbyt zabiegana, by choć na chwilę zwolnić. Jeszcze trudniej jest w okresie przedświątecznym, kiedy oprócz obowiązków zawodowych pojawiają się te związane z przygotowaniem wszystkich wigilijnych potraw... Czy da się jakoś zapanować nad tym chaosem? W jaki sposób szybko i sprawnie przygotować wigilijną wieczerzę, gdy brakuje nam na to czasu? Przygotowaliśmy dla ciebie kilka cennych wskazówek - zapoznaj się z nimi i... do dzieła!

Szybka wigilia - co da się przygotować wcześniej?

 
Wigilia nie powinna być dniem pełnym nerwowych działań. Żeby temu zapobiec, postaraj się już ok. 2 tygodni przed świętami wygospodarować w swoim harmonogramie chwilkę, by razem z pozostałymi domownikami rozplanować przygotowania do świąt.
 
Niektóre przepisy na Boże Narodzenie mają tę wspaniałą cechę, że dania na ich podstawie można przygotować sporo wcześniej, by później nie musieć z niczym pędzić. Tak jest np. z uszkami do barszczu, które bez problemu można ugotować, a później na kilka dni zamrozić i w wigilijny poranek wyjąć z zamrażarki. Jeśli masz taką możliwość, przez mrożeniem ułóż je na tacy, żeby nie zbiły się w jedną bryłę - w ten sposób zachowają zarówno smak, jak i wygląd.W ten sam sposób możesz wcześniej przyszykować także pierogi z kapustą i grzybami - wówczas podczas wigilii zaserwujesz je podsmażone na rumiano prosto z patelni.
 
Z dużym wyprzedzeniem możesz także upiec piernik - tradycyjnie był on bowiem przygotowywany nawet na miesiąc przed świętami. Jeśli wykorzystasz przepis, który znajduje się tutaj: https://www.kamis.pl/przepisy/ciasta-desery-napoje/piernik-staropolski, nie musi on tak długo dojrzewać - możesz przygotować go ok. 7-10 dni przed wigilią. Żeby uchronić ciasto przed wysychaniem, owiń je w lnianą ściereczkę. Uwaga! Jeśli zamierzasz przełożyć swój piernik dżemem lub powidłami i zrobić do niego polewę, wstrzymaj się z tymi czynnościami do dnia przed wigilią - w ten sposób uzyskasz najlepszy smak.


 

Ryby w roli głównej - przepisy na szybko

 
Tydzień przed wigilią warto poświęcić głównie na przygotowywanie różnych wariantów marynowanych śledzi. Takie opcje jak np. śledzie korzenne czy śledzie w czerwonym winie potrzebują bowiem trochę czasu, by osiągnąć pełnię smaku. Przygotuj je wcześniej i przełóż do słoików, a przed samym rozpoczęciem kolacji wigilijnej wyjmij na półmiski. Masz zbyt mało czasu i nie wyrobisz się z przygotowaniem śledzi wcześniej? To nic strasznego - wystarczy, że będziesz mieć pod ręką filety śledziowe i warzywa (ziemniaki, buraki czy ogórki konserwowe) oraz majonez, by na szybko przyrządzić pyszną sałatkę śledziową.
 
Jeśli zaś chodzi o przepisy na smażone ryby, można je śmiało uznać za najszybsze ze wszystkich potraw pojawiających się na wigilijnym stole. Najczęściej cały proces sprowadza się bowiem do obtoczenia dzwonka czy filetów z karpia w mące i obsmażenia ich na oleju na złoto z obu stron. Oczywiście nie musisz ograniczać się do karpia - obok niego podczas wieczerzy wigilijnej mogą też pojawić się np. smażony łosoś czy dorsz, równie smaczne i równie łatwe do przygotowania.
 

Tradycyjne dania last minute - kluski z makiem i racuchy

 
Nie można zapominać o dwóch tradycyjnych potrawach wigilijnych, które dają się przygotować w trybie last minute - zwłaszcza jeśli do ich przyrządzenia wykorzystamy gotowe składniki. Jeśli nie masz czasu, by ucierać mak, podczas przedświątecznych zakupów pamiętaj o masie makowej. Wystarczy dokładnie wymieszać ją z ugotowanym makaronem, by uzyskać ekspresową, ale nadal bardzo smaczną wersję klusek z makiem. Ratunkiem dla zabieganych wydają się też podlaskie racuchy z ciasta drożdżowego. Musi ono co prawda odczekać godzinę, ale samo jego przygotowanie i późniejsze smażenie racuchów nie zajmie ci więcej niż kilkanaście minut.
 
Nie ma więc powodów do niepokoju - wciąż masz wszystko pod kontrolą. To na pewno będą smaczne święta! Powodzenia!

Alejakobiet.pl




Zobacz także


Uroda

Najpopularniejsze wypełniacze, czyli kwas hialuronowy, biostymulatory oraz tłuszcz własny

Moda

Wybór damskiej torby na studia – listonoszka

Moda

Jak ubrać się na imprezę sylwestrową?


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków marki L'biotica - zakończony


Odpowiedz na pytania konkursowe i wygraj 1 z 6 zestawów nagród ufundowanych przez markę L'biotica

Konkurs - wygraj kosmetyki FLOSLEK Laboratorium - zakończony


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 6 zestawów kosmetyków ufundowanych przez FLOSLEK Laboratorium









^ Do góry
|
|
Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w polityce prywatności.