Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Grzyby na dłużej

Data: 23.09.2014


Jesień rekompensuje nam swoją ponurą aurę bogactwem zbiorów, które dokonują się o tej porze roku. Nic nie może równać się z wczesnojesiennym smakiem grzybów, które właśnie wtedy zdobywają lasy. Na szczęście istnieje wiele sposobów na zatrzymanie ich smaku na dłużej - suszenie, mrożenie i przetwory w słoikach pozwolą nam cieszyć się ich obecnością w zimowych potrawach.

Grzybowe towarzystwo
Polska kuchnia wykorzystuje grzyby na wszelkie z możliwych sposobów- jako składnik farszów, sosów, podstawa pysznych zup oraz dodatki do dań w postaci przetworów. Niestety dostępne są przez bardzo krótki czas w naszych lasach, co dodatkowo czyni je wyjątkowymi.

Jak zatrzymać je na dłużej nie tracąc przy tym ich walorów smakowych?

Sposoby przechowywania
Grzyby wymagają specjalnego traktowania w zależności od gatunku, dlatego nie wszystkie nadają się do zamrożenia, a niektóre z nich nie sprawdzą się np. w zalewie octowej.

Suszenie - jest sposobem przechowywania grzybów, dzięki któremu można je zatrzymać w kuchni nawet prze trzy lata, przy czym zachowują swój smak i aromat, jakby były świeżo zebrane. Do suszenia nadadzą się takie gatunki jak borowiki, podgrzybki czy kozaki.

Suszone grzyby świetnie sprawdzają się jako składnik zimowych sosów lub aromatycznych zup.

Mrożenie - zachowuje nie tylko smak i aromat grzybów, ale również zdecydowaną większość ich składników odżywczych. Z powodzeniem można zamrozić każdy gatunek, bez obaw "zepsucia" go w trakcie rozmrażania. Grzybowe mrożonki to idealny składnik zup, sosów oraz zapiekanek.

Przetwory - są smacznym dodatkiem do każdego obiadu oraz jako samodzielna przekąska. Jedynym mankamentem ujmującym grzybom zamkniętym w słoikach jest to, że tracą sporo wartości odżywczych. Z powodzeniem pod wieczkiem możemy zamknąć borowiki, kurki lub maślaki.

Zainspiruj się
Wiele sposobów przechowywania sezonowych owoców i warzyw pozwala cieszyć się ich smakiem o każdej porze roku, jednak niezmiennie najlepiej smakują świeże.
Pyszne przepisy na zupy ze świeżych, suszonych lub mrożonych grzybów znajdziesz na https://zakochanewzupach.pl/tag/grzybowa/ , które możesz zaserwować przed rodzinnym obiadem lub jako samodzielne danie. 

Alejakobiet.pl




Zobacz także


Uroda

Złoto, które upiększa

Uroda

K jak krem, M jak masło, S jak serum, L jak La Luxe

Relaks

Przeszłość, która nas ukształtowała

Zdrowie

Melatonina - sposób na jet lag


 





Komentarze

30.09.2014 15:01:13 Ołówek napisał:
Uwielbiam aromat grzybów.

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków Eveline Cosmetics


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez Eveline Cosmetics

Wygraj zestaw pachnących nagród - konkurs z marką CD


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 9 zestawów nagród ufundowanych przez markę CD

Wygraj powieść "Być jak Audrey Hepburn"


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 6 nagród ufundowanych przez Wydawnictwo Kobiece

Wygraj zestaw kosmetyków Marion Kosmetyki - zakończony


Odpowiedz na pytania konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Marion Kosmetyki








Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.