Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Ciasto z legendami

Data: 25.08.2014


Nadziewane bitą śmietaną, twarożkiem lub kremem czekoladowym. Serwowane z orzechami włoskimi, rodzynkami bądź innymi bakaliami. Podawane również na słono z farszem mięsnym i grzybowym. Mowa oczywiście o cieście francuskim, które doskonale łączy się z wszelkiego rodzaju dodatkami.

Ten smaczny wyrób znany jest na całym świecie. Przekąski przygotowane na jego bazie można kupić w każdej piekarni i cukierni lub przyrządzić je samodzielnie w domowym zaciszu. Miłośnicy słodyczy chętnie sięgają również po produkty upieczone z odmian tego przysmaku.

Ciasto francuskie czy kaszubskie?


Ze względu na nie do końca sprecyzowane autorstwo przepisu, geneza tego specjału obrosła licznymi legendami. Istnieją źródła potwierdzające, iż podobny przysmak, choć wyrabiany z oliwą, znany był już w starożytności. Inna teoria mówi, że na Stary Kontynent został przywieziony przez Arabów. Również Francuzi stworzyli własną opowieść o jego pochodzeniu. Według niej, XVII-wieczny malarz i kucharz Claude Gelee, upiekł maślane pieczywo dla swojego chorego ojca, które zawinął w kształt przypominający dzisiejszego croissanta. W historii tego popularnego wyrobu swój ślad odcisnęli także Kaszubi. Zgodnie z ich legendą, miejscowe ciasto tzw. listkowe, zostało upowszechnione na całym świecie przez żołnierzy odwiedzających Gdańsk pod wodzą Napoleona.



Sekret tkwi w składnikach


Ciasto francuskie uchodzi za trudne do przygotowania, dlatego bardzo wiele osób decyduje się na kupno gotowego produktu. Znając jednak tajniki jego przyrządzania, bez problemu można upiec je samodzielnie. Ten słodki specjał wyrabia się z dwóch rodzajów mas. Pierwsza, nazywana gruntem, powstaje z mąki pszennej, soli, jajek i kwasku cytrynowego. Druga, skomponowana jest jedynie z masła i odrobiny mąki. Po ich połączeniu całość należy rozwałkować i złożyć na cztery warstwy, a następnie odstawić do lodówki. Tą czynność powtarza się nawet do sześciu razy. Co istotne, wałkowanie ciasta musi być przerywane chłodzeniem, gdyż to ono powoduje zestalanie się tłuszczu, co stanowi podstawę całego przysmaku.





Zobacz także


Uroda

Zabieg dla czterech stóp

Uroda

Czyste piękno

Kuchnia

Masa orzechowych pomysłów na efektowne wypieki

Zdrowie

Melatonina - sposób na jet lag


 





Komentarze

28.08.2014 07:23:31 Ołówek napisał:
Niestety jest to ciasto za trudne dla mnie do samodzielnego zrobienia. Dlatego kupuję i jest pyszne.

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Zmysłowe spa z aromaterapią - konkurs Rossmann


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez firmę Rossmann

Genowe odmładzanie - konkurs CHANTARELLE


Zapraszamy do udziału w konkursie CHANTARELLE i AlejaKobiet.pl!
Do wygrania 5 zestawów dermokosmetyków marki CHANTARELLE

Mój idealny lunch box - konkurs z Janem Niezbędnym


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Jan Niezbędny

Wygraj zestaw nagród od marki Neutrogena


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Neutrogena









Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.