Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Pistacje – orzechy szczęścia

Data: 25.06.2014


Takim mianem Chińczycy określają te wyjątkowo smaczne i zdrowe owoce. Jednak nie tylko mieszkańcy Dalekiego Wschodu docenili ich walory odżywcze i kulinarne. Ten przysmak o charakterystycznej zielonej barwie znany jest w wielu regionach świata już od starożytności. W dzisiejszych czasach, cieszy się ogromną popularnością wśród zwolenników zdrowego stylu życia.

Drzewa pistacjowe uznawane są za długowieczne, ponieważ owocują nawet przez 200 lat. Ciepłolubna roślina pochodzi z terenów Azji Mniejszej i Środkowej. W Europie, największe plantacje znajdują się natomiast na południowym krańcu Półwyspu Bałkańskiego. Z uprawy tych aromatycznych orzechów słynie grecka wyspa Egina. Dojrzewają one na przełomie lata i jesieni, a o ich gotowości do spożycia świadczą zaróżowione, pęknięte skorupki. Poza wyjątkowym smakiem, pistacje odznaczają się prozdrowotnymi właściwościami oraz wieloletnią i fascynującą historią.

Smakołyk z królewskich stołów
Drzewo pistacjowe uznawane jest za jedno z najstarszych kwitnących drzew orzechowych. Już w biblijnej Księdze Rodzaju możemy znaleźć o nich wzmiankę. Makeda, władczyni królestwa Saby tak je uwielbiała, że wydała rozkaz, aby wszystkie pistacje, które zostaną zebrane na terenie całego państwa były przeznaczone tylko dla niej. Do Imperium Rzymskiego sprowadził je sam cesarz Witelkoiusz. W spisanej po łacinie książce kucharskiej pochodzącej z czasów starożytności znajdziemy wiele przepisów, których jednym ze składników są zielone orzechy. Apicjusz, jej autor uważany za mistrza sztuki kulinarnej epoki antyku, doceniał charakterystyczny smak oraz zdrowotne właściwości pistacji.

pistacje, właściwości pistacji

Owoc o wielu twarzach
Pistacje, nazywane również zielonymi migdałami używane są przede wszystkim do przygotowywania wyrobów cukierniczych takich jak: torty, ciasta i puddingi. Doskonale sprawdzają się także jako składnik słodkich mas oraz lodów. Ponadto można spożywać je w formie przekąski, zarówno na surowo, jak i po wcześniejszym uprażeniu. Z nasion tych owoców wytłacza się olej, który uchodzi za ekskluzywny dodatek do różnego rodzaju potraw. Co ciekawe, ich walory cenione są nie tylko w kuchni. Znajdują one szerokie zastosowanie w branży meblarskiej. Żywicę drzewa pistacjowego wykorzystuje się przy produkcji lakierów, a ekstrakt pochodzący z liści stosowany jest do barwienia jedwabiu i dywanów. 
 
Naturalny kompleks witamin 
Zielone migdały są bogatym źródłem wielu cennych dla organizmu mikro- i makroelementów. Zawierają duże ilości białka, żelaza, potasu, fosforu oraz witamin z grupy B. Pistacje polecane są osobom dbającym o linię, ponieważ wchodzący w ich skład błonnik przyspiesza przemianę materii i reguluje procesy trawienne. Lekarze i dietetycy zalecają ich częste spożywanie w ramach profilaktyki chorób serca. Co więcej, uchodzą za jeden z najsilniejszych antyoksydantów, co oznacza, że mają dobroczynny wpływ nie tylko na zdrowie. Jako silny przeciwutleniacz pozytywnie oddziałują na stan skóry oraz pozwalają zachować jej młody wygląd.  

Choć w naszym klimacie wyhodowanie drzewa pistacjowego we własnym ogrodzie może okazać się niemożliwe, to nie należy rezygnować z ich spożywania. Doceńmy zalety zielonych orzeszków i włączmy na stałe do swojego jadłospisu.

Alejakobiet.pl / Ros-sweet.pl




Zobacz także


Uroda

Dezodoranty CD debiutują w drogeriach Rossmann

Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XLI edycja

Zdrowie

Zwykłe pranie to za mało

Kuchnia

Poznaj smaki do góry nogami


 





Komentarze

11.07.2014 12:01:59 dobiezka napisał:
Nie wyobrażam sobie dnia bez pistacji :) moje małe uzależnienie :)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetków do makijażu SINSKIN


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 3 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę SINSKIN

Wygraj zestaw kosmetyków BANDI Professional


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę BANDI Professional

Wygraj zestaw kosmetyków BIOLONICA Stem Cells


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę BIOLONICA








^ Do góry
|
|
Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.