Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Szparagi dla zdrowia i urody


Data: 19.07.2011


Szparagi znano już 3 tysiące lat p.n.e. W starożytnych Chinach i Egipcie były cenione za swoje lecznicze właściwości (stosowano je w leczeniu nerek, wątroby i kaszlu). W Polsce pojawiły się dopiero w XVIII w, ale są nie mniej cenionym warzywem, ze względu na bardzo wysoką wartość odżywczą. Szparagi są bowiem źródłem takich składników mineralnych i witamin, jak:

Potas – determinuje funkcjonowanie układów nerwowego i sercowo-naczyniowego
Wapń – wpływa na mineralizację kości, zapobiega otyłości
Magnez – ma działanie antystresowe i wpływa na układ kostny i krążenia
Kwas foliowy – zapobiega miażdżycy oraz odgrywa istotną rolę w rozwoju płodu
Mangan – bierze udział w tworzeniu tkanki kostnej oraz funkcjonowaniu gruczołów (trzustka)
Witamina A – wpływa na proces widzenia i stan skóry
Witamina E - chroni przed gromadzeniem się w organizmie nadtlenków lipidowych oraz wolnych rodników oraz hamuje stany przedrakowe sutków
Witamina B1 –determinuje funkcjonowanie układu nerwowego i metabolizm
Witamina B2 – niedobory powodują pękanie kącików ust, zmiany w śluzówce przewodu pokarmowego oraz prawdopodobnie zaburzenia w procesach krwiotwórczych
Niacyna - odpowiedzialna jest za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, syntetyzowanie hormonów płciowych, kortyzolu, tyroksyny i insuliny
Witamina C – poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego, wpływa na stan skory (budowę kolagenu)
Błonnik pokarmowy – wpływa na pracę jelit, zapobiega chorobom jelita grubego

Bogactwo składników odżywczych jest przyczyną właściwości profilaktycznych szparagów, w aspekcie nowotworów i chorób cywilizacyjnych. Przyczynia się również do poprawy wyglądu (poprawiając stan cery i włosów). Ze względu na swoją niską kaloryczność (100g szparagów dostarcza jedynie 18 kcal), szparagi mogą bez ograniczeń jadać osoby dbające o szczupłą sylwetkę. Są warzywem, o którym nie powinny zapominać szczególnie kobiety spodziewające się dziecka, ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego (150ug w 100g) – witaminy determinującej rozwój układu nerwowego dziecka.



Przepis na makaron z  grillowanymi szparagami i łososiem:


Składniki:

Łosoś
Sos winegret
Szparagi
Dymka
Makaron pene lub świderki pełnoziarnisty
Szpinak lub pietruszka
Orzeszki inii


Sposób przygotowania:
Łososia przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, ziołami, smarujemy sosem winegret
i dostawiamy.  Szparagi myjemy i odrywamy zdrewniale końcówki. Dymkę, szparagi i łososia grillujemy. Makaron gotujemy aldente. Gotowe szparagi, łososia i dymkę przekładamy do makaronu, dodajemy pietruszkę lub szpinak i zalewamy resztą sosu winegret. Podajemy z młodymi ziemniaczkami lub brązowym ryżem.

                                                            
Ciekawostki:


Szparagi są tak cenionym warzywem, że co roku organizuje się konferencje poświęcone tylko temu warzywu.

W starożytności i jeszcze dziś w niektórych kulturach szparagi uchodzą za silny afrodyzjak.

Szparagi jadał sam Pan Tadeusz z epopei Adama Mickiewicza („po chłodniku szły raki, kurczęta, szparagi”)


Justyna Jessa, dietetyk




Zobacz także


Uroda

Najpopularniejsze wypełniacze, czyli kwas hialuronowy, biostymulatory oraz tłuszcz własny

Kuchnia

Ajvar doskonały

Moda

Jak ubrać się na imprezę sylwestrową?


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków dermoochronnych Floslek!


Odpowiedz na pytania konkursowe i wygraj zestaw kosmetyków dermoochronnych Floslek!

Wygraj zestaw kosmetyków marki L'biotica - zakończony


Odpowiedz na pytania konkursowe i wygraj 1 z 6 zestawów nagród ufundowanych przez markę L'biotica









^ Do góry
|
|
Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w polityce prywatności.