Strona główna Kuchnia Szparagi dla zdrowia i urody

Szparagi dla zdrowia i urody

przez admin
Szparagi znano już 3 tysiące lat p.n.e. W starożytnych Chinach i Egipcie były cenione za swoje lecznicze właściwości (stosowano je w leczeniu nerek, wątroby i kaszlu). W Polsce pojawiły się dopiero w XVIII w, ale są nie mniej cenionym warzywem, ze względu na bardzo wysoką wartość odżywczą. Szparagi są bowiem źródłem takich składników mineralnych i witamin, jak:

Potas – determinuje funkcjonowanie układów nerwowego i sercowo-naczyniowego

Wapń – wpływa na mineralizację kości, zapobiega otyłości

Magnez – ma działanie antystresowe i wpływa na układ kostny i krążenia
Kwas foliowy – zapobiega miażdżycy oraz odgrywa istotną rolę w rozwoju płodu
Mangan – bierze udział w tworzeniu tkanki kostnej oraz funkcjonowaniu gruczołów (trzustka)
Witamina A – wpływa na proces widzenia i stan skóry
Witamina E – chroni przed gromadzeniem się w organizmie nadtlenków lipidowych oraz wolnych rodników oraz hamuje stany przedrakowe sutków
Witamina B1 –determinuje funkcjonowanie układu nerwowego i metabolizm
Witamina B2 – niedobory powodują pękanie kącików ust, zmiany w śluzówce przewodu pokarmowego oraz prawdopodobnie zaburzenia w procesach krwiotwórczych
Niacyna – odpowiedzialna jest za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, syntetyzowanie hormonów płciowych, kortyzolu, tyroksyny i insuliny
Witamina C – poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego, wpływa na stan skory (budowę kolagenu)
Błonnik pokarmowy – wpływa na pracę jelit, zapobiega chorobom jelita grubego

Bogactwo składników odżywczych jest przyczyną właściwości profilaktycznych szparagów, w aspekcie nowotworów i chorób cywilizacyjnych. Przyczynia się również do poprawy wyglądu (poprawiając stan cery i włosów). Ze względu na swoją niską kaloryczność (100g szparagów dostarcza jedynie 18 kcal), szparagi mogą bez ograniczeń jadać osoby dbające o szczupłą sylwetkę. Są warzywem, o którym nie powinny zapominać szczególnie kobiety spodziewające się dziecka, ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego (150ug w 100g) – witaminy determinującej rozwój układu nerwowego dziecka.

Przepis na makaron z  grillowanymi szparagami i łososiem:

Składniki:

Łosoś
Sos winegret
Szparagi
Dymka
Makaron pene lub świderki pełnoziarnisty
Szpinak lub pietruszka
Orzeszki inii

Sposób przygotowania:
Łososia przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, ziołami, smarujemy sosem winegret
i dostawiamy.  Szparagi myjemy i odrywamy zdrewniale końcówki. Dymkę, szparagi i łososia grillujemy. Makaron gotujemy aldente. Gotowe szparagi, łososia i dymkę przekładamy do makaronu, dodajemy pietruszkę lub szpinak i zalewamy resztą sosu winegret. Podajemy z młodymi ziemniaczkami lub brązowym ryżem.

                                                            
Ciekawostki:

Szparagi są tak cenionym warzywem, że co roku organizuje się konferencje poświęcone tylko temu warzywu.

W starożytności i jeszcze dziś w niektórych kulturach szparagi uchodzą za silny afrodyzjak.

Szparagi jadał sam Pan Tadeusz z epopei Adama Mickiewicza („po chłodniku szły raki, kurczęta, szparagi”)

Justyna Jessa, dietetyk

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej