Strona główna Aktualności W roli głównej: jajko

W roli głównej: jajko

przez admin

Jajka to nie tylko wielkanocny
przysmak. Odpowiednio przyrządzone mogą być pożywnym śniadaniem lub
smaczną, imprezową przekąską. Oto nasze przepisy!


Jajka zapiekane z łososiem

Składniki: 120 g wędzonego łososia, 4 jajka, łyżka masła, 4 łyżki słodkiej śmietany, czarny pieprz.
Wykonanie:
Cztery żaroodporne miseczki smarujemy masłem. Do każdej wkładamy
pokrojonego na kawałki łososia i wbijamy po jajku. Wstawiamy naczynia do
parowara na 8-10 minut. Śmietanę podgrzewamy i polewamy nią jajka.
Przed podaniem posypujemy pieprzem.

Omlet z owocami

Składniki:
3 jajka, łyżka cukru, 2 łyżki wody, łyżka mąki pszennej, 1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia, serek waniliowy, owoce z puszki np. brzoskwinie,
mandarynki, łyżka oleju.
Wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek.
Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy roztrzepane żółtka oraz
proszek do pieczenia wymieszany z mąką. Wszystkie składniki dokładnie
miksujemy. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy olej. Smażymy omlet pod
przykryciem przez 4 minuty z jednej i 2 minuty z drugiej strony.
Usmażony omlet przekładamy na talerz. Do środka dodajemy serek waniliowy
oraz pokrojone owoce z puszki. Polewamy kilkoma łyżkami przecieru
owocowego. Na końcu składamy omlet na pół.

Jajka po hiszpańsku

Składniki:
4 jajka, 200 g kiełbasy chorizo, 3 plastry wędzonej szynki, 2 pomidory,
czerwona papryka, żółta papryka, puszka groszku konserwowego, cebula, 2
ugotowane ziemniaki, olej do smażenia, sól i pieprz.
Wykonanie:
Kiełbasę kroimy w plasterki, a szynkę w paseczki. Pomidory parzymy,
obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Papryki oczyszczamy z gniazd
nasiennych i kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę siekamy, ziemniaki kroimy
w kostkę, a groszek osączamy z zalewy. Rozgrzewamy olej, szklimy
cebulę, dodajemy szynkę i smażymy. Dodajemy groszek, pomidory, ziemniaki
i paprykę. Doprawiamy do smaku. Dusimy przez około 15 minut. Warzywa
nakładamy do żaroodpornych kokilek. W każdej porcji robimy wgłębienie i
wbijamy po jednym jajku. Zapiekamy przez 15 minut w 180 stopniach.
Podajemy na ciepło.

Jajka w szpinaku

Składniki:
8 jajek, 75 dag świeżego szpinaku, 3 łyżki oleju, 2 ząbki czosnku,
kilka obranych i posiekanych migdałów, 15 dag oscypka lub twardego
żółtego sera, łyżeczka masła, łyżeczka bułki tartej, pieprz, sól.
Wykonanie:
Szpinak przebieramy, płuczemy i osączamy. Odcinamy ogonki, a liście
wkładamy do garnka z osoloną wrzącą wodą. Krótko obgotowujemy,
mieszając, następnie dość grubo siekamy i podsmażamy na połowie oleju,
doprawiając solą i zmiażdżonym czosnkiem. Żaroodporne naczynie smarujemy
resztą oleju, rozkładamy w nim szpinak, posypujemy migdałami. Łyżką
robimy w szpinaku 8 wgłębień i wbijemy w nie jajka. Posypujemy pieprzem i
startym serem. Na wierzchu układamy kawałki masła i oprószamy bułką
tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Wyjmujemy, gdy
jajka się zetną, i od razu podajemy.

Nadziewane jajka w skorupkach

Składniki: 8 jajek, pęczek szczypiorku, koperek, sól, pieprz, majonez, olej do smażenia.
Wykonanie:
Gotujemy jajka na twardo, a gdy ostygną, nieobrane kroimy wzdłuż.
Łyżeczką wydrążamy białka z żółtkami i drobno kroimy. Szczypiorek i
koperek siekamy. Jajka drobno kroimy, mieszamy z zieleniną i majonezem.
Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Puste skorupki ostrożnie
nadziewamy przygotowanym farszem. Nadziewane jajka układamy skorupkami
do góry na rozgrzanym oleju i zapiekamy przez około 2 minuty.

Dominika Górtowska

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej