Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Zielono mi, czyli pomysł na wiosenną zupę

Data: 17.03.2014


Zielono może być nie tylko na dworze, bo chyba każdy z nas zauważył już pierwsze oznaki wiosny. Ten energetyczny kolor możemy z łatwością przenieść na nasze talerze. Poniżej kilka propozycji warzyw, które możemy wykorzystać do stworzenia ulubionej zielonej zupy. 

W groszki 

Żegnając zimę możemy zrobić ukłon w stronę groszku. Krem z dodatkiem tego warzywa to sycące i pełne smaku danie. Groszek jest nie tylko bogatym źródłem błonnika i białka, co dobrze wpływa na nasz układ pokarmowy. Czy wiedziałeś, że groszek przeciwdziała udarom mózgu dzięki zawartemu w nim potasowi? Ponadto, tak jak i brokuł, zmniejsza ryzyko zachorowań na nowotwory. 



Z brokułem w roli głównej 

A jeśli mowa o brokułach, warto nadmienić, że to nie tylko skarbnica antyoksydantu - sulforafanu. Wśród gamy witamin w nim zawartych znajduje się witamina C. Tej, uwaga - jest w nim więcej niż mają ją w sobie owoce cytrusowe! Nic więc dziwnego, że brokuł tak dobrze regeneruje nasz układ odpornościowy, mózg i kości. Sprawdź również ciekawe propozycje na zupę brokułową na stronie: https://zakochanewzupach.pl/tag/krem-z-brokulow/ 

Lubimy szparagi 

Innym zielonym rozwiązaniem są szparagi, z których można przygotować smaczne dania. Te nie tylko zawierają kwas foliowy i przeciwutleniacze walczące z wolnymi rodnikami, ale są również bogatym źródłem składników mineralnych, takich jak: wapń, fosfor, magnez, potas i sód. Poprawiają też pracę nerek i regulują gospodarkę wodną organizmu. 

Pora na pora 

Wiele właściwości zdrowotnych ma również por. Ciekawostką jest, że to warzywo aż w 88% składa się z wody! Mimo to, w swoim składzie ma też spore ilości witaminy B, działającej zbawiennie na układ nerwowy. Z pora możemy przyrządzić pyszną zupę kremową lub dodać to warzywo do innych zup jarzynowych. Przyrządzając zupę porową pamiętajmy o tym, aby pokrojone warzywo zaraz użyć, w przeciwnym razie nabierze ono gorzkiego posmaku. Natomiast jeśli podsmażymy plasterki pora na maśle, nabierze on delikatnego smaku. 

Ziołowo 

Kolejnymi zielonymi składnikami zup, a raczej dodatkami do nich, są zioła. Wiosną idealnie sprawdzi się szczypiorek, który możemy zresztą wyhodować sami. Ponadto wiosną w kuchni króluje również pietruszka i koperek. Każde z nich ma inne walory smakowe i jest prawdziwą bombą witaminową. Warto również użyć do zupy świeżej bazylii, tymianku czy estragonu, które podkreślą smak dania. 

Ze szpinakiem 

Wielu osobom szpinak kojarzy się z zieloną, niepatetyczną papką, którą karmione były w dzieciństwie. Warzywo to świetnie smakuje w postaci kremowej zupy, podanej z jajkiem lub grzankami. Odpowiednio przyprawiona i ładnie podana z pewnością zasmakuje nawet najbardziej wybrednym. 

Wykorzystajmy zatem możliwości, jakie dają nam wiosenne warzywa i przyrządzajmy pyszne i zdrowe zupy każdego dnia.

Alejakobiet.pl





Zobacz także


Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXVI edycja

Uroda

Złoto, które upiększa

Kuchnia

Słodka jak kukurydza

Relaks

Weterynarz do zadań specjalnych leczy egzotyczne zwierzęta


 





Komentarze

18.03.2014 11:58:58 MangoMania napisał:
Wiele z wymienionych warzyw często gości u mnie w jadłospisie:)
02.04.2014 19:11:48 Ołówek napisał:
Uwielbiam szparagi, zawsze wykorzystuję sezon na szparagi do maksimum.

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Zmysłowe spa z aromaterapią - konkurs Rossmann


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez firmę Rossmann

Genowe odmładzanie - konkurs CHANTARELLE


Zapraszamy do udziału w konkursie CHANTARELLE i AlejaKobiet.pl!
Do wygrania 5 zestawów dermokosmetyków marki CHANTARELLE

Mój idealny lunch box - konkurs z Janem Niezbędnym


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Jan Niezbędny

Wygraj zestaw nagród od marki Neutrogena


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Neutrogena









Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.