Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Pizza Cię rozgrzeje

Data: 30.10.2013


Coraz częściej do domu przychodzimy zziębnięci i tęsknimy za polarowym kocem i czymś gorącym do jedzenia. W takie dni, gdy marzysz o szybkim i sycącym posiłku, najlepszym wyborem jest domowa pizza. Zrób przegląd lodówki, wybierz ulubione składniki i dodaj im nieco pikantności. Ostry sos rozgrzeje organizm, a kapsaicyna zawarta w chilli poprawi humor.

Myśląc o ciepłym posiłku, od razu na myśl przychodzą pieczone dania a w tym także szybka i uwielbiana przez miliony ludzi na świecie, pizza. Choć wariacji na jej temat jest wiele, większość tradycyjnych składników, zwyczajnie się „przejadło". Jak zatem wprowadzić w to popularne danie trochę finezji? Najłatwiej – aromatycznymi sosami. Zamarynowanie kurczaka w Teriyaki nadaje mięsu niesamowitej słodyczy, a jako dodatek z pewnością przypadnie do gustu fanom pizzy hawajskiej. Osoby preferujące delikatne smaki, chętnie sięgną po sosy śmietanowe, które w połączniu ze zeszkloną cebulą i boczkiem połączą się w słynną carbonarę. Dla miłośników mocniejszych wrażeń, ideałem będzie linia kultowych, pikantnych sosów, w której każdy ma inny aromat i skalę ostrości. Najostrzejszy z nich to wywodzący się z gorącej Jamajki sos TABASCO® Habanero – warto go dozować bardzo ostrożnie.
Co jesienią może znaleźć się na pizzy? Najtaniej będzie zaopatrzyć się w jesienne warzywa – kolorowe papryki, słodkie pomidory, szpinak, cukinię, bakłażana. Wybór jest niesamowicie bogaty. W zależności od tego jakie wybierzemy dodatki, dobieramy również ser. Oprócz klasycznej, śnieżnobiałej mozzarelli, warto sięgnąć po oscypek (genialny w połączeniu z żurawiną), ser pleśniowy (świetny z brokułami lub figami), czy grecką fetę. Sprawdzą się też wszelkie długo dojrzewające wędliny lub dobrze doprawiona, mielona wołowina. Jeśli masz kulinarny zapał możesz też eksperymentować z ciastem, wybierając różne rodzaje mąki lub zmieniając ich proporcje. Ograniczeniem jest jedynie wyobraźnia, a smakowite „testy” z pewnością nikogo nie znudzą. 
Gorrrąca pizza na lodowate wieczory:
Domowa pizza z TABASCO®



Ciasto baza:
Ok 500g dobrej mąki pszennej
30g świeżych drożdży
150ml ciepłej wody
Pół łyżeczki soli
2 łyżki oliwy

Drożdże zalać kilkoma łyżkami ciepłej wody. Delikatnie rozmieszać aż do rozpuszczenia. Odstawić w ciepłe miejsce do czasu aż zaczną „pracować”. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek, dodać sól, drożdże, oliwę i resztę wody. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować z niego kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Sos pomidorowy baza:
250g pomidorów pelati
Kilka ząbków czosnku
Świeża bazylia, oregano, rozmaryn i tymianek
Łyżeczka octu balsamicznego
Sos TABASCO® Habanero
Cukier
Świeżo mielony pieprz i sól
3 łyżki oliwy
Pomidory pelati zmiksować razem z czosnkiem. Dodajemy garść posiekanych ziół, szczyptę soli, cukru i pieprzu, łyżeczkę octu i 3 łyżki oliwy. Wymieszać i ostatecznie doprawić do smaku nadając pożądaną ostrość kilkoma kroplami TABASCO®.

Farsz:
Kilkanaście pomidorków koktajlowych
Duża garść świeżego szpinaku
Kilka plasterków dobrej szynki
Kulka mozarelli
4 jajka
1-2 ząbki czosnku
masło
Kawałek parmezanu
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Szpinak oczyścić, umyć i osuszyć. Podsmażyć na maśle, doprawić solą, pieprzem, roztartym czosnkiem i gałką muszkatołową. Wyrośnięte ciasto na pizzę podzielić na 4 równe części. Podsypać mąką i rozwałkować na ulubioną grubość. Ułożyć na blasze. Każdy placek posmarować bazowym sosem pomidorowym. Na nim rozłożyć porcje szpinaku, po kilka pomidorków koktajlowych i plasterków szynki i mozarelli. Piec  w  piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni przez 10 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i na każdą pizzę wybić całe jajko i posypać startym parmezanem i dopiekać jeszcze około15 minut aż spód nabierze złotobrązowego koloru a jajka się zetną. Jeść obłędnie gorącą prosto z pieca!

Alejakobiet.pl





Zobacz także


Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXX edycja

Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXV edycja

Relaks

11 września 2001r - dzień, który zmienił współczesny świat

Kuchnia

Kulinarne przygody zwariowanej Malezyjki


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków LA LUXE PARIS


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę LA LUXE PARIS

Mój idealny lunch box - konkurs z Janem Niezbędnym


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Jan Niezbędny

Zmysłowe spa z aromaterapią - konkurs Rossmann


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez firmę Rossmann

Genowe odmładzanie - konkurs CHANTARELLE


Zapraszamy do udziału w konkursie CHANTARELLE i AlejaKobiet.pl!
Do wygrania 5 zestawów dermokosmetyków marki CHANTARELLE








Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.