Strona główna Kuchnia Rozpuść się w rozkoszy

Rozpuść się w rozkoszy

przez admin

Fondue w wolnym tłumaczeniu oznacza roztapiać się. Formalnie oznacza garnek pełen roztopionego sera, lub wersję na słodko – lawę gorącej czekolady w różnych smakach w których bezwstydnie maczamy owoce i inne delicje. Fondue to świetny pomysł na uroczystości, spotkania w gronie znajomych czy też babskie wieczory przy „Gotowych na wszystko”. Wystarczy wyobrazić sobie tylko grono przyjaciół, godzinami maczające kawałki owoców w gęstym sosie… o smaku czekolady toffi, mlecznej, deserowej lub białej.

Skąd pochodzi ten fenomenalny pomysł na biesiadowanie – kłótnia o jego ojcostwo toczy się pomiędzy Francją, a Szwajcarią, która przepisów na fondue ma więcej i znacznie bardziej bogatych. Nie to jest jednak istotne. Dodatkowy spór dodaje tylko pikanterii. Ważne, ze Europa może się dziś raczyć najlepszej jakości specjałem serowym… lub czekoladowym – i to jest najsmaczniejsze.
                  
Zatopić się z HELIO
Marka HELIO proponuje konsumentom ekspresowe polewy do ciast i deserów w formie okrągłych czekoladowych pastylek. Polewa w takiej postaci jest łatwa i szybka w użyciu. Czekoladowymi pastylkami możemy posypać gotowy deser, przyozdobić nimi wierzch lub boki ciasta, lub roztopić je w gorącym naczyniu. Do tego owoce i fondue gotowe.

Polewy HELIO są oferowane w czterech wariantach smakowych: o smaku czekolady mlecznej, deserowej, białej oraz o smaku toffi. Po rozpuszczeniu pastylek polewy HELIO zyskują gładką i aksamitną konsystencję. Latem szczególnie przydatne do gofrów i lodów – jako posypka ale i gorąca apretura.

Dekoracje i polewy HELIO posiadają eleganckie stojące opakowanie wykonane ze specjalnej folii, odpornej na działanie wysokiej temperatury niezbędnej do sprawnego wykorzystania smakołyku HELIO w kuchni (wytrzymałość folii sięga 75-80 oC). Polewę HELIO wystarczy podgrzać w gorącej wodzie lub kuchence mikrofalowej. Jeśli rozpuścimy za dużo polewy, nie ma żadnych przeciwwskazań, aby produkt ostudzić i przy kolejnym użyciu rozpuścić ponownie w kąpieli wodnej.

Stopieni nastrojem – kilka słów o spotkaniach ze znajomymi

Istota fondue polega na topieniu czekolady ale przede wszystkim na tym, że możemy się spotkać ze znajomymi. Niespieszna atmosfera, świeże lub suszone owoce, słodki nastrój powodują, że nikt z nas nie może się oprzeć subtelnemu urokowi wspólnej zabawy z fondue. Obok gorącego garnca, drugą częścią uczty są topidełka, czyli małe kąski do nabijania na szpikulcowate widelce i zanurzania w fondue. W czekoladzie moczymy kawałki jabłek, bananów, ananasa, gruszek, suszone owoce, truskawki, winogrona, a także kawałki ciasta, biszkopty, bezy czy croissanty. W międzyczasie kilka słów ze znajomymi…

Cena:
Polewa i dekoracja mleczna HELIO (100g) – ok. 3,5  zł
Polewa i dekoracja deserowa HELIO (100g) –   ok. 3,5  zł
Polewa i dekoracja toffi HELIO (100g) –  ok. 3,5  zł
Polewa i dekoracja biała HELIO (100g) –   ok. 3,5  zł

Alejakobiet.pl

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej