Strona główna Kuchnia S.O.S. dla każdej sałatki – Sosy sałatkowe Knorr niezastąpione na wiosnę

S.O.S. dla każdej sałatki – Sosy sałatkowe Knorr niezastąpione na wiosnę

przez admin
Pomidory, sałata, rzodkiewka, ogórki, szczypiorek, pietruszka –  już są! Świeże, pachnące, kolorowe! Idealne na wiosenne sałatki. Ich smak najlepiej podkreślą jak zawsze sosy sałatkowe Knorr. Do dzieła!
Przyrządzanie sałatek to dla nas, domowych kucharzy, ogromna frajda. Możliwość komponowania składników, dobierania warzyw – lubimy to! Jednak często nie wiemy, jak doprawić sałatkę, jakim sosem dopełnić jej smak. Znakomitą pomocą w takiej sytuacji są sosy sałatkowe Knorr. Szefowie kuchni Knorr długo eksperymentowali, aż połączyli suszone warzywa, zioła i przyprawy w odpowiednich proporcjach i stworzyli wyjątkowe kompozycje, które sprawią, że nasze sałatki będą smakować doskonale! Dziś możemy wybierać aż z 8 przygotowanych przez nich Sosów sałatkowych Knorr.
 
Francuski szyk
„Polskie warzywa potrzebują francuskiego sosu” – twierdzi Sebastien Henri Grosdemange, szef kuchni Knorr we Francji. I dlatego stworzył Sos sałatkowy francuski winegret Knorr. Intensywny smak trybuli, lubczyku, gorczycy i białego pieprzu idealnie komponuje się z zieloną sałatą, pomidorami i oliwkami. Sos sałatkowy francuski winegret Knorr wspaniale uzupełni Czerwoną sałatkę, która nazwę swą zawdzięcza wchodzącym w skład kompozycji pomidorom, czerwonej papryce, czerwonej cebuli oraz sałacie radicchio o czerwonej barwie.
Greckie szaleństwo
Po składniki typowe dla swojej narodowej kuchni sięgnął także szef kuchni Knorr z Grecji, tworząc Sos sałatkowy grecki Knorr. „Połączyłem oregano, rozmaryn, kolendrę i cytrynę – wszystko w jednej torebce”- podkreśla Vasileos Mandros. Sałatka grecka z pomidorów, ogórków, oliwek i sera feta, którą wydawałoby się tak dobrze znamy, z tym sosem nabierze zupełnie nowego charakteru.
Włoska finezja
Wielbiciele kuchni włoskiej zachwycą się smakiem sałatek przygotowanych z pomocą Sosu sałatkowego włoskiego Knorr. Połączenie włoskich ziół: bazylii i tymianku oraz papryki i pietruszki to wyśmienite dopełnienie sałatki z pomidorów, cukinii i mozzarelli. Czas na Włoską sałatkę z pomidorów lub Sałatkę włoską z oliwkami
Czosnkiem w smak!
Tak, ten sos naprawdę uwielbiamy – do sałatek, zapiekanek, pizzy czy dań z grilla. Sosy sałatkowe Knorr: czosnkowy i czosnkowo-ziołowy znakomicie sprawdzą się w każdym z tych zastosowań. Aromatyczne połączenie czosnku i ziół sprawi, że sałatka ziemniaczana czy kompozycja z kapusty pekińskiej i pomidorów zachwycą zgromadzonych przy stole gości. Sos czosnkowy Knorr warto także dodać do Szynkowej sałatki z jabłkiem i serem, a sałatka colesław wzbogacona Sosem czosnkowo-ziołowym Knorr będzie smakowała wyśmienicie.
Pachnące zioła, pyszna mizeria
 Aby dodać nieco pikantności naszym sałatkom możemy sięgnąć po Sos paprykowo-ziołowy Knorr. Połączenie suszonej papryki ze szczypiorkiem i pietruszką pasuje do sałatki z cykorii, pomidorów, zielonej sałaty i cebulki. Także kompozycja pachnącego koperku, pietruszki i szczypiorku w Sosie sałatkowym koperkowo-ziołowym Knorr podkreśli smak wiosennej sałatki z pomidorów, ogórków i zielonej sałaty.
A jako że przychodzi także czas, kiedy do obiadu przygotowujemy mizerię, szefowie kuchni Knorr polecają Sos sałatkowy do mizerii Knorr. Pasuje on również do wiosennych warzywnych kompozycji, np. sałatki z porów.

W tym roku mija 175 lat od momentu, kiedy Carl Heinrich Knorr postanowił zająć się produkcją żywności. W 1838 roku wybudował fabrykę do suszenia i mielenia cykorii w Heilbronn i właśnie to wydarzenie stało się początkiem marki Knorr. Carl Heinrich Knorr za cel postawił sobie stworzenie żywności łatwiejszej w przygotowaniu od tradycyjnej, sprzedawanej w przystępnej cenie i przede wszystkim – bardzo smacznej. Jego marzenie się spełniło. Dziś, po 175 latach, produkty marki Knorr są nieodłącznym elementem naszych kuchni. Kostki rosołowe, sosy, fixy, zupy, sosy sałatkowe i przyprawy Knorr pomagają nam codziennie przygotowywać pyszne obiady, apetyczne sałatki i inne wyśmienite dania, które gromadzą przy stole całą rodzinę. Produkty Knorr inspirują nas do odkrywania nowych smaków i poszukiwania w kuchni innowacyjnych rozwiązań.

 
Przy okazji 175. urodzin marki Knorr każdy z nas może pochwalić się swoimi kulinarnymi odkryciami. Wystarczy wziąć udział w konkursie „Bitwa na smaki”. Wejdź na stronę www.przepisy.pl/175latknorr i do 31 maja wyślij swój autorski przepis na danie główne lub zupę z użyciem fixu lub bulionu Knorr. Autorzy najlepszych receptur wezmą udział w finale, w którym gotować będą pod czujnym okiem szefów kuchni Knorr. Zwycięzca wraz z osobą towarzyszącą wybierze się w kulinarną podróż do Włoch w towarzystwie szefa kuchni Knorr. Regulamin konkursu znajduje się na www.przepisy.pl.

Alejakobiet.pl

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Pozostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej