Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Przepisy kuchni włoskiej

Data: 06.02.2013


W dzisiejszej podróży kulinarnej odwiedzimy Włochy. Pizza, spaghetti, bruschetta – to tylko kilka najpopularniejszych dań, które jada się w słonecznej Italii.




Zupa pomidorowa po włosku


Składniki: 30 dag żeberek, pół opakowania mrożonej włoszczyzny, mała puszka koncentratu pomidorowego, 3 łyżki gęstej śmietany, bazylia, szklanka mąki, szklanka mleka, jajko, olej, opakowanie twarożku, sól, pieprz.
Wykonanie: Umyte żeberka wrzucamy do garnka z litrem osolonego wrzątku, obgotowujemy krótko i zdejmujemy zbierające się na powierzchni szumowiny. Do garnka z mięsem dodajemy włoszczyznę. Gotujemy wywar na małym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut. Wyjmujemy żeberka. Do wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Zupę łączymy ze śmietaną i posypujemy bazylią. Do miski wsypujemy mąkę ze szczyptą soli. Wbijamy jajko. Wlewamy po szklance wody i mleka. Mieszając energicznie, przygotowujemy gładkie ciasto. Na patelni rozgrzewamy olej. Wlewamy porcje ciasta i smażymy rumiane naleśniki. Odkładamy je w ciepłe miejsce. Twarożek doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Smarujemy nim naleśniki, które następnie zwijamy w rulony i kroimy na kawałki. Powstałe „ślimaczki” nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Podajemy do zupy pomidorowej.

Sałatka Capri


Składniki: mała puszka tuńczyka w sosie własnym, mała główka kapusty pekińskiej, duże jabłko, pomarańcza, 10 orzechów włoskich, 5 dag sera gouda, sos winegret.
Wykonanie: Tuńczyka wyjmujemy z puszki, lekko osączamy i rozdrabniamy widelcem na mniejsze kawałki. Kapustę myjemy i szatkujemy w cienkie paski. Jabłko i pomarańczę obieramy i dzielimy na cząstki. Orzechy łuskamy i drobno siekamy. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do dużej miski wkładamy tuńczyka, kapustę, pomarańczę, jabłko i ser. Polewamy sosem winegret, wsypujemy orzechy i delikatnie mieszamy. Przed podaniem wykładamy do salaterki.

Zupa z tortellini


Składniki: 25 dag pierożków tortellini z mięsnym farszem, 75 dag zielonej fasolki szparagowej, seler naciowy, 4 pomidory, pęczek bazylii, łyżka oliwy, 2 listki laurowe, 3 łyżeczki rosołu instant, 2 łyżki łuskanych pestek słonecznika, sól, 2 łyżki parmezanu, pieprz.
Wykonanie: Pierożki wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy przez 15 minut. Przekładamy na sitko i osączamy. Fasolkę i seler oczyszczamy i kroimy. Fasolkę gotujemy przez 15 minut w osolonej wodzie, osączamy. Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne. Ćwiartki miąższu kroimy na połówki. Płuczemy bazylię, odrywamy z niej listki. W garnku podgrzewamy oliwę. Dusimy na niej selera. Dodajemy fasolkę, pomidory, bazylię i listek laurowy. Zalewamy trzema szklankami wody. Gotujemy. Dosypujemy rosół instant i mieszamy. Gotujemy prze około 5-8 minut. Dodajemy pierożki tortellini, podgrzewamy w zupie. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni, bez tłuszczu, prażymy pestki słonecznika. Przed podaniem posypujemy zupę pestkami i parmezanem.

Neapolitańskie cannelloni w sosie beszamelowym

Składniki: 25 dag makaronu cannelloni, 50 dag mielonej cielęciny, 10 dag surowej szynki, 10 dag pieczarek, papryka, cebula, 50 dag pomidorów, 250 ml mleka, 10 dag żółtego sera.
Wykonanie: Pieczarki, cebulę, paprykę i szynkę siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso, mieszając podsmażamy. Doprawiamy ziołami i czosnkiem. Podlewamy odrobiną wrzątku i dusimy przez około 10 minut. Przygotowujemy beszamel: roztapiamy masło, oprószamy mąką, zasmażamy ją na złoto i rozprowadzamy mlekiem. Doprawiamy solą i mieszając zagotowujemy. Makaron gotujemy przez 5 minut i napełniamy farszem. Połowę pokrojonych pomidorów rozkładamy na dnie formy. Układamy cannelloni, przykrywamy pozostałymi pomidorami. Wierzch polewamy sosem i posypujemy startym serem. Zapiekamy przez około 20 minut w 200 stopniach.


Dominika Górtowska





Zobacz także


Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXX edycja

Uroda

EVELINE COSMETICS kreatorem makijażu podczas Warsaw Fashion Week

Zdrowie

Melatonina - sposób na jet lag

Relaks

Morgan Freeman ponownie poszuka Boga


 





Komentarze

08.02.2013 19:08:51 rubi09 napisał:
Uwielbiam włoską kuchnię, muszę wypróbować sałatkę Capri

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Zmysłowe spa z aromaterapią - konkurs Rossmann


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez firmę Rossmann

Genowe odmładzanie - konkurs CHANTARELLE


Zapraszamy do udziału w konkursie CHANTARELLE i AlejaKobiet.pl!
Do wygrania 5 zestawów dermokosmetyków marki CHANTARELLE

Mój idealny lunch box - konkurs z Janem Niezbędnym


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Jan Niezbędny

Wygraj zestaw nagród od marki Neutrogena - zakończony


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Neutrogena









Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.