Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Kuchnia

01.06.2020

Ogórek zielony, czyli niekwestionowany król kuchni w letnim wydaniu

Ogórek zielony to lubiane warzywo, które pasuje niemal do wszystkiego. Polecany jest zwłaszcza w upały, ponieważ składa się w niemal 97 proc. z wody i doskonale nawadnia. Ogórki są przy tym niskokaloryczne, dzięki czemu idealnie sprawdzają się jako uzupełnienie diety odchudzającej. Wykorzystać można je w wielu przepisach, a najlepiej smakują na surowo.
Więcej ›
21.05.2020

Zupa krem z soczewicy z serem, kuminem i kolendrą - przepis na szybkie danie

Często szukamy sposobu na proste, szybkie, a jednocześnie efektowne i sycące danie. Rozwiązaniem tego dylematu może być zupa krem pod warunkiem, że główny składnik zupy będzie pożywny. Zupę krem można przygotować w mniej niż 30 minut, a dodając różne przyprawy nadamy jej indywidualnego charakteru. Nasza propozycja to zupa krem z soczewicy z dodatkiem orientalnych przypraw oraz sera.
Więcej ›
19.05.2020

Flambirowanie, trybowanie, czy garnirowanie - sprawdź, co oznaczają najpopularniejsze terminy związane z gotowaniem

Przygotowywanie w domu posiłków, które zazwyczaj jadaliśmy w ulubionej restauracji, nie musi być dużym wyzwaniem. Wystarczy poznać kilka przydatnych terminów, które pozwolą nam przenieść gotowanie na wyższy poziom i w pełni zrozumieć treść przepisów. Flambirowanie, trybowanie, garnirowanie, a może al dente? To tylko niektóre z nich. Sprawdźcie, co naprawdę oznaczają.
Więcej ›
19.05.2020

Domowe przyjęcie w nowoczesnym wydaniu: najlepsze finger foods, które przygotujesz samodzielnie

Klasyczne domowe przyjęcia, na których wszystko kręci się wokół suto zastawionego stołu, powoli odchodzą w zapomnienie, a ich miejsce zajmują nowoczesne domówki z bufetem lub szwedzkim stołem. Stawiając na takie rozwiązanie, trzeba jednak zapewnić swoim gościom smaczne i pożywne posiłki oraz komfort ich spożywania. Jedną z opcji doskonale sprawdzających się w takiej sytuacji są finger foods, czyli przekąski na jeden kęs, które można przygotować na wiele sposobów. Przedstawiamy najlepsze finger foods – przepisy możesz dowolnie modyfikować, w zależności od własnych preferencji smakowych!
Więcej ›
25.04.2020

Mała i duża metamorfoza kuchni

Wiosna to czas, kiedy chętnie odmieniamy nasze domy i mieszkania. Zmieniamy aranżacje, dekorujemy, przestawiamy. Zdarza się jednak, że nam to nie wystarcza. Co zrobić, gdy posprzątawszy dokładnie kuchnię, wcale nie jesteśmy zadowoleni z końcowego rezultatu swojej pracy? Zobacz, jak w prosty sposób możesz ją odmienić. Jak to zrobić?
Więcej ›
02.03.2020

Jak przechowywać warzywa i owoce?

Każdemu z nas zdarzyło się kiedyś przesadzić z ilością zakupów spożywczych, a w efekcie wyrzucić część jedzenia do kosza. Statystyki mówią, że pozbywamy się jedzenia zwykle z powodu jego zepsucia, a trzecią co do wielkości grupą produktów najczęściej trafiających na śmietnik są - po pieczywie i wędlinach - świeże owoce. Tymczasem istnieje prosty i tani sposób na przedłużenie trwałości owoców i warzyw: właściwe przechowywanie. Dowiedzmy się jak poprawnie przechowywać warzywa i owoce
Więcej ›
18.09.2019

Marnowanie żywności – problem, którego skala jest większa niż sądzimy

W Europie wyrzuca się średnio ok. 179 kg żywności/osobę rocznie. Szacuje się, że w samej Polsce wynik ten wynosi aż 235 kg, gdzie do kosza najczęściej trafia aż 50% kupionego pieczywa oraz 1/3 warzyw i wędlin. Skutki takiego marnotrawstwa odbijają się nie tylko na domowym budżecie, ale mają również wymiar ekonomiczny, społeczny i ekologiczny. To, co kupujemy i w jakich ilościach, ma realny wpływ na otaczające nas środowisko oraz zmiany klimatu.
Więcej ›
16.09.2019

Przepis na charczo – rozgrzewającą gruzińską zupę

Jesień zbliża się wielkimi krokami. Ta pora roku kojarzy nam się z wieczorami spędzanymi na kanapie pod kocem, z gorącą herbatą w dłoni. Jesień kochamy także za pyszne, aromatyczne dania – szczególnie zupy. Jedną z propozycji, która świetnie sprawdzi się w chłodne dni, jest charczo, czyli gruzińska rozgrzewająca zupa. Jak ją przygotować?
Więcej ›
11.09.2019

Z pizzą dookoła świata

Drożdżowy placek z różnymi dodatkami, bez wątpienia jest jedną z popularniejszych potraw na świecie. Pizza – bo właśnie o niej mowa – tradycyjnie wywodzi się z Włoch, chociaż są źródła historyczne, które mówią o jej greckim rodowodzie. Wypieczone ciasto jest świetną bazą do tego, aby zjeść ją w zasadzie z wszystkim, dlatego poszczególne narody odważyły się wprowadzić do tego dania swoje modyfikacje. Wybierz się z nami w kulinarną podróż dookoła świata!
Więcej ›
05.09.2019

Kolorowe koktajle, czyli domowe sposoby na urozmaicenie diety

Bomba witaminowa, szerokie zastosowanie od metod przemycania warzyw w diecie najmłodszych, przez wzbogacanie diety sportowców, aż po żywienie kobiet ciężarnych. O czym mowa?
Więcej ›
« 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 |

Konkursy

Konkurs świąteczny z marką Floslek - zakończony


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 6 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę Floslek

Wygraj antynaczynkowy duet kosmetyków od marki Janda! - zakończony


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj zestaw kosmetyków od marki Janda!









Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w polityce prywatności.