Obecnie kawa to dla wielu z nas coś więcej niż lubiany napój. To styl życia i nieodłączny element codziennej rutyny. Przy kawie podejmujemy gości, zarówno w życiu prywatnym, jak i…
Kuchnia
-
-
Czy każda marchewka kupiona na bazarku jest eko? Jak odróżnić żywność ekologiczną od tej produkowanej metodami konwencjonalnymi? Co daje znaczek eko? Rolnictwo ekologiczne – jak to się zaczęło? Koncepcja ekologicznego…
-
24 listopada przypada nietypowe święto – tego dnia obchodzimy Dzień Buraka. To niepozorne warzywo, przez lata obecne w tradycyjnej kuchni, dziś odkrywamy na nowo jako źródło kulinarnych inspiracji i dobroczynnych…
-
Delikatna w smaku, pobudzająca, niezawierająca żadnych kalorii – mowa o pysznej herbacie zielonej. To także ogromne źródło przeciwutleniaczy i innych wartości odżywczych. Możemy ją pić o każdej porze dnia, szczególnie…
-
W kuchni każdej osoby wkrada się monotonia. Jeżeli twój repertuar obiadów już ci się znudził to dobrze trafiłeś. Przygotowaliśmy dla ciebie zestawienie pysznych i oryginalnych dań obiadowych, które zachwycą Ciebie…
-
Marka Lune die Miel to naturalne, francuskie miody o bogatych smakach, aromatach i właściwościach leczniczych. Na rynku pojawił się tym razem produkt dla najmłodszych. Jest to miód wielokwiatowy w opakowaniu misia. Sympatyczny i uśmiechnięty miś zawiera 250 gram miodu. Miód jest wyjątkowo słodki i ma delikatny, kwiatowy aromat.
-
Ogórek zielony to lubiane warzywo, które pasuje niemal do wszystkiego. Polecany jest zwłaszcza w upały, ponieważ składa się w niemal 97 proc. z wody i doskonale nawadnia. Ogórki są przy tym niskokaloryczne, dzięki czemu idealnie sprawdzają się jako uzupełnienie diety odchudzającej. Wykorzystać można je w wielu przepisach, a najlepiej smakują na surowo.
-
Orkisz spożywany głównie w starożytności był posiłkiem gladiatorów i zawodników igrzysk. Już sam ten fakt, wskazuje na bogactwo zawartych w nim substancji odżywczych, zapewniającym walczącym energię na długie godziny walki. Orkisz nie tylko reguluje nasz metabolizm ale i pomaga w produkcji hormonów, budowaniu silniejszych kości, polepsza krążenie, wspomaga system odpornościowy, trawienny, obniża poziom cukru we krwi oraz poziom cholesterolu.
-
AktualnościKuchnia
Zupa krem z soczewicy z serem, kuminem i kolendrą – przepis na szybkie danie
przez adminCzęsto szukamy sposobu na proste, szybkie, a jednocześnie efektowne i sycące danie. Rozwiązaniem tego dylematu może być zupa krem pod warunkiem, że główny składnik zupy będzie pożywny. Zupę krem można przygotować w mniej niż 30 minut, a dodając różne przyprawy nadamy jej indywidualnego charakteru. Nasza propozycja to zupa krem z soczewicy z dodatkiem orientalnych przypraw oraz sera.
-
AktualnościKuchnia
Flambirowanie, trybowanie, czy garnirowanie – sprawdź, co oznaczają najpopularniejsze terminy związane z gotowaniem
przez adminPrzygotowywanie w domu posiłków, które zazwyczaj jadaliśmy w ulubionej restauracji, nie musi być dużym wyzwaniem. Wystarczy poznać kilka przydatnych terminów, które pozwolą nam przenieść gotowanie na wyższy poziom i w pełni zrozumieć treść przepisów. Flambirowanie, trybowanie, garnirowanie, a może al dente? To tylko niektóre z nich. Sprawdźcie, co naprawdę oznaczają.