Strona główna Aktualności Niezbędne elementy zastawy stołowej w każdym domu

Niezbędne elementy zastawy stołowej w każdym domu

przez AlejaKobiet.pl

Skompletowanie idealnej zastawy stołowej nie jest łatwe. Ale nie od dziś wiadomo, że kredens powinien być zaopatrzony w wiele przydatnych elementów podczas wydawania nie tylko rodzinnego obiadu, ale także wystawnego przyjęcia.

Talerze i sztućce — podstawowe z elementów zastawy

W zastawie stołowej znajdują się nie tylko talerze służące do spożywania posiłków, ale również do ich serwowania. Oprócz głębokich i talerzy płytkich, dostępne są także deserowe. Dodatkowym elementem może być na przykład bulionówka. Wszystkie elementy są wykonane w jednym, spójnym stylu. Jeśli chodzi o tworzywo, to porcelanowa zastawa stołowa wygląda znakomicie w każdej kuchni i na specjalne okazje.

Choć to talerze głównie tworzą zastawę stołową, zdarzają się także zestawy obiadowe, które mają w składzie dodatkowo sztućce. W zależności od rozmiaru, zastawa stołowa może składać się ze sztućców obiadowych, czyli łyżki, noża, widelca i łyżeczki. Popularne są także sztućce deserowe, czyli łyżeczka do herbaty i kawy, widelczyk do tortu i długa łyżeczka do lodów. W rozbudowanej zastawie obiadowej znajdą się też sztućce do serwowania, czyli chochla do zupy, łyżka do sosów, łopatka do ciasta czy sztućce do sałatek. Coraz popularniejsze stają się sztućce do serów, owoców morza czy do makaronów.

Miski, salaterki i naczynia do serwowania

Salaterka to bardzo przydatny elementem zastawy kuchennej. To naczynie, w którym możesz podawać sałatki, czy surówki. Niewielkie modele świetnie sprawdzą się na porcję dla każdego gościa. Możesz także zdecydować się na większe salaterki, z których każdy będzie mógł nałożyć sobie taką ilość potrawy, jaka mu będzie odpowiadać.

Co jeszcze będzie Ci potrzebne do zastawienia stołu? W wyposażeniu Twojej kuchni nie może zabraknąć półmisków. Te płytkie, zazwyczaj owalne szklane miseczki, naczynia pozwolą Ci na nich ułożyć wędliny, sery, czy inne przystawki. Jeżeli kupisz duże egzemplarze, możesz na nich również zaserwować także mięsa lub ryby. Półmiski na przekąski świetnie sprawdzają się do podawania potraw na każdego typu uroczystości.

Dalszym rodzajem zastawy stołowej jest sosjerka. To niewielkie naczynie, przypominające z wyglądu mały dzbanek. Jakie jest jej zastosowanie? Takie akcesorium umożliwi Ci estetyczne podanie sosu. Każdy gość będzie mógł samodzielnie zdecydować czy i w jakiej ilości go potrzebuje.

Patera to również potrzebne naczynie do serwowania, ponieważ na nim zwykle najlepiej prezentuje się ciasto.

Szklanki i kieliszki

W domowej zastawie oczywiście nie może zabraknąć szkliwa takiego jak szklanki czy kieliszki. Zastawa stołowa powinna składać się zarówno ze szklanek przeznaczonych do spożywania soków, wody, ciepłych napojów, jak i trunków alkoholowych. Wysokie i zwężane modele służą do serwowania drinków, z kolei te o tradycyjnej budowie, lekkie i symetryczne są przeznaczone do soków i wody mineralnej. Te do ciepłych napojów wykonane są z hartowanego szkła, odpornego na wysoką temperaturę. W przypadku drugiego rodzaju, należy wyróżnić kilka odmian dopasowanych do danego trunku. Whisky spożywamy w szklankach z grubym dnem, w kształcie walca.

Kieliszki to elementy, które należy zakupić osobno, zważając na szeroki wybór różnych rodzajów, dopasowanych do trunku. Kieliszki do wódki to zwykle najmniejsze kieliszki. Wysoki kieliszek dosyć sporych rozmiarów służy do białego wina. Nieco mniejszy, o bardziej owalnym kształcie, do czerwonego. Likiery pijemy w niskim kieliszku o wąskiej nóżce. Wysoki i wąski przeznaczony jest do szampana.

undefined

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej