Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Zamiast chleba

Data: 12.07.2012


Chleb jest pyszny i praktycznie żadna z nas nie wyobraża sobie chociażby jednego posiłku w ciągu dnia bez chleba. Według danych statystycznych przeciętny Polak rocznie zjada około 60 kg chleba. Czy wiesz, że chleb na przestrzeni wieków przechodził wiele ciekawych metamorfoz? W starożytności na przykład zupełnie nie przypominał wyglądem dzisiejszego bochenka. Chlebem wówczas nazywano bardzo cienki wypiek podobny bardziej do współczesnej macy lub cienkiego ciasta pod pizzę.

Musli

Zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych kanapek na śniadanie lub pulchnych bułek będzie mieszanka zbóż, ziaren, orzechów, suszonych owoców i bakalii. W połączeniu z mlekiem, maślanką lub jogurtem oznaczać będą nie tylko pyszny i słodki początek dnia, ale przede wszystkim zapunktują zdrowymi właściwościami. Po takim śniadaniu czuć się będziesz  dobrze i lekko.

Razowy

Biały, pszenny chleb pozbawiony praktycznie wszelkich właściwości odżywczych najlepiej jest zastąpić ciemnym, razowym pieczywem. Zawiera ono nie tylko zdrowy błonnik, ale także większą niż chleb biały ilość składników mineralnych. Najbardziej pożyteczne dla naszego zdrowia składniki znajdują się bowiem w skorupach mielonych ziaren. W produkcji białego pieczywa są one odrzucane, w razowym chlebie zaś kumulują w sobie wszelkie walory zdrowotne. Badania potwierdzają, że chleb razowy wykazuje pozytywne właściwości przeciwutleniające.

Zbożowe i warzywne risotto

Mieszanka ugotowanych zdrowych zbóż i warzyw stworzy bardzo oryginalną potrawę, którą możemy nazwać włoskim risotto. Połączyć możesz na przykład bardzo ekologiczny ryż brązowy z marchewką, fasolą i innymi warzywami.

Sucharki i wafle

Zamiennie z tradycyjnym chlebem jeść możesz niezwykle popularne wafle i krążki ryżowe. Znakomicie sycą one, co sprawia, że po zjedzeniu już tylko kilku niewielkich porcji, możesz je odstawić i czuć się najedzona. Pieczywo takie bywa jednak bardzo zwodnicze. Na pewno trzeba zachować zdrowy umiar w jego pochłanianiu. Zawiera bowiem cukier i mąkę pszenną, które w nadmiarze w żaden sposób nie sprzyjają pięknej, smukłej figurze. Spróbuj zatem wybierać te mace i sucharki zupełnie bezcukrowe. Są równie pyszne, a przy tym zdecydowanie zdrowsze.


Patrycja Bednarek





Zobacz także


Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXXII edycja

Uroda

Demakijaż latem

Zdrowie

Badania genetyczne kontra rak prostaty

Zdrowie

Zapalenie zatok - co robić, by trwało jak najkrócej?


 





Komentarze

30.10.2013 18:23:17 pączek29 napisał:
Lubię pieczywo z dużą zawartością ziaren zbóż, bo zawierają błonnik i sycą na dłużej. Ostatnio w sieci znalazłam też przepis na chleb z dodatkiem nasion babki jajowatej, czyli naturalnym błonnikiem i przyznam, że też bardzo dobrze działa na jelita, mam dłużej poczucie sytości.

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków LA LUXE PARIS


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę LA LUXE PARIS

Mój idealny lunch box - konkurs z Janem Niezbędnym


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Jan Niezbędny

Zmysłowe spa z aromaterapią - konkurs Rossmann


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez firmę Rossmann

Genowe odmładzanie - konkurs CHANTARELLE


Zapraszamy do udziału w konkursie CHANTARELLE i AlejaKobiet.pl!
Do wygrania 5 zestawów dermokosmetyków marki CHANTARELLE









Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.