Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Idelana sylwetka do późnej starości

Data: 04.07.2012


Przybywa nam lat w metryce, ale i na twarzy. Upływający czas coraz bardziej daje się we znaki. Wygląd już nie ten, kondycja pozostawia wiele do życzenia, a w szafach pojawiają się coraz większe rozmiary ubrań. Ale wcale nie musi tak być! Odpowiednia dla wieku dieta pozwoli cieszyć się dobrym samopoczuciem i kondycją nawet do późnej starości.

Pamiętajmy, że wraz z wiekiem zmienia się też nasz organizm i zachodzące w nim procesy. Spada tempo podstawowej przemiany materii, a więc zapotrzebowanie na energię. Obniża się ilość hormonów płciowych, co skutkuje także spadkiem serotoniny uważanej za hormon sytości. To wywołuje zwiększony apetyt. Efektem tych zmian jest to, że w pewnym wieku przybywa nam nie tylko zmarszczek i siwych włosów, ale i kilogramów na wadze.

- Spadek poziomu serotoniny powoduje zwiększony apetyt. Problemy ze snem prowadzą natomiast do nocnego podjadania. Na naszym stole i w naszych żołądkach „goszczą” więc większe niż zwykle porcje jedzenia, nie brakuje też niezdrowych przekąsek. To skutkuje wzrostem masy ciała, ale i złym samopoczuciem i kondycją – zarówno fizyczną,  jak i psychiczną – wyjaśnia Patrycja Szewczyk-Nagietowicz z Centrum Dietetyki i Poradnictwa Żywieniowego.

Na to, co jemy i w jakich ilościach, szczególnie powinniśmy uważać po okresie meno- czy andropauzy. Wówczas najszybciej tyjemy w okolicach brzucha i – co bardzo niebezpieczne! – dochodzi do zwiększenia ilości tłuszczu trzewnego, czyli wewnątrz jamy brzusznej. Problem ten dotyka nawet osób, które zwykle były szczupłe. Rośnie ryzyko chorób układu krążenia i cukrzycy. Na szczęście, wcale tak nie musi być. Wiele zależy od nas samych i naszych nawyków żywieniowych.

Podstawą jest regularność. W każdym wieku powinniśmy spożywać 5-6 posiłków w ciągu dnia, w regularnych 3-4-godzinnych odstępach czasowych. - Odpowiednio zbilansowaną dietę powinniśmy połączyć z regularną aktywnością ruchową, gdyż jedno bez drugiego nie przynosi oczekiwanego efektu. Ponadto systematyczny ruch wpływa korzystnie nie tylko na samą sylwetkę, ale także zmniejsza przykre dolegliwości związane z przekwitaniem, poprawia pamięć i jakość snu.

Niezależnie od wieku w codziennym menu nie powinno zabraknąć produktów mlecznych – szczególnie zaś tych fermentowanych (czyli maślanek, kefirów) oraz serów twarogowych i jogurtów naturalnych (oczywiście bez dodatku cukru!). Powinniśmy również zadbać o obecność na naszych talerzach warzyw i owoców – zwłaszcza tych żółto-pomarańczowych, bo bogatych w beta karoten, a także zielonych warzyw liściastych i kapustnych. Jedzmy dużo marchwi, papryki, pomidorów, a także szpinaku, szczawiu, brokułów, kalarepy, kalafiora, natka pietruszki i koperku. Zajadajmy się brzoskwiniami, mango, morelami, śliwkami, owocami jagodowymi i cytrusami.



- Pamiętajmy jednak, że wraz z upływem lat, zmienia się także zapotrzebowanie na dane składniki – ostrzega dietetyk. I tak, gdy przekroczymy wiek 30 lat, zadbajmy o zwiększone ilości cynku, który korzystnie wpłynie na stan naszej skóry, włosów i paznokci. Znajdziemy go m.in. w mięsie, rybach, ostrygach, jajach, ziarnach zbóż, orzechach. Po 40-tce powinniśmy natomiast zwrócić uwagę na większe ilości antyutleniaczy (czyli witamin A, C i E), które spowalniają procesy starzenia oraz zapobiegają chorobom serca i nowotworom. Znajdziemy je w owocach i warzywach (witamina C), olejach, pełnoziarnistych zbożach, warzywach liściastych (witamina E), produktach mlecznych, wątrobie, żółtkach jaj, warzywach i owocach (witamina A). Dostarczmy też więcej wapnia (który dobrze działa na układ kostny i zapobiega osteoporozie) i błonnika (poprawia perystaltykę jelit, zmniejszając problemy z zaparciami). W wieku 60+ spada przyswajalność witamin i dlatego powinniśmy zdecydowanie zwiększyć ich ilość w diecie. Jedzmy więc więcej warzyw, owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych i nabiału.

- Ograniczmy spożycie węglowodanów prostych, czyli słodyczy, które podnoszą poziom cukru we krwi. Zastąpmy je „zdrowymi” przekąskami, jak na przykład warzywa, owoce świeże i suszone, pestki dyni, nasiona słonecznika, orzechy – poleca Patrycja Szewczyk-Nagietowicz z Centrum Dietetyki i Poradnictwa Żywieniowego.


Alejakobiet.pl / Materiały prasowe





Zobacz także


Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXXI edycja

Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXVIII edycja

Kuchnia

Jesienna kawa w słodkiej odsłonie

Moda

Zima i golf - 8 stylizacji


 





Komentarze

24.10.2013 22:13:25 pączek29 napisał:
Myślę, że błonnik powinien być obecny w diecie w każdym wieku, bo reguluje pracę jelit. Mi bardzo pomaga jeliton, usuwa toksyny z organizmu i likwiduje zaparcia. Błonnik jest bardzo ważny.

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków LA LUXE PARIS


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę LA LUXE PARIS

Mój idealny lunch box - konkurs z Janem Niezbędnym


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Jan Niezbędny

Zmysłowe spa z aromaterapią - konkurs Rossmann


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez firmę Rossmann

Genowe odmładzanie - konkurs CHANTARELLE


Zapraszamy do udziału w konkursie CHANTARELLE i AlejaKobiet.pl!
Do wygrania 5 zestawów dermokosmetyków marki CHANTARELLE









Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.