Strona główna Aktualności Wegetariańskie spaghetti

Wegetariańskie spaghetti

przez admin

Smaczne, wegetariańskie spaghetti to propozycja dla tych, którzy nie lubią być głodni – więc chyba dla wszystkich. Choć makaron spaghetti może być w tym przepisie zastąpiony np. makaronem tagliatelle, to nie zmienia to faktu, że danie jest sycące i dodające energii zarówno zdeklarowanym wegetarianom jak i osobom, które akurat nie mają ochoty na mięso.

Wegetariańskie spaghetti – przepis


Składniki na 2 porcje:

  • Makaron spaghetti lub tagliatelle  – 200g
  • Liście szpinaku (może być też szpinak mrożony) – 100g
  • Orzechy włoskie – 30g
  • Olej – łyżka
  • Czosnek –  ząbek
  • Śmietana 36% – 70ml
  • Ser pleśniowy blue (bez  podpuszczki zwierzęcej) – 25g

Przygotowanie:

1. Szpinak dokładnie opłukać, usunąć końcówki listków. Wrzucić na zagotowaną wodę i gotować 2 minuty. Odcedzić.

2. Makaron ugotować aldente zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.

3. Posiekane orzechy podsmażyć na oleju. Dodać czosnek, podsmażyć jeszcze chwilę mieszając. Dodać szpinak i śmietanę, podgotować. Wrzucić ser – całość podgrzewać, aż do rozpuszczenia się sera.

4. Ugotowany makaron odcedzić. Przełożyć na patelnię, wymieszać i chwilę podgrzewać.

Alejakobiet.pl

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Pozostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej