Strona główna Aktualności Sok z kiszonek dla zdrowia

Sok z kiszonek dla zdrowia

przez admin

Kiszonki wracają do łask – jednak nie warto skupiać się wyłącznie na
kiszonych warzywach: ogórkach kapuście czy burakach. Odrobinę uwagi
warto skierować też na zalewę z kiszonek – pod warunkiem, że jest ona
wynikiem naturalnej fermentacji.

Co cennego jest w soku z kiszonek?

Najcenniejszy
jest kwas mlekowy, który regeneruje zniszczoną (np. antybiotykoterapią)
florę bakteryjną jelit. Kwas mlekowy ma także właściwości ochronne –
chroni śluzówkę jelit.

Sok z kiszonek na odporność

Probiotyki
zawarte w soku z kiszonek pobudzają układ odpornościowy do wytwarzania
przeciwciał zwalczających szkodliwe drobnoustroje. Inna korzystnie
działającą substancją obecną w soku z kiszonek są fitocydy – mają one
działanie przeciwzapalne. W okresie jesienno-zimowym szczególnie ważna
jest witamina C, która uszczelniając naczynia krwionośne blokuje wirusom
dostęp do krwiobiegu – sok z kiszonej kapusty jest świetnym naturalnym
źródłem witaminy C.

 

Soki z kiszonek a zdrowie układu pokarmowego

Dzięki
substancjom zawartym w sokach z kiszonek flora bakteryjna wpływa
pozytywnie na układ pokarmowy – regulując procesy trawienne oraz
pobudzając apetyt. Z tych właśnie powodów polecane są rekonwalescentom
oraz przewlekle chorym.

Jedną z najpowszechniejszych dolegliwości
układu pokarmowego jest zgaga, którą można złagodzić pijąc filiżankę
soku z kiszonych ogórków, kapusty czy buraków pól godziny przed
planowanym posiłkiem (jeśli konkretny smak soku z kiszonki nam nie
odpowiada można do napoju dodać soku jabłkowego).

Owiana złą sławą bakteria Helicobacter pylori,
która jest współodpowiedzialna m.in. za wrzody żołądka jest zwalczana
przez fitocydy zawarte w soku z kiszonek. Sok kiszonek będzie także
pomocny w przypadku zaparć.

Czy „sklepowe” kiszonki i sok z nich działają korzystnie?

Nie
ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie – jeśli to, co jest oferowane
w sklepie jest efektem naturalnego procesu fermentacji, czyli przy
udziale bakterii mlekowych lub kwasu mlekowego. Warto również sprawdzić
na etykiecie czy kiszonka nie zawiera kasku, cytrynowego, octu oraz
„przyspieszaczy” fermentacji.

Alejakobiet.pl

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Pozostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej