Strona główna Aktualności Chili con carne – przepis na smaczne danie, które Ci doda energii

Chili con carne – przepis na smaczne danie, które Ci doda energii

przez admin

Wiosna to ta pora roku, w której budzimy się do życia. Spędzamy więcej czasu na zewnątrz  -spacerujemy, jeździmy rowerami, biegamy. Także więcej ćwiczymy w klubach fitness – jednym słowem wydatkujemy więcej energii, a  po wysiłku nie ma co ukrywać chce się jeść – najlepiej coś smacznego i sycącego. Nasza propozycja to meksykańskie chili con carne (dzięki temu przepisowi pokonacie głód i szybciej zregenerujecie siły).

Chili con carne – przepis

Składniki dla 2 osób:

  • 300g mielonej wołowiny
  • 200g czerwonej fasoli z puszki
  • 100g kukurydzy z puszki
  • 1,5łyżki oleju
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 ząbka czosnku
  • papryczka chili
  • czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • koncentrat pomidorowy – łyżka
  • 200 ml wywaru mięsnego
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

W sporym garnku rozgrzać olej, posiekaną cebulę zeszklić. Czosnek przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać.

Z papryczki chili usunąć gniazdo nasienne, drobno posiekać – razem z czosnkiem dodać do cebuli, podsmażyć minutę.

Dodać mielone mięso, wymieszać i smażyć rozdrabniając drewnianą łopatką lub ewentualnie widelcem aż powstaną drobne grudki.

Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę. Dodać do mięsa razem z koncentratem pomidorowym, dodać wywar i wymieszać. Doprawić suszonym oregano, solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem przez ok. 2 godziny – od czasu do czasu mieszając.

Paprykę włożyć do rozgrzanego piekarnika na ok. 15 minut – po tym czasie powinna pokryć się pęcherzami (czarnymi). Tak spreparowaną paprykę wkładamy do foliowego woreczka i toczymy po kuchennym blacie – skórka powinna odłączyć się od miąższu.  Z papryki bez skórki usuwamy gniazda nasienne i kroimy.

20-25 minut przed końcem duszenia dodajemy do mięsa razem z opłukaną czerwoną fasolą i kukurydzą. Mieszamy, dodajemy odrobinę każdej z 3 przypraw.

Jeśli chcesz zachować stuprocentowo meksykański charakter potrawy pod ją z tortillą lub tacos.

Smacznego!

Alejakobiet.pl

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Pozostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej